Českotřebovský deník 78/2016 (22/3)  
Dětský karneval ve Skuhrově

Fantastická bublinová show Pavla Rollera zahájila v sobotu 19.3.2016 dětský karneval, který pořádal Sbor dobrovolných hasičů ve Skuhrově. I když bylo krásné slunečné odpoledne sál se zaplnil. Měli jsme možnost vidět bublinu v bublině, bublinovou krychli nebo kolotoč, bublinový tenis, kouřové bubliny, hořící bubliny, bublinové hady a vodopády a nakonec tak velké bubliny, že do nich uzavřete dospělého člověka… Vytvořil kouzelnou atmosféru, ze které děti i dospělí byli doslova nadšeni. Tančilo se a soutěžilo. Masky byly oceněny malou odměnou.  Naše poděkování patří báječným dětem a všem, kteří se podíleli na přípravě a sponzorování karnevalu.  Výbor SDH Skuhrov

Na Skalce se bourá, nová tělocvična by měla stát již koncem roku

Česká Třebová (22. 3. 2016) – Již od konce roku panuje v areálu VOŠ a SŠ technické v České Třebové čilý stavební ruch. Začaly zde demoliční práce na budově kotelny, na jejímž místě vyroste nová moderní tělocvična. Ta současná již nevyhovuje stávajícím potřebám. Nelze jí navíc jednoduše rekonstruovat, jelikož se v obvodových zdech nachází škodlivý azbest, který by se při přestavbě mohl uvolnit do ovzduší. Celkové náklady na výstavbu tělocvičny činí necelých 60 milionů korun a budou plně hrazeny z rozpočtu Pardubického kraje.
„Odstranění stávající budovy kotelny se jevilo jako nejrozumnější řešení, jelikož by v nejbližší době vyžadovala značné investice, které budou využity pro stavbu moderní tělocvičny, která ve městě chybí,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Náklady na výstavbu tělocvičny dosahují 60 milionů korun, přičemž město se zavázalo k vybudování parkoviště a celkového zlepšení infrastruktury v okolí školy,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že jednou z možností využití stávající tělocvičny je její převod na město Česká Třebová.
Projekt tělocvičny počítá s tribunou pro 150 sedících diváků, což umožní sportovním klubům ve městě pořádání mistrovských utkání. Velkou výhodou je možnost rozdělení hrací plochy na dvě samostatné, aby mohla být tělocvična využívána více skupinami najednou. Projekt počítá také s přímým napojením na budovu školy tak, aby studenti mohli na hodiny tělesné výchovy přecházet suchou nohou. „Věřím, že tělocvična najde široké uplatnění a bude hojně využívána jak studenty, tak širokou sportovní veřejností,“ dodal hejtman Martin Netolický.  Foto Luboš Kozel
 
V Pardubicích i díky iniciativě kraje nehrozí nedostatek přísedících

Pardubice (22. března 2016) – Na základě jednání hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického s předsedou krajského soudu v Hradci Králové Janem Čiperou a místopředsedou pověřeným řízením pardubické pobočky soudu Janem Ducháčkem, obeslal Krajský úřad starosty obcí a zastupitele s žádostí o pomoc s vytipováním možných adeptů na pozice soudních přísedících. Kvůli jejich nedostatku hrozilo dokonce protahování některých soudních řízení.
„Vzhledem k nové legislativě předpokládající přesun rozhodování v trestních věcech v první instanci na pardubickou pobočku krajského soudu v Hradci Králové, hrozil akutní nedostatek přísedících a tím prodloužení některých řízení. Veřejnost o tuto práci příliš nestojí, a to především kvůli nízkému finančnímu ohodnocením či nutnosti dojíždět,“ sdělil hejtman Netolický. „Na základě dopisů, které jsme odeslali starostům obcí, se přihlásilo 38 přísedících, kteří tak doplní aktuální stavy, čímž je v Pardubicích zažehnáno riziko jejich nedostatku. Chci proto poděkovat všem zájemcům, ale také starostům a zastupitelům, kteří tuto informaci dále šířili,“ dodal hejtman Martin Netolický.
 
