Českotřebovský deník 73/2016 (17/3)  
Kniha na cestu

Městská knihovna Česká Třebová se připojila k dalším knihovnám z celé České republiky, které v prostorách nádraží půjčují a vracejí knihy bez předchozí registrace, poplatků nebo stanovené výpůjční doby. Knihy jsou označeny štítky, které vysvětlují jednoduchá pravidla - vzít knihu z netradičního regálu, vrátit ji do jiné knihovničky nebo ji přivézt zpátky. Do připravené tabulky v knize lze zaznamenat, kudy kniha cestovala a o své dojmy z cest a čtení se můžete podělit s dalšími čtenáři  na Facebooku https://www.facebook.com/knihanacestu/ nebo i na dalších sociálních sítích použitím #knihanacestu nebo #knihadovlaku.
Knihovničky na nádražích mohou lidé využít i k odložení knih, které jim doma zabírají místo.
Slavnostní otevření proběhne v pondělí 21. března od 15 hodin na nádraží ČD.
Děkujeme všem, kteří se na realizaci podíleli, jmenovitě: MgA. Bohuslav Mimra, Martin Saifrt, Pavel Suchý, Jan Holub, Jakub Kříž, Radek Hűbl a zaměstnancům knihovny. Doufáme, že vás kniha na cestě potěší.
 
Děti z MŠ U Koupaliště navštěvují solné království 

 Sůl, že je nicotný nerost? Tak ji přirovnal král Já I. ve slavné pohádce „Byl jednou jeden král“.  V solném království paní Víšové (Domeček Arpo), se můžeme alespoň na chvíli přenést do naší oblíbené pohádky. A co víc? Sůl v solné jeskyni a její mořské mikroklima působí podpůrně a preventivně při spoustě zdravotních problémů. Například posiluje imunitní systém a světelná terapie uprostřed třpytivých krystalů dělá divy s dětským tělíčkem i duší. Jsme rádi, že jsme mohli opět letos začít s návštěvami naší solné jeskyně. Těšíme se na pohádky a na výborné bonbony paní majitelky.  Teď už víme, že sůl nicotný nerost vůbec není.
                                                                                                                            Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště

Byli jsme na MČR v synchronizovaném bruslení

Dne 28. 2. 2016 se na zimním stadionu v Pardubicích konalo Mistrovství České republiky v synchronizovaném bruslení pro rok 2016. V kategorii mladších žáků se v domácí skupině Polárky představila také českotřebovská bruslařka Radka Hůlková. Protože je rovněž stále aktivní členkou i krasobruslařského klubu Česká Třebová, k mistrovským závodům ji přijel podpořit početný fanklub Třebováků. Pod taktovkou trenérského dua Kristýna Hloucalová a Barbora Lahučká si vyjela skupina Polárky svou volnou jízdou cenný titul vicemistryň ČR.  Díky spolupráci českotřebovského krasobruslařského klubu s výše jmenovanými trenérkami bude závodní jízda Polárek k vidění i na lední revue, která se bude konat na místním zimním stadionu dne 19. 3. 2016.

Kraj významně navýšil dotace pro investice do sportovních zařízení
a infrastruktury cestovního ruchu

 Pardubice (17. 3. 2016) – Radní Pardubického kraje dnes schvalovali dotace za miliony korun. V programu na podporu výstavby, rekonstrukce a opravy sportovních zařízení rozdělili celkem sedm milionů korun a v programu podpory infrastruktury cestovního ruchu 5,5 milionů korun.
„Oba programy jsme mohli významně navýšit oproti loňskému roku i oproti původně schválenému rozpočtu, a to díky přebytku daní. Ten první o 3 miliony a druhý o 1,5 milionu korun,“ informoval radní René Živný, který má sport i cestovní ruch ve své kompetenci. Některé z nich ještě musí schválit Zastupitelstvo Pardubického kraje, které je projedná 21. dubna.
Přesto ani tak nemohly být uspokojeny všechny požadavky. Žadatelé o dotace pro investice ve sportovních zařízeních žádali celkem 17 milionů korun a pro infrastrukturu cestovního ruchu přes 7 milionů korun.
Seznam žadatelů schválených k poskytnutí či neposkytnutí programových dotací bude zveřejněn nejpozději do 14 dní po projednání na zastupitelstvu, a to na internetových stránkách Pardubického kraje.
Prodám DB 3+1 ve zděné bytovce pod sídlištěm na Lhotce v České Třebové. Přízemí, vlastní plynový kotel, plastová okna, zasklená lodžie, dva sklepy. Možnost převodu do OV. Cena 1 350 000,- Kč. RK prosím nevolat.
 
Záchranka ukončila projekt modernizace z evropských fondů

Pardubice (17. 3. 2016) – Několikaletý evropský projekt s názvem Modernizace a standardizace vybavení Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje za celkem 78,5 milionu korun přinesl krajské záchrance 25 nových sanitních vozidel, proplacení systému eHealth i nové moderní vybavení posádek. Rada Pardubického kraje se dnes seznámila se závěrečnou zprávou k ukončení projektu.
„První část této účelové dotace z Ministerstva pro místní rozvoj České republiky nám proplatila deset sanitních vozidel pořízených v letech 2013, 2014, z druhé části jsme nakoupili 15 sanitek a třetí část nám proplatí náklady, které jsme vynaložili na modernizaci záchranky zejména komunikačními a zdravotnickými přístroji,“ uvedl 1. náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek.
Velkým přínosem je v této oblasti projekt eHealth (elektronizace zdravotnictví), který umožnil rychle elektronické propojení sanitních vozů a zasahujících posádek s nemocnicí. „Záchranáři dostali také nové vozidlové radiostanice, navigace, tablety a tiskárny, ale také defibrilátory, plicní ventilátory a přístroje pro masáž srdce,“ doplnil Línek.
Projekt z Integrovaného operačního programu Evropské unie spolufinancovala Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje.
Do Pardubic zavítá Evropský parlament mládeže

Pardubice (16. března 2016) – Krajský úřad Pardubického kraje bude v listopadu v rámci projektu Evropský parlament mládeže hostit setkání nadaných studentů z celé České republiky. Podporu třídenní akci organizátorům přislíbil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
 „Každý obdobný projekt si zaslouží naši pozornost. Jedná se o velmi zajímavou akci také proto, že veškerá diskuse bude po celou dobu vedena v angličtině. Studenti mají možnost vyzkoušet si atmosféru jednání, vypracovávání a následné prosazování svých návrhů, ale také práci v týmu, která je pro výkon téměř každého povolání nezbytná. Sám jsem se v době svých středoškolských studií podobné akce zúčastnil, a mohu proto takový zážitek vřele doporučit,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Evropský parlament mládeže je neziskovou organizací, která se zaměřuje především na studenty středních škol. V České republice byla organizace založena v roce 1998 a je jednou z 39 sesterských organizací programu European Youth Parliament pod patronací Schwarzkopf-Stiftung Junges Europa. „Na zasedání v Pardubicích očekáváme účast 80 delegátů, tedy žáků středních škol z celé republiky. Ti se rozdělí do skupin, ve kterých budou diskutovat nad přiděleným tématem, na které následně vytvoří tzv. rezoluci, tedy nástin možného řešení problému,“ uvedla jedna z organizátorek Tereza Voženílková, která je studentkou pardubického Gymnázia Dašická.