Českotřebovský deník 75/2016 (19/3)    
Kandidátem ČSSD do Senátu je Ing. Dalibor Zelený

V našem volením obvodu č. 46 do Senátu ČR proběhou na podzim volby, jednotlivé volební strany již připravují svoje kandidátky. V případě ČSSD byl kandidát do voleb do Senátu vybrán ze dvou nominantů Ing. Dalibora Zeleného a JUDr. Miroslava Stejskala pomocí vnitrostranického referenda. Oba nominanti se v průběhu  referenda dne 25. února představili veřejnosti a především zástupcům místních organizací ČSSD na besedě ve výškové budově  společnosti Rieter v Ústí nad Orlicí, kde stanovili svoje priority a taktiku do nadcházejících voleb. Následně potom členové ČSSD demokraticky vybírali kandidáta ve vnitrostranickém referendu. Zde získal většinu hlasů Ing. Dalibor Zelený, člen rady města Česká Třebová, který bude kandidátem této důležité strany v podzimních volbách do Senátu ČR.  O pozici senátora se utká např. se stávajícím senátorem Ing. Petrem Šilarem (KDU-ČSL), který bude svůj post ve volbách obhajovat  a také se starostou České Třebové Jaroslavem Zedníkem, kterého do voleb jako svého člena nominovala TOP09.  Pro nás Třebováky tedy budou podzimní volby velmi zajímavé. Dva kandidáty jsme ještě nikdy v senátních volbách neměli.
Ing. Dalibor Zelený (58 let) je vynikajícím odborníkem v oblasti dopravy, pracovat také jako náměstek  ministra dopravy, již druhé volební období je také radním města České Třebové. Zná tedy i problémy vztahu měst a obcí  nejen ze strany státních institucí, ale i z opačné strany. Preferuje věcné jednání, při volební kampani nechce spoléhat na finanční podporu sponzorů, které by se jej pak následně mohli pokusit ovlivňovat.
 
Zemřel PaedDr. Zbyněk Slavík

Zprávy na sociálních sítích, černá vlajka na budově českotřebovské radnice a ZŠ Habrmanova  oznamují smutnou událost, které jsem nechtěl věřit. Je ale pravdivá. Včera 18. března tragicky zemřel  ředitel českotřebovské základní školy Habrmanova, dlouholetý učitel českotřebovského gymnázia, sportovec, vedoucí Školního sportovního klubu českotřebovského gymnázia, oblíbený člověk, radní a zastupitel města zvolený za ČSSD, Zbyněk Slavík. Osobnost Zbyňka Slavíka je velmi dobře známa nejen několika generacím studentů a absolventů českotřebovského gymnázia ale v podstatě celé českotřebovské veřejnosti. Byl vždy velmi ochotný, pracovitý a na gymnáziu, ale nejen na gymnáziu  patřil mezi aktivní organizátory mimoškolní činnosti. Řada ze studentů s ním měla velmi dobrý vztah. Byl dlouholetým veřejným činitelem, sportovcem, který založil Sportovní klub gymnázia. Ztrátu utrpěla nejvíce rodina, také ale naše město v řadě oblastí, které nemůžeme dnes ještě plně docenit. Ztrátu  v osobě Zbyňka Slavíka nenahradíme sebedelším nekrologem.
Čest jeho památce! (mm)
 
Díky za vzpomínkový koncert

Děkuji ZUŠ v České Třebové za uspořádání koncertu k výročí nedožitých  devadesátin mého otce pana Eduarda Vaníčka, učitele, houslisty a ředitele této školy. Dík y patří všem účinkujícím, kteří se podíleli na tomto krásném koncertě. Velmi mne potěšilo, že jsem jsem se zde  mohl po tak dlouhé době setkat s bývalými žáky a učiteli této školy. Mé velké poděkování patří p. MgA. Bohuslavu Mimrovi, dirigentovi KOJKu, který mi umožnil, abych si mohl opět zahrát s tak výborným orchestrem, kterým KOJK bezesporu je. Na společné sólo ve Vivaldiho "Koncertu d moll pro dvoje housle, smyčce a continuo" s Jitkou Novákovou , vynikající učitelkou houslové hry na českotřebovské ZUŠ, která byla i bývalou žákyní mých rodičů, budu dlouho vzpomínat. Díky Jitko, dobře se mi s Tebou hrálo, i když jme společně zkoušeli s orchestrem až na generálce. Přeji škole vše nejlepší a těším se zase někdy na společné muzicírování s vámi.                                                                                                       Eduard Vaníček   
 
Má být truhlářská výroba umístěná mezi rodinným i domky?