Festival ve Skutči  má záštitu ministra i hejtmana

V průběhu konání obdrželi pořadatelé festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč několik potěšujících zpráv.
Záštitu nad 13. ročníkem jmenovaného festivalu převzal ministr kultury ČR Mgr. Daniel Herman a hejtman Pardubického kraje JUDr. Martin Netolický, Ph.D. „Jsme velmi rádi, že si náš festival získává takovou pozornost. Uvedené osobnosti by jistě akci nezastřešili svými jmény, pokud by si nebyli jisti její vysokou úrovní. Pana hejtmana jsme měli čest uvítat na zahajovacím koncertě a budeme doufat, že pracovní program umožní návštěvu i panu ministrovi. Srdečně bychom ho ve Skutči přivítali,“ komentuje informaci starosta Skutče Pavel Bezděk.
Letošní ročník byl zahájen 28. února a program čítající 13 programových bodů potrvá až do 8. května. Kromě koncertů a představení v Kulturním klubu Skuteč jsou připraveny koncerty v kostelech, v muzeu a dva hudební projekty na zimním stadionu. Jedním z nich je Vivaldianno: Město zrcadel, jemuž svoji záštitu věnoval vicehejtman Pardubického kraje Ing. Roman Línek, MBA. Tato hudební show spojující klasiku a moderní sound je naplánována na pátek 22. dubna.
Nejbližšími programovými body jsou Soutěžní přehlídka dětských pěveckých sborů v sobotu 2. května a beznadějně vyprodaný taneční muzikál Divadla J. K Tyla v Plzni Edith – vrabčák z předměstí v neděli 3. dubna.
 
Křížení pylových a potravinových alergií není ničím neobvyklým

Pardubický kraj, 22. březen 2016 – Jaro je tady, a přestože spousta lidí jásá, alergiky čekají perné chvilky. Kdo si jednou zažil pro nic za nic uplakané oči a sennou rýmu, rozhodně dá za pravdu, že jarní procházky nejsou jen romantické. Nezáviděníhodnou zprávou je i to, že mnoho pylových alergií se kříží s nesnášenlivostí určitých potravin. Hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE Věra Burešová poradí, jak v takovém případě upravit jídelníček.
Téměř polovinu dnešní populace nějaký typ alergie trápí, u dvou třetin pylových alergiků se pak jedná o takzvanou zkříženou alergii. Zkřížené alergie jsou způsobené tím, že protilátky vytvořené na určitý alergen začnou reagovat na další podobný typ alergenu. Zjednodušeně řečeno alergikům na traviny neudělají dobře rajčata či obiloviny a olše se pro změnu kříží s broskvemi.
 
Nepodceňujte příznaky
Příznaky potravinové alergie pacienti obvykle rozeznají sami. Může se projevit například svěděním. Při pokračování konzumace může dojít k projevům astma, otoku hrtanu či dokonce anafylaktickému šoku. Zmíněná anafylaxe spuštěná například burskými oříšky, vejci, pšenicí, korýši či mlékem se projeví pouze u půl až dvou procent lidí v celé populaci, přesto může mít neblahé následky. Celer, různé druhy ořechů, mléko či ryby a mořské plody nejsou mezi alergeny ničím neobvyklým. Problémy však mohou způsobit i banány, kiwi, heřmánek, sezam, mák či různé druhy koření. „Pokud jakýmkoli typem potravinové alergie či nesnášenlivosti trpíte, je nutné upravit jídelníček,“ radí Věra Burešová.
 
Pomůže razantní změna
Ke zjištění potravinové alergie slouží eliminační diety – tedy úprava jídelníčku s vynecháním problematických surovin. Je vhodná jak pro kojící maminky a přikrmované děti, tak pro starší děti či dospělé. Pokud se během dvou až tří týdnů zdravotní stav zlepší, je velmi pravděpodobné, že právě jedna ze zmíněných surovin vyvolává alergickou reakci. Následuje tedy postupné zařazování jednotlivých složek zpět do pravidelného jídelníčku.
„Při eliminační dietě je dobré si zapisovat, co jste vyřadili, kdy jste jaké suroviny zařadili zpět a případně i projevující se příznaky,“ radí výživová poradkyně z www.naturhouse-cz.cz. Následovat by měla kontrola a konzultace s odborným lékařem, alergologem či imunologem.
Změna jídelníčku ze zdravotních důvodů není obvykle ničím jednoduchým. Přesto výrazně zlepší kvalitu života a často má i pozitivní vedlejší účinky. „Pokud přestaneme jíst lepek, tedy pečivo, moučné přílohy nebo sladké koláče, nejen že ulevíme našemu trávicímu ústrojí, ale pravděpodobně zhubneme. Naučíme se totiž stravovat jinak,“ popisuje Věra Burešová. Kvalitní potraviny jsou základ a se sestrojením správného jídelníčku vám rádi poradí odborníci na slovo vzatí. Obraťte se na zkušené výživové poradce NATURHOUSE ve vašem městě. Společně si poradíte nejen s potravinovou alergií.