Českotřebovský deník 74/2016(18.3.)  
Školka na Vinohradech oslavila 30. narozeniny

Protože nám v říjnu minulého roku neumožnila probíhající rekonstrukce oslavit 30. výročí naší školky, rozhodli jsme se vše oslavit až 16. března tohoto roku. Všichni, kdo měli zájem, se mohli podívat, jak to naší školce sluší. A že byla účast opravdu hojná! Už ráno jsme se sešli se zástupci z města v naší MŠ, provedli je jsme je školkou a ,,naservírovali“ jim malou ochutnávku toho, co děti pro tento den připravily jako krátký program.
V odpoledních hodinách měli zase rodiče i široká veřejnost možnost projít se všemi nově zrekonstruovanými třídami MŠ, kde se staly naše paní učitelky průvodkyněmi. Odpoledne pro veřejnost se stalo zároveň prostorem pro jakékoli dotazy. Ale nezapomněli jsme ani na bývalé zaměstnance MŠ. Pro ně jsme si připravili malé posezení a zavzpomínání u alb s fotografiemi a kroniky. Program nám zpestřily děti, které do MŠ chodily v minulých letech. Do oušek nám příjemně zněly tóny klavíru, flétniček a kytary v jejich podání.
A co bychom to byli za školku, kdybychom nepřichystali slavnostní den také pro naše děti. Ve čtvrtek následující den jsme se zasmáli při pohádce ,,Jak pejsek a kočička pekli dort“, kterou si pro nás připravily paní učitelky ze třídy Žabiček. A školka? Ta takový krásný dort nakonec opravdu dostala.
Celá oslava 30. výročí se vydařila, byla plná radosti i vzpomínání a my děkujeme všem, kteří se stali součástí těchto významných dnů  Nela Vavřínová a kolektiv MŠ Vinohrady
 
Info cedule na "středisku" neboli městské poliklinice je už opravena a vystihuje aktuální situaci. Spolu s autorkou připomínky však máme za to, že by se tak nestalo bez připomínky v Českotřebovském deníku.
Kraj podporuje
ekologickou výchovu i začínající včelaře

Rada Pardubického kraje na svém zasedání schválila návrh na poskytnutí dotací na podporu péče, vzdělání a osvěty v oblasti životního prostředí a na projekty ekovýchovných center v celkové výši 1,47 milionů korun. Dále kraj přispěje na činnost začínajícím včelařům, kteří si mezi sebe rozdělí až 600 tisíc korun. Návrh ještě musí odsouhlasit zastupitelstvo.
„Uvědomujeme si, že v oblasti péče o životní prostředí je důležitá zejména osvěta, s níž se musí začít už v útlém věku. Snažíme se proto podporovat především projekty, které vedou děti k ekologickému myšlení. Z toho důvodu přispíváme také 340 tisíci korun na projekty ekovýchovných center,“ uvedl radní Pardubického kraje zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil s tím, že v dotačních programech bude podpořeno celkem 77 projektů.
Vítané pomoci se v Pardubickém kraji dočkají i začínající včelaři. Na podporu jejich činnosti dá kraj až 600 tisíc korun. „Podpora je ve stejné výši jako v loňském roce, kdy vzrostla o 120 tisíc korun. Chceme napomoci tomu, aby se na území našeho regionu zvýšil počet včelstev a rozšířila se včelařská základna, díky čemuž by se zvýšila opylovací služba včelstev,“ sdělil radní Kroutil. Stejně jako v minulém roce se dostane na 50 včelařů.
 
Pro milovníky památek,
 cykloturistiky i adrenalinu

Pardubice  – Obnovený veletrh cestovního ruchu Regionpropag láká od dnešního dopoledne až do soboty návštěvníky pardubického IDEONu. Pod záštitou radního Pardubického kraje pro sport a cestovní ruch René Živného nabízí především společnou prezentaci značky Východní Čechy, ale také ukázky různých sportů a možností, jak trávit dovolenou aktivně. Na své si přijdou i příznivci lezení po skalách, takzvaného boulderingu, pro které je tu postavena cvičná stěna.
„Jsem rád, že byl v Pardubicích po pěti letech tento veletrh obnoven. Je to aktivní a sportovní město, takže věřím, že mu toto zaměření bude slušet a stane se novou tradicí,“ řekl René Živný. „Necílíme tady na lidi, kteří chtějí trávit dovolenou na pláži u moře, ale na ty aktivnější, kteří touží poznávat něco nového a pro které jsou nejdůležitější zajímavé prožitky z cest.“
Společným tématem Pardubického a Královehradeckého kraje je letos vojenská historie. Expozice v IDEONu tak připomíná bitvu u Hradce Králové v roce 1866 a láká i na nejzachovalejší zbytky československého opevnění před 2. světovou válkou na Králicku.
Svůj stánek má v IDEONu i letní olympijský park v Pardubicích, Dostihové závodiště a mnozí další. Zájemci mají po celý den k dispozici lezeckou stěnu na bouldering. V sobotu bude svědkem závodu dospělých Perníkový boulder a v neděli závodu dětí.

 

 

Rieter CZ pokračuje v podpoře
Orlickoústecké nemocnice

Rieter CZ, s.r.o. se sídlem v Ústí nad Orlicí je součástí švýcarského koncernu Rieter, který je předním světovým výrobcem strojních zařízení pro textilní průmysl. Vedení orlickoústecké společnosti v čele s Ing. Janem Lustykem, generálním ředitelem společnosti rozhodlo také v 2016 roce o finanční podpoře Orlickoústecké nemocnice.    
Finanční dar ve výši 100.000 Kč byl předán při setkání uspořádaném v ústeckém Hotelu UNO dne 17. 3. 2016. Ing. Jan Lustyk předal šek do rukou MUDr. Jiřího Řezníčka, ředitele Orlickoústecké nemocnice. Slavnostního předání šeku se zúčastnili Ing. Roman Línek, náměstek hejtmana Pardubického kraje, pan Petr Hájek, starosta města Ústí nad Orlicí a dále zástupci médií a Nadačního fondu „S námi je tu lépe!“.
Ing. Jan Lustyk v rámci své prezentace představil Rieter CZ a sdělil důvody, které vedou orlickoústeckého výrobce textilních strojů k podpoře místního zdravotnického zařízení. „Naše společnost vnímá potřeby tohoto regionu a přispívá na rozvoj Orlickoústecké nemocnice dlouhodobě. Sponzorský dar bereme jako investici, která je zhodnocena v kvalitnější péči poskytované pacientům,“ uvedl Jan Lustyk. MUDr. Řezníček informoval o dosavadním využití sponzorských darů a zmínil také plány na využití finančních prostředků v novém období. Ing. Línek vyzvedl dosavadní úspěchy Orlickoústecké nemocnice v oblasti získávání a efektivního využívání donátorských příspěvků a zmínil, že místní nemocnice může být v tomto směru velmi dobrým příkladem i pro ostatní zařízení.