Na toto téma se veda diskuze na jednání zastupitelstva města při projednávání 9. změny územního plánu. Tato poslední změna územního plánu pořízeného v r. 2005 zahrnovala 7 žádostí o změnu využití pozemku, dodatečně tam byly v r. 2015 zařazeny dvě další žádosti, mezi nimi žádost SBD Česká Třebová Lidická ulice o změnu využití pozemku tak, aby umožnil provozovat truhlářskou výrobu. Tato dílna byla dříve využita podle kolaudačního rozhodnutí jako údržbářská dílna zaměřena zámečnická a elektrikářská. V současné době je objekt pronajat truhlářské firmě pro truhlářskou výrobu, což vyžaduje Povolení stavebního úřadu. Toto stavební povolení bylo nejdříve zdejším odborem výstavby MěÚ vydáno, měření hygieny bylo sice poprvé nevyhovující, po provedení stavebních úprav na objektu v souladu s normami. Obyvatelé okolních domů se proti rozhodnutí stavebního úřadu odvolali, odvolání řešil Krajský úřad Pardubického kraje a zjistil, že návrh na změnu využití nevyhovuje územnímu plánu města a proto nařídil odboru výstavby povolení k provozu truhlářské výroby zrušit.  SBD si proto podalo  v r. 2015 žádost o změnu využití  plochy tak, aby provoz truhlářské dílny umožnilo.  Žádost zastupitelé k projednání doporučili, proběhlo veřejné připomínkové řízení, které je součástí každé změny územního plánu ve kterém  se proti žádosti SBD vyjádřili sousední obyvatelé ve čtvrti rodinných domků a také někteří zastupitelé, na které se občané obrátili o pomoc.  Změna využití zmíněného pozemku, která by  umožnila truhlářskou výrobu mezi rodinnými domky byla proto z návrhu 9. Změny územního plánu města vyřazena. Na základě toho také odbor výstavby MěÚ doručil žadateli nesouhlasné stanovisko ke změně využití zmíněné dílny na pozemku SBD. Dílnu je tedy na jeho základě možné využít pouze podle původního kolaudačního rozhodnutí. Proti tomuto nesouhlasnému rozhodnutí se odvolalo tentokrát Stavební bytové družstvo. Toto odvolání bude opět posuzovat příslušný odbor Krajského úřadu Pardubického kraj, který již v této věci jednou rozhodoval na jaře roku 2015.
(Je to jako pohádka o kohoutkovi a slepičce, pohybujeme se  v kruhu.)   Toto odvolání obdrželi také sousedé v okolí truhlářské dílny, kteří jsou účastníky správního řízení a zaslali další nesouhlasné stanovisko. Jejich dopis jsem dostal k dispozici ke zveřejnění, což tímto činím. V letošním roce se současně přistoupilo ke zpracování nového územního plánu města a právě nyní probíhá lhůta pro zasílání podnětů a připomínek.   Aby občané v okolí budovy SBD nenechali nic náhodě, tak  zaslali další písemné stanovisko ke stejné věci s tím, že by změna kolaudačního rozhodnutí  na truhlářskou výrobu neměla být ani součástí  "fungl nového" územního plnu města, neboť si přejí v novém územním plánu zachovat článek "Urbanistická koncepce"  v tomto znění:  "Postupně vymísťovat (zejména z údolí Třebovky} nevhodné provozovny do nové smíšené zóny BOREK. Průmyslov'ý areál Primona, a.s. transformovat na zónu občanské vybavenosti". Tento bod nejlépe doplnit o respektování nezřizovat nové nevhodné provozovny v obytných částech města.  Návrh: ,,Nezřizovat zejména v údolí Třebovky a v obytných zónách nevhodné provozovny a stávající postupně vymísťovat do nové smíšené zóny Borek."
 
Krajské shromáždění dobrovolných hasičů v českotřebovském Národním domě

V pátek 18. března večer se v malém sále Národního domu konalo za účasti hejtmana Pardubického kraje Martin a Netolického a zástupce hejtmana Romana Línka shromáždění zástupců dobrovolných hasičů našeho kraje. Shromáždějí svolal josef Bidmon, starosta kraje. Pardubický kraj věnuje práci a vybavení  SDH v kraji trvalou pozornost, což lze dokumentovat na číslech a změnách ve vybavemí.  Více v úvodním slově hejtmana. Foto Luboš Kozel.