Českotřebovský deník 72/2016 (16/3)  
Hokejový turnaj krajských výběrů  ročníku 2003 

Mládežnický hokejový oddíl TJ Lokomotiva Česká Třebová zve v neděli 20.3.2016  od 9:30 hodin, příznivce ledního hokeje na turnaj krajských výběrů žáků ročníku narození 2003 - VTM U13, na zimní stadion v České Třebové. Turnaj je pořádaný Českým svazem ledního hokeje a účastní se jej výběry Pardubického, Moravskoslezského, Olomouckého a Hradeckého kraje.  Do turnaje zasáhnou i tři naši hráči. V pardubickém výběru náš brankář Michal Borovička a v obraně pak Jiří Koutecký hostující v HC Dynamo Pardubice. Za olomoucký výběr pak útočník Stanislav Ruda, který hostuje v HC Olomouc.
 
Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR
a Středisko integračních aktivit Česká Třebová
pořádá ve čtvrtek 7. dubna 2016
Den otevřených dveří od 9:00 do 14:00 hod.
PROGRAM DNE:
Výstava kompenzačních pomůcek a poradenství pro zrakově postižené.
Vystavovatelé kompenzačních pomůcek
Sagitta Brno 9:00  - 14:00 hod. a Adaptech Praha 9:00  - 11:45 hod.
Najdete nás v Mlýnské ulici 900, Česká Třebová (vila církve Čs. husitské, vstup je zadním vchodem)
Těšíme se na Vaší návštěvu.
Bližší informace na těchto kontaktech:
SONS ČR, Mlýnská 900, 560 02 Česká Třebová  tel: 465 535 325, mobil: 607 657 188 
Email:   ceskatrebova-odbocka@sons.cz
Projekt „ Integrace zrakově postižených do společnosti“  probíhá za finanční podpory Pardubického kraje.
Dále nás podporují:  Města:  Česká Třebová, Bystré, Lanškroun, Letohrad, Žamberk. Ústí nad Orlicí, Králíky
Obce:  Trpík, Pustina, Hradec nad Svitavou, Semanín, České Libchavy, Němčice, Opatov, Němčice.
 
Prodám DB 3+1 ve zděné bytovce pod sídlištěm na Lhotce v České Třebové.
Přízemí, vlastní plynový kotel, plastová okna, zasklená lodžie, dva sklepy. Možnost převodu do OV. Cena 1 350 000,- Kč. RK prosím nevolat.
 
Výstavba D35 se zřejmě dále odkládá. Čerpání evropských fondů by nemělo být ohroženo 

Již páté jednání současného vládního kabinetu s Radou Asociace krajů České republiky se uskutečnilo dnes ve Strakově akademii v Praze. Hlavním tématem setkání představitelů vlády s hejtmany bylo pravděpodobné odložení klíčových dopravních staveb, financování železniční dopravy po roce 2019, modernizace silnic nižších tříd, ale také školství či zdravotnictví.
„Velkým tématem, které zajímá všechny hejtmany, jsou velké infrastrukturní stavby v oblasti dopravy, na které ministerstvo dopravy požaduje nové posouzení vlivu na životní prostředí (EIA). Pan ministr Ťok nás ubezpečoval, že není ohroženo čerpání evropských peněz a nehrozí tak jejich navracení do Bruselu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Pro náš kraj však tato žádost znamená pravděpodobně opětovné odložení realizace silnice D35. Původní slib ministra dopravy, že stavba v prvních úsecích od Opatovic směrem na Moravu začne nejpozději počátkem roku 2017 tak zřejmě nebude dodržen, a to kvůli papírové válce,“ dodal hejtman Netolický, který také zmínil, že v letošním roce získají kraje na modernizace a opravy silnic II. a III. tříd celkovou částku tři miliardy korun. Členové vládního kabinetu diskutovali s hejtmany také o mzdách řidičů autobusů regionálních linek, přičemž byla podpořena možnost, aby kraje při výběru dopravce zohledňovaly i výši mezd řidičů. Krajům by měla být i po roce 2019 zachována pravomoc týkající se objednávky regionální železniční dopravy, přičemž financování by měl částečně pokrýt státní příspěvek, který se poměrným způsobem rozdělí mezi kraje.
 
