Českotřebovský deník 77/2016 (21/3)  
Program projektu 12 klíčů v dubnu

Po měsíční pauze se v březnu opět konalo setkání 12 klíčů. Přednáška, která proběhla, se věnovala tématu Relaxace, regenerace a všímavosti. Účastníci měli možnost si vyzkoušet relaxační techniky, dozvěděli se o zásadách psychohygieny, na závěr si také vyzkoušeli jednu z oblíbených technik mindfulness – čokoládovou meditaci. Druhou březnovou přednášku na téma Cestománie si připravil lektor Miloš Čapek, vášnivý cestovatel, který se podělil o své nevšední zážitky z cest. Všem Vám patří poděkování za aktivní účast.
Na duben jsou připravovány opět dvě přednášky, z nichž první bude probíhat ve čtvrtek 7. dubna od 16 hodin a obsáhne téma „Smyslového vnímání“. Druhá přednáška se bude konat 21. dubna v tradiční dobu, tématem bude „Psychosomatika – propojení těla a duše“. Pokud Vás některá z přednášek zaujala a uvažujete nad Vaší účastí, i když jste zatím do projektu nevstoupili, neváhejte a dorazte, rádi Vás uvidíme. Scházíme se pravidelně v klubovně Kulturního centra Česká Třebová.
Těším na Vás  Lektorka: Aneta Unzeitigová

 


Základní škola a mateřská škola Rybník
hledá pracovníka pro vedení účetnictví příspěvkové organizace ZŠ a MŠ Rybník (50% úvazku), spojeného s funkcí vedoucí školní jídelny (50% úvazku). Bližší informace na webu školy: www.zsrybnik@seznam.cz.

O b e c    P ř í v r a t
 zveřejňuje na základě usnesení zastupitelstva obce záměr
prodat pozemkovou p. č. 286/14, výměra 1286 m2
v k.ú. Přívrat
pro stavbu rodinného domu
formou výběrového řízení – obálkovou metodou
Bližší informace najdete na úřední desce,na www.privrat.cz nebo budou podány na Obecním úřadě,tel.:465585161.

Ukliďme svět + Ukliďme Česko = Ukliďme svět, ukliďme Česko

Ukliďme svět, ukliďme Česko je dobrovolnická úklidová akce, která probíhá na území celé České republiky. Jejím cílem je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek. Společně v sobotu 16. dubna.
Protože víc rukou víc uklidí, rozhodl se Spolek Ekosmák spojit síly s Českým svazem ochránců přírody – dlouholetým organizátorem akce Ukliďme svět. Na začátku roku 2016 tak vznikla jediná úklidovka pod společným názvem Ukliďme svět, ukliďme Česko. Věříme, že společnými silami letos do úklidu zapojíme až 100 000 účastníků. Stanete se jedním z nich?
V našem městě se uskuteční 2 úklidy:
ZO ČSOP Podorlicko pořádá 16 .4. úklid lesa kolem cesty do Křivolíku. Sraz bude na výpadovce směr Litomyšl - odbočka Křivolík, akce potrvá od 9.00 do 12.00. Více informací na http://www.UklidmeCesko.cz/event/12161/. Dobrovolníci vítáni!
ZO ČSOP Zlatá studánka pořádá 16. 4.  úklid příkopů okolo silnice do Přívratu. Sraz v 10 hodin na konci Č. Třebové (křižovatka ulic Kubelkova a Na Drahách), úklid proběhne po odbočku na Dlouhou Třebovou. Více informací na http://www.uklidmecesko.cz/event/11565 nebo tel. 605 717350. Dobrovolníci vítáni!
 
