Českotřebovský deník 70/2016 (14/3)  
Šel zahradník do zahrady…

Děti z MŠ U Koupaliště Česká Třebová netrpělivě očekávají jaro , a proto se ho pokusily přivolat jarní výsadbou velikonočního osení. S velkou radostí zasévaly semínka, konvičkou kropily a nyní už očima povytahují z hlíny  zelenou travičku.
Společně voláme : JARO, JARO, JARO UŽ JE TU! Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště

Výtvarná Svinná bude mít letos pauzu

Kdyby vše bylo podle pořádku , tak bychom letos v létě, pravděpodobně v červenci oslavovali na letním (mini) festivalu ve Svinné již desáté opakování této zajímavé a neopakovatelené akce. vypadá to však, že v letošním létě si pořadatelé  akce vyberou "oddychový čas". třeba proto, aby se nadechli k dalšímu období  pokračování festivalů a rozhodli se kterou variantou dále půjdou. Výtvarná Svinná byla nejdříve  výstava výtvarných akcí všeho druhu "na jedno odpoledne" na dvou sousedních zahradách a postupem času se vypracovala na solidní dvoudenní multikulturní festival, kde kromě výstavy výtvarných prací a fotografií se také hraje divadlo a kde se samozřejmě také muzicíruje. Do budovy bývalé školy se již festival nevejde, muzicírování na nákladním přívěsu není nijak komfortní a s pódiem vypůjčeným po dva roky z Přívratu již letos nemohou ve Svinné počítat. A tak se hodnotí možnosti a zatím to vypadá tak, že letos bude ve Svinné jako náhrada "Setkání přátel výtvarné Svinné" v poněkud jiném duchu. Bude jistě veselé a zajímavé, možná i s některými výtvarnými prvky, ovšem  Výtvarná Svinná podle vzoru z minulých let to již nebude.  (mm)
 
Rekonstrukce plynovodu uzavřela Kozlovskou ulici

Následující snímky ukazují stav prací na rekonstrukci trasy plynovodu Nové náměstí - Kozlovská ulice, která narušila dopravu nyní v úseku od Sadové ulice směr Národní dům. Stavbu bylo možné nejdříve objet kolem "pivovaru" resp. Pewagu a ulicí Matyášovou, potom byla zcela uzavřena u část k Národnímu domu. Tak bylo uvedeno na informaci odboru dopravy.  Nikde však není vyznačena objížďka směr Kozlov, jako by to ani nebylo zapotřebí. Serpentina je vlastně místní komunikace a tak proč si s tím dělat problémy.    Místní si  to jistě vyřeší. Musí jezdit přes tunely a Semanín nebo Semanínskou ulicí k Národnímu domu a pak po serpentině.  Jenže informaci tohoto druhu nikde nenajdete, jen značku slepá ulice u Pewagu nebo z druhé strany u Strojtexu s poznámkou, že jde o uzavření Kozlovské ulice. To je ještě štěstí, že se dosud nezačalo s rekonstrukcí tunelů, jak se dříve uvádělo.  

Technický stav Semanínské ulice je na pováženou 

Jde o úsek komunikace v tunelech a potom dále od křižovatky směr ČEZ, sběrný dvůr a sídliště Borek, je zde naordinována třicítka a často to je na povrch této komunikace až příliš velká rychlost. Po zimě jsou hluboké výtluky, silnice, která zřejmě nemá hluboké založení trpí těžkou dopravou. Normální výspravy mnoho vydrží a bude nutná velká rekonstrukce. Bude však jistě dost drahá. V tunelech bude brzo rekonstrukce, tak musíme být trpěliví. Je zde ale tak silný provoz, díky kterému brzy zmizí i poslední zbytky asfaltového povrchu.  Jsou zde frézované úseky bez označení, ve tmě, která v tunelech panuje, tam zapadnete často nečekaně a hluboko, ozářeni reflektory protijedoucích vozidel. Význam Semanínské ulice pro dopravu v  průmyslové oblasti je velký, proto stav, ve kterém se nachází, vyžaduje řešení.
Mimořádné přebírání daňových přiznání k daním z příjmů  fyzických osob - v budově Městského úřadu

 
 datum
den
od - do
od - do
14.03.2016
pondělí
8:00 - 11:00
12:00 - 16:00
16.03.2016
středa
8:00 - 11:00
12:00 - 16:00
21.03.2016
pondělí
8:00 - 11:00
12:00 - 16:00
23.03.2016
středa
8:00 - 11:00
12:00 - 16:00
 