Netolický: Olympiádu dětí a mládeže chceme, ale nesmí být předražená

Pardubice (15. března 2016) Pardubický kraj podal závaznou přihlášku do výběrového řízení na pořadatelství Her VIII. zimní olympiády dětí a mládeže ČR 2018. Závody a soutěže mladých sportovců by na přelomu ledna a února měly hostit Pardubice, Litomyšl, Česká Třebová, Letohrad, Ústí nad Orlicí, Vysoké Mýto a skiareály na Dolní Moravě a v Čenkovicích.
Výběrové řízení na pořadatele olympiády dětí a mládeže organizuje Český olympijský výbor, na němž nyní stojí rozhodnutí, komu pořadatelství přiřkne. Letošní zimní olympiádu pořádal Ústecký kraj. V jeho stopách by chtěl jít Pardubický kraj zejména z hlediska finančního zajištění. Celkové výdaje na pořádání olympiády jsou odhadovány na 15,1 milionů korun, přičemž kraj by se na pokrytí této částky podílel 8 miliony korun.
„Finanční nároky na pořádání akce se každým rokem zvyšují, a proto chceme výdaje udržet v rovině, kterou nastavil Ústecký kraj. Zdá se mi, že rostou především náklady na doprovodné aktivity, které nesouvisejí přímo se sportováním mládeže jako například podmínka zajištění kompletního servisu pro 500 VIP hostů,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Tímto směrem rozhodně jít nechceme. Budeme klást důraz především na sport, jelikož jsem přesvědčen, že společenské aktivity tohoto typu nemají být hrazeny z veřejných rozpočtů. V této věci vedeme s olympijským výborem jednání a doufáme, že naše koncepce uspěje,“ dodal hejtman Netolický.
Pardubický kraj v roce 2003 pořádal historicky první olympijské hry dětí a mládeže, a sice jejich letní variantu. O pořadatelství zimní her se zasadil i při plánování letošního ročníku, ale přednost dostal Ústecký kraj. „Tenkrát jsme bohužel neuspěli, ale získali jsme cenné zkušenosti, které jsme se snažili zúročit. Přípravě podkladů pro přihlášku jsme věnovali opravdu hodně pozornosti, a proto věřím, že budeme úspěšní,“ uvedl radní Pardubického kraje zodpovědný za sport, cestovní ruch, volnočasové aktivity a informatiku René Živný.
Sportoviště a zázemí olympiády by mělo být rozmístěno po celém Pardubickém kraji. V plánu je, že se disciplíny alpského lyžování uskuteční ve Skiresortu Buková hora, skicross a snowboarding ve Ski areálu Větrný Vrch na Dolní Moravě, běžecké lyžování, biatlon a lyžařský orientační běh v Letohradu, krasobruslení v Litomyšli a lední hokej v České Třebové a Chocni. Taneční soutěže by měl hostit Smetanův dům v Litomyšli a šachovou soutěž pak Evropské školící centrum tamtéž. To by bylo zároveň i olympijským domem.
Zahajovací ceremoniál Her zimní olympiády je plánován v Tipsport aréně v Pardubicích a zakončení pak na zimním stadionu v České Třebové. Medailový ceremoniál by hostil Kulturní dům Ústí nad Orlicí. Celkově je očekáváno 1680 účastníků her včetně realizačních týmů, přičemž každý kraj vyšle 92 soutěžících do 11 sportovních odvětví.
 
POZVÁNKA NA VOLEJBALOVÉ „UTKÁNÍ ROKU“  - boj o EXTRALIGU juniorů vrcholí.
Vážení sportovní přátelé a fanoušci volejbalu,
v domácím „dvojutkání roku“ vyzve  TJ Sokol Česká Třebová II ve volejbalové 1. lize juniorů v souboji o první příčku družstvo SK Prosek Praha. Jen vítězství za plný počet bodů zajistí domácímu týmu Sokola prvenství v soutěži, a tím i možnost poprat se o extraligovou účast v příští sezóně.  Cílem pro tuto sezonu pro Loňské úspěšné starší žáky, kteří v této soutěži hrají až o 4 roky staršími hráči byl poklidný střed tabulky. Po výborných výkonech je z toho nakonec překvapivý boj o extraligu juniorů s favoritem I. ligy pro tento rok. Už tato skutečnost je známkou úspěšné sezony našich hráčů v této sezoně v spěži I.ligy.
Buďte u toho, přijďte zafandit, a podpořte tak borce, kteří reprezentují NAŠE město, město Česká Třebová !
Utkání se konají v neděli 20. 3 2016 v hale Nádražní v České Třebové  v 11:00 a 15.00.
 