Hudební festival Antonína Bennewitze je letos plnoletý

Letošním rokem se stane náš festival plnoletým. Za oněch 18 let jistě dokázal svou životaschopnost, loni dostal novou grafiku, letos potom nového patrona. Chtěla tomu náhoda, že ze sousedního Ústí po mnoha letech odešel z festivalu Kocianovo Ústí i z Kocianovy houslové soutěže jejich patron Jaroslav Svěcený. A náhoda tomu chtěla, že jsme se zkontaktovali, že jsme se domluvili, že přijal naše pozvání a že se stal novým patronem našeho festivalu českotřebovského. Jsem za to moc rád. Jednak proto, že si festival takovéhoto patrona skutečně zaslouží, jednak proto, že jsme jím upoutali, říkám to upřímně, pozornost veřejnosti více než samotným programem (a pokud to bude znamenat, že se díky jeho jménu lidé na program podívají a na koncerty dojdou, je to jen dobře). Navíc Jaroslav Svěcený také zahraje na úvodním koncertu, na který doveze také mistrovské italské nástroje 18. – 20. století. Jaroslav Svěcený zkrátka náš festival přijal za svůj a skutečně ho obohatil.  Z tohoto místa chci velmi důrazně říci, že oslovení Jaroslava Svěceného bylo skutečně neplánovanou náhodou. Kdyby navíc zůstal v Ústí, vůbec bychom jej neoslovovali! To říkám jen proto, aby někdo jeho angažmá v našem městě nevysvětloval nějak zákulisně. Letošní ročník má tedy nového patrona, opět získal záštitu pana ministra, pana hejtmana a pana starosty. Opět získal dva klasické koncerty – koncert v rodišti A. Bennewitze v Přívratu, který je již samozřejmě v režii Bendlu, a koncert Komorního orchestru Jaroslava Kociana. Ten bude letos přece jenom trochu jiný. Loni byl koncertem zahajovacím, letos bude závěrečným. A odehraje se v kostele svatého Jakuba Většího. KOJK se totiž letos rozhodl uvést Mozartovo Requiem, které se do duchovního prostoru hodí o poznání víc než do velkého sálu KC.
Z tohoto místa chci poděkovat Římskokatolické farnosti, že naše spolupráce pokračuje i v letošním roce a že se toto vystoupení může v kostele konat. Čtvrtým koncertem je potom vystoupení Komorní filharmonie Pardubice, která k nám přiváží skutečně krásný program – a skvělého dirigenta a sólistu, Francouze Patricka Galloise. Srdečně Vás tedy na letošní ročník zveme, lístky jsou již v prodeji (na zahajovací koncert dokonce již z části zmizely), neváhejte a přijďte!
 
Kraj za čtyři roky zdvojnásobil finanční podporu dobrovolným hasičům

V České Třebové se v pátek uskutečnilo krajské shromáždění dobrovolných hasičů Pardubického kraje. Jednotlivá okresní sdružení zde přednesla zprávu o své činnosti za uplynulý rok, ale také představila plány na ten letošní. Bilancoval však také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který shrnul končící čtyřleté období spolupráce, která se nesla především ve znamení navýšení podpory hasičským dobrovolníkům až na téměř dvojnásobek.
Osobně jsem vždy považoval dobrovolné hasiče za základ života na každé obci a z toho také vychází můj osobní vztah k hasičům a snaha zkvalitnit vzájemnou spolupráci, což se nám za poslední čtyři roky podařilo,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Při mém nástupu do funkce plynula z rozpočtu částka čtyř milionů korun, zatímco dnes jsme na částce sedmi milionů. Vedle toho jsme každoročně přispívali krajskému Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska částkou 300 tisíc korun na činnost. Pro letošní rok jsme tuto sumu navýšili na 500 tisíc korun,“ sdělil hejtman Netolický, který také připomněl zavedení Superpoháru hejtmana v požárním sportu či věcné dary od kraje, jako například hasičská stříkačka Fox II nebo překážky pro požární sport.
Nesmí existovat rovní a rovnější
Hejtman ocenil také rozvoj nejen pracovních, ale především přátelských vztahů. „Od počátku se snažíme dělat vše proto, aby byly finance rozdělovány transparentně. Jsem přesvědčený, že i přes přátelské vztahy je nutné dodržovat pravidla a řád, a pokud možno omezit přístup, že mezi námi existují rovní a rovnější podle oblíbenosti dané jednotky u toho či onoho politika,“ řekl hejtman Netolický, který dal hasičům také příslib dalšího navyšování podpory. „Pokud to naše finanční možnosti dovolí, budu prosazovat, aby docházelo k postupnému a pravidelnému navyšování finančních prostředků tak jako po celé současné období,“ uzavřel hejtman.
 