Skalický (TOP 09): Mým cílem je bezpečný, prosperující a gentlemanský kraj

  TOP 09 dnes oficiálně představila lídra pro volby do krajského zastupitelstva. V čele krajské kandidátky stane poslanec, zastupitel města Pardubice a primář pardubické nemocnice Jiří Skalický. Do Senátu TOP 09 nabízí voličům další dvě výrazné osobnosti – ekonoma-analytika Jiřího Čáslavku v obvodu Pardubice a v obvodu Ústí nad Orlicí dlouholetého úspěšného starostu České Třebové Jaroslava Zedníka. „Chci, aby Pardubický kraj byl pro občany krajem bezpečným, prosperujícím a gentlemanským. Jednoduše, aby byl tím nejlepším místem pro život,“ řekl nový lídr poslanec Jiří Skalický. Primář biochemických laboratoři pardubické nemocnice a pedagog Univerzity Pardubice zastupuje občany už od roku 1998 také v pardubickém městském zastupitelstvu. „Jsem patriot, náš kraj znám velmi dobře. Jedno z klíčových témat, na které se zaměřím, je bezpečí občanů. V dnešní době bude právě bezpečnost lidí a ochrana jejich majetku a zdraví důležitou úlohou pro nové vedení kraje,“ míní politik, kterýse v Pardubickém kraji narodil a celý svůj život tu také žije a pracuje. Z pozice krajského politika chce pomoci zlepšovat podmínky pro fungování Integrovaného záchranného systému, tedy pro policii, hasiče a zdravotnickou záchrannou službu, a také maximálně podpořit činnost dobrovolných hasičských sborů v regionu.
Problém, na který se v krajském zastupitelstvu chce Jiří Skalický akutně zaměřit, je urychlení staveb moderní dopravní infrastruktury. Kraj se totiž bude muset potýkat s problémem, kdy nové metodice EU nevyhovují současné dokumentace EIA (dopad stavby na životní prostředí) zpracované pro mnohé silnice a obchvaty obcí. Proto je ohrožena výstavba a čerpání dotací až ve výši 6 miliard korun na tyto silnice: I/36 Pardubice Trnová-Fáblovka -Dubina, I/36 obchvat Sezemic, I/37 obchvat Chrudimi úsek I/17-Slatiňany, a R35 Opatovice-Časy–Ostrov. „Je pro mě neuvěřitelné, že ministři této vlády nevyjednali pro již naplánované silnice výjimky. Reálně proto hrozí, že se výstavba komunikací, na které občané v kraji už dlouho čekají, zastaví nebo podstatně zdrží, ale především prodraží. A to zaplatíme my všichni,“ říká poslanec a lídr Jiří Skalický (TOP 09).
Do senátních voleb v Pardubickém kraji TOP 09 vysílá dva kandidáty. V senátním obvodu č. 43 Pardubice kandiduje ekonom, expert na mezinárodní vztahy a evropskou politiku Jiří Čáslavka, člen Výboru pro Evropskou unii Rady vlády pro nevládní organizace. „Chci oslovit všechny občany, kteří jsou prozápadně orientovaní, chtějí zachovat a zlepšovat vládu práva, nezávislost médií veřejné služby a otevřenou společnost,“ uvedl Jiří Čáslavka. Ve volebním obvodu č. 46 Ústí nad Orlicí TOP 09 nabídne voličům starostu České Třebové a zastupitele Pardubického kraje Jaroslava Zedníka. „Chci zúročit dlouholeté zkušenosti z komunální a krajské politiky. Jako senátor mohu pro náš region udělat více a přesto zůstat v kontaktu s občany,“ řekl Jaroslav Zedník.
Pardubice 14. března 2016  
Ondřej Müller – tel.: 604229303,  ondrej.muller@top09.cz
Jiří Skalický – tel.:737209711, jiri.skalicky@top09.cz
Jiří Čáslavka – tel.:775419528, caslavka@glopolis.org
Jaroslav Zedník – tel.: 603277696,  jaroslav.zednik@ceska-trebova.cz
 