Lázně Bohdaneč potřebují obchvat. Ministerstvo dopravy musí začít jednat

Pardubice (15. března 2016) – Na základě jednání se starostou Lázní Bohdaneč Ladislavem Štěpánkem odeslal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický dopis ministru dopravy Danu Ťokovi týkající se řešení kritické dopravní situace ve městě. To dlouhodobě řeší problém se zatížením lázeňského centra nákladní dopravou. Ta směřuje z dálnice D11 do Pardubic a dále na Moravu.
„Vzhledem k opětovné žádosti Ministerstva dopravy o posouzení vlivu staveb na životní prostředí (EIA) je ohrožena celá řada prioritních dopravních staveb v České republice. Chceme upozornit, že nejen v našem kraji jsou stavby, které nesnesou odklad, ačkoliv ten s novou žádostí pravděpodobně nastane. Stávající posouzení EIA je přitom nejen v případě Lázní Bohdaneč platné a pozitivní,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Dopravní situace ve městě je katastrofální, a proto by se měl stát zasadit o urychlení přípravy a následné realizaci obchvatu města. Nikdo nechceme, abychom museli vracet prostředky evropských fondů zpět do Bruselu. Této situaci je nutné předejít,“ sdělil hejtman Netolický. „Jsem samozřejmě velmi znepokojen situací, která nastává v případě důležité páteřní silnice D35, ale nechci pouze kritizovat. Chci nabídnout řešení k urychlení realizace důležitých dopravních staveb,“ dodal hejtman Martin Netolický.
Ten v dopise ministra upozornil mimo jiné na Memorandum o spolupráci při přípravě a realizaci Dopravního uzlu Pardubice z října 2013. V tom je také zmíněno, že by mělo být nalezeno řešení k omezení nákladní dopravy po silnici I/36 vedoucí přes Lázně Bohdaneč. „Domnívám se, že s ohledem na současnou situaci v přípravě investic státu do silniční dopravy lze podmínky pro zahájení konkrétních kroků k realizaci stavby obchvatu města považovat za velmi příznivé,“ píše ve svém dopise starosta města Lázně Bohdaneč Ladislav Štěpánek.
 
Vodění jidáše či medové pečivo. Velikonoce na zámku pobaví děti i dospělé

Pardubice (16. března 2016) – Jako každý rok budou studenti středních škol a zástupci kulturních organizací Pardubického kraje v neděli a pondělí 20. a 21. března na pardubickém zámku prezentovat řemesla a zvyky spojené s Velikonocemi. K velkolepé oslavě se mohou díky ochutnávkám obvyklých pokrmů či výrobě velikonočních předmětů přidat i všichni příchozí.
Oslava Velikonoc se na pardubickém zámku rozjede v neděli ve 13 hodin a je určena pro širokou veřejnost. V pondělí dopoledne se pak přidají i školáci. „Návštěvníky čeká opravdu pestrý program. Kromě tradičního pletení pomlázky či zdobení vajíček si budou moci vyzkoušet výrobu dřevěných hraček, vyzdobit si řehtačku nebo ochutnat jidáše a medové pečivo. Děti rozhodně zaujme mini zoo, kde na ně budou čekat jehňata, kůzlata nebo koně,“ uvedla náměstkyně hejtmana Pardubického kraje zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová, která převzala nad oslavou patronaci.
Na návštěvníky čeká i jedna zajímavá novinka. V neděli od 14 a poté od 15:30 hodin mohou při obchůzce po nádvoří zámku doprovodit maskovanou postavu jidáše, což je méně známý velikonoční zvyk, který patří na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury Pardubického kraje a dochoval se jen ve vesnicích v prostoru mezi Holicemi v Čechách, Vysokým Mýtem, Luží, Chrastí a Hrochovým Týncem. Vodění jidáše předvedou koledníci ze Stradouně.
Po loňské úspěšné premiéře budou Velikonoce na zámku i letos obohaceny o výtvarnou soutěž pod názvem Vejce a já, kterou pořádá Východočeské muzeum v Pardubicích a Východočeská galerie v Pardubicích ve spolupráci s Regionálním muzeem v Chrudimi pro mateřské školy, základní školy a volnočasové organizace Pardubického kraje.