Pneumatiky z Boru u Skutče zmizí ve druhé polovině roku

Pardubice (18. 3. 2016) – Pracovníci Krajského úřadu Pardubického kraje předali skládku pneumatik v Boru u Skutče společnosti, která zajistí zlikvidování této ekologické zátěže, jež vznikla po požáru skládky v roce 2011. Kraj na tuto sanaci získal dotaci ze Státního fondu životního prostředí v hodnotě necelých 20 milionů korun. Zbylou částku necelých dvou milionů korun doplatí ze svého rozpočtu.
„Po letech nečinnosti bude konečně odstraněna ekologická zátěž, která obtěžovala obyvatele obce a širokého okolí. Jsem rád, že se nám díky spolupráci s Ministerstvem životního prostředí podařilo zajistit nejen povrchovou sanaci ve Vitce Brněnec, ale odstraníme také odpady z Boru u Skutče, které obsahují řadu nebezpečných a toxických látek,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že kraj na sebe převzal zodpovědnost při řešení tohoto dlouhotrvajícího problému a zažádal Ministerstvo životního prostředí o dotaci.
Problém v Boru u Skutče vznikl po požáru skládky v již roce 2011. „Vzhledem k nejasným majetkovým poměrům bylo v minulosti velmi složité najít rozumné řešení, které by zbavilo obyvatele Boru této nepříjemnosti,“ uvedl krajský radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil.Dokončení odklízecích prací je plánováno na letní měsíce tohoto roku,“ dodal Kroutil.
Na skládce v Boru u Skutče se nachází velké množství popela, který vznikl při požáru skládky v roce 2011. Dále jsou zde uloženy staré televizní obrazovky, stavební suť, komunální odpad a azbestové části střechy. Obrazovky televizorů obsahují celou řadu nebezpečných a toxických látek. Do současné doby byla skládka volně přístupná veřejnosti a odkrytá. Výskytem zmíněných odpadů je ohroženo jak horninové prostředí a podzemní voda, kam mohou zplodiny prosáknout při srážkách, tak ovzduší, kam se dostává prach a popel.
Velikonoce na Zámku zpestřilo vodění jidáše

Ve znamení tradic a řemesel se nesly letošní Velikonoce na Zámku Pardubice, které připravil Pardubický kraj ve spolupráci se svými středními školami a kulturními institucemi. I přes chladné počasí si cestu na Zámek našly stovky lidí, zejména rodičů s dětmi. Poprvé zde mnozí viděli také tradici vodění jidáše.
„Na Zámku Pardubice rozhodně není nuda,“ připomenul na zahájení Velikonoc 1. náměstek hejtmana Roman Línek situaci kolem reklamního polepu autobusu v Hradci Králové, který zval nudící se občany na pardubický zámek, ale urazil některé hradecké patrioty. Velký zájem byl v neděli zejména o strojení a obchůzku Jidáše, zapsanou na seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury Pardubického kraje. Tento zvyk se dochoval jen ve vesnicích v prostoru mezi Holicemi v Čechách, Vysokým Mýtem, Luží, Chrastí a Hrochovým Týncem. Vodění jidáše předvedli koledníci ze Stradouně.
Jidášem se stává vždy nejstarší z chlapců školou povinných v místě, kde se obchůzky chodí a jít může jen jednou. Po obchůzce by se měl jeho slaměný oblek spálit. Letošním vybraným chlapcem se stal Bořek Vopařil, kolem kterého jeho kolegové obmotávali a připevňovali skoro hodinu slaměný oblek a nakonec mu přes hlavu nasadili slaměnou špičatou čepici, ze které mohl jen škvírkami mezi proutky koukat ven.
Vodění jidáše navazuje na obchůzky hrkáčů, kteří obcházejí vesnici od Zeleného čtvrtka, poté co zvony odletěly do Říma. Jidáše chlapci strojí na Bílou sobotu a s říkankou, která odsuzuje Jidášovu zradu, obcházejí stavení, kde dostávají koledu.  Po pardubické ukázce tedy přijde jidáš ke slovu ve Stradouní příští, velikonoční sobotu.
„Je skvělé vidět, že v některých místech kraje se drží zcela spontánně některé staré tradice, nikdo to oficiálně neorganizuje a všichni se na to těší. To jsou kořeny, ze kterých vyrůstá naše kultura a které bychom si měli opatrovat,“ dodal Roman Línek.
Návštěvníci Velikonoc na Zámku ochutnali také pokrmy předvelikonočního postního období i další gastronomické speciality – pučálku, boží milosti, medové pečivo, jidáše, klobásy, rolády nebo domácí uzené, vyzdobili se vlastní řehtačky, vyzkoušeli výrobu velikonočních aranžmá, zdobení vajíček, dřevěných hraček, formiček na cukroví a především měli možnost uvidět a případně si i pohladit spoustu mláďat domácích hospodářských zvířat.


  •