KOLEM PASTVINSKÉ PŘEHRADY POJEDOU PO JEDENATŘICÁTÉ  

Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí pořádá v neděli 24. dubna 2016 31. ročník cyklojízdy „Kolem Pastvinské přehrady“. Start je mezi osmou a devátou hodinou z Mírového náměstí v Ústí nad Orlicí. Trasy 50 a 100 km vedou společně na Hejnice a Žamberk. Padesátka pokračuje na Klášterec, Pastviny, kde obdrží účastníci v restauraci U Dolečka diplom a přes Letohrad pokračují do Ústí nad Orlicí. Cyklisté účastnící se stokilometrové trasy zamíří přes Kunvald do Bartošovic, na Zemskou bránu, Čihák, České Petrovice, Mladkov, Pastviny, Bredůvku, Jablonné nad Orlicí, Horní a Dolní Čermnou (zde obdrží diplom a turistické materiály) a pokračují přes Petrovice a Dolní Dobrouč do Ústí nad Orlicí. Cykloakce není závod, vítězí každý, kdo projede kontrolami v Pastvinách a Dolní Čermné. Samozřejmostí při podobných akcích je dodržování silniční vyhlášky, děti mladší patnáct let jedou v doprovodu dospělé osoby. Za třicet let projelo 7 911 cyklistů, rekordní účast byla v roce 2002, kdy přijelo 572 cyklistů. Na Vaši hojnou účast se těší pořadatelé z KČT Ústí nad Orlicí. Poděkování Městu Ústí nad Orlicí, které každoročně akci finančně podporuje
Dodržuj zákon 361/2000 o pozemních komunikacích! MR
Hudební festival ve Skutči pokračuje v dubnu a květnu:

Třináctý ročník festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč, který byl v neděli 28. února zahájen zcela vyprodaným koncertem, již návštěvníkům nabídl operetu, operu i koncert ve skutečském kostele. I v ostatních případech se jednalo o zaplněná či zcela vyprodaná představení.
Z dubnového a květnového programu festival doporučuje:
neděle 10. 4. Beethovenova mše v Chrasti
neděle 17. 4. Felix Slováček a Felix Slováček jr. s Komorní filharmonií Pardubice
pátek 22. 4. Vivaldianno: Město zrcadel – zimní stadion
neděle 24. 4. Gentlemen Singers na Chlumku
středa 4. 5. Pink Floyd Classic – zimní stadion
Festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč bude ukončen již nyní téměř vyprodaným koncertem nejkrásnějších operetních árií v neděli 8. května.
Více informací naleznete na http://festival-hudebni.skutec.cz
 
Fenomén Pardubického kraje – Burza filantropie – se šíří republikou

Pardubice (14. března 2016) Ve středočeském Benešově proběhla v minulém týdnu první Burza filantropie. Jedná se o výjimečný moment, při němž burza poprvé opustila hranice Pardubického kraje, v němž se v roce 2011 zrodila. Podporu na benešovské burze získalo celkem pět neziskových organizací. Donátoři jim na realizaci jejich veřejně prospěšných projektů poskytli dary v celkové hodnotě 212 tisíc korun.
„Burzy filantropie v Benešově se účastnilo sedm donátorů z řad firem a podnikatelů, k nim se připojilo město Benešov a specialitou této burzy bylo také kolektivní zapojení Okresní hospodářské komory Benešov. Celkem neziskovky podpořilo devět donátorů z různých sektorů,“ bilancovala Jana Machová, ředitelka Koalice nevládek Pardubicka, která s nápadem pořádat dobročinné Burzy filantropie přišla.
„Na benešovskou burzu jsme jako pozorovatele vyslali i našeho zástupce, o burzu pečujeme společně a chceme pomoci jejímu rozvoji i v dalších krajích,“ nechal se slyšet Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor.
Burza filantropie nespí ani v Pardubickém kraji. Aktuálně probíhá příjem projektů neziskových organizací působících v okresech Pardubice a Chrudim. Neziskovky mohou své veřejně prospěšné projekty přihlašovat až do 31. března, a to prostřednictvím elektronického formuláře, který naleznou na webu www.burzafilantropie.cz.
Někteří donátoři Burzy filantropie v těchto dnech podnikli návštěvu vybraných neziskových organizací a podívali se na výsledky úspěšně realizovaných projektů. „Navštívili jsme sdružení Apolenka – hiporehabilitace, kde jsme viděli venkovní Relax park, Jedlý les a také nově zrekonstruované toalety farmy. Následovalo setkání v organizaci Křižovatka handicap centrum, kde jsme mohli zhlédnout ukázku cvičení na speciálním rehabilitačním stroji Redcord. Program jsme uzavřeli v obecně prospěšné společnosti CEDR, kde jsme viděli PC učebnu a další terapeutické dílny. Všechny tyto projekty vznikly díky podpoře donátorů na Burze filantropie,“ přiblížil radní Pardubického kraje Pavel Šotola.
Samotné Burzy filantropie proběhnou 15. června v Pardubicích, 22. června v Chrudimi, navazovat na ně budou na podzim burzy v Ústí nad Orlicí (7. září) a Litomyšli (12. září).