Českotřebovský deník 79/2016 (23/3)

Březen – měsíc knihy v MŠ U Koupaliště

učitel národů Jan Amos Komenský pravil: „Nemilovat knihy, znamená nemilovat moudrost. Nemilovat moudrost znamená, stávat se hlupákem“. Kniha by měla být opravdu přítelem dětí i dospělých, proto se snažíme již od útlého dětství dětem tato moudra vštěpovat. Právě Březen – měsíc knihy, se k tomu nabízí. Děti si nosí z domova své oblíbené knihy, ze kterých si čteme, vyprávíme o autorovi i ilustracích. Děti se učí rozlišovat, co je poezie a próza, co je kniha a časopis. Dozví se, jak se kniha vyrábí a jak se k ní chovat, aby nám dlouho sloužila. Děti si též svoji obrázkovou knihu vyrábí , kam si po celý týden kreslí, nalepují a malují obrázky. Chtěli bychom touto cestou poděkovat šikovné paní knihovnici z Městské knihovny v České Třebové, u které každoročně naše putování za knihou končí.  Učitelky z MŠ U Koupaliště


ÚMRTÍ v březnu 2016 

Jindřich Sršeň  nar. 1947 Česká Třebová
Jiřina Štanclová nar. 1930
Bohumil Dvořák nar. 1952 Česká Třebová
Olga Turtáková  nar. 1963 Česká Třebová
Jan Kozák nar. 1950 Česká Třebová
Jana Gilarová nar. 1941 Česká Třebová
Anna Smolová  nar. 1947 Česká Třebová
Petr Šedý nar. 1973 Česká Třebová
Zdeňka Hájková nar. 1926 Česká Třebová
Božena Siváková nar. 1953 Semanín
Karel Suchomel nar. 1942 Česká Třebová
Stanislav Stránský nar. 1941 Česká Třebová
MVDr. Roman Melnyk nar. 1945 Česká Třebová
Růžena Šlechtová nar. 1939 Česká Třebová
PaedDr. Zbyněk Slavík, nar. 1959 Česká Třebová
Dagmar Uhlířová nar. 1937 Česká Třebová
Helena Michálková nar. 1938 Česká Třebová
Dana Marková nar.  1948 Ostrov nad Ohří   Čest jejich památce !
Kulturní centrum hlásí

POZOR ZMĚNA: Divadelní předplatné „A“ Jaro 2016
Divadlo Palace uvádí:  Ray Cooney: PRACHY!!!   3. května 2016 v 19.00 hod.
Jean připravuje večeři na oslavu narozenin svého manžela, mírného účetního Henryho. Každou chvíli mají přijít hosté, ale oslavenec má zpoždění. Když konečně přijde, Jean ho nepoznává - Henry chce okamžitě emigrovat do Barcelony! Má k tomu ovšem pádný důvod: v metru omylem sebral cizí kufřík nacpaný bankovkami v hodnotě tři čtvrtě milionu liber. Ponechat si evidentně špinavé peníze je však těžší než k nim přijít.
Hrají: O. Vetchý, V. Hybnerová, R. Trsťan, M. Novotný, J. Štrébl, N. Boudová, P. Kikinčuk... Režie: Jana Kališová
 
Kulturní centrum připravujeme na květen:

5. 5. DP B Absolvent, 9. 5. Jazz, 12. 5. Babtrio + Ivo Šmoldas, 13. 5. Ceny města + Medicimbál, 14. 5. M. Nesvatba: Michalovi mazlíčci, 15. 5. Taneční odpoledne, 20. 5. Velký swingový orchestr,  31. 5. Jazz, výstava Výtvarné skupiny Maxmilián, DP B 1913
 
OTEVŘENÁ KERAMICKÁ DÍLNA   na téma KVĚTINÁČE - VÁZY  

Rodinné centrum ROSA  Parník - Kyralova ulice
Co Vás čeká?
Tvoření podle vlastní fantazie či s využitím šablony – vyrobit si květináč či vázu můžete z plátů nebo jinou technikou, jejich nazdobení můžete pomocí … přijďte a dozvíte se více J.
Platí možnost vyrobit si otisky nožiček či ručiček Vašich děťátek J
KDY:  13. 4. 2016 od 15:30
KDE:  v RC Rosa Česká Třebová  
Poplatek:  50,- vstup + dle spotřebovaného materiálu (50,-/1kg hlíny)
NUTNO SE PŘEDEM PŘIHLÁSIT DO 11. 4. 2016
HERNA BUDE OTEVŘENA I PRO TY, KTEŘÍ SE KERAMICKÉ DILNY ZÚČASTNIT NECHTĚJÍ (vstup - pobytné 30,-).
PŘIJĎTE VŠICHNI, TĚŠÍME SE NA VÁS !
Další informace získáte na našich webových stránkách www.mcrosa-radce.webnode.cz ,  na rcrosact@seznam.cz
 
Kraj v loňském roce opravil mosty za 94 milionů korun

Pardubice (23. března 2016) – Pardubický kraj prostřednictvím Správy a údržby silnic Pardubického kraje opravil v loňském roce osm mostů napříč všemi okresy. Z rozpočtů kraje a Státního fondu dopravní infrastruktury do nich investoval přes 94 milionů korun. O jeden milion korun více mají silničáři připraveno na letošní rok, kdy plánují čtyřiadvacet projektů.
„Na území Pardubického kraje evidujeme 45 mostů v nevyhovujícím a havarijním stavu. Našim cílem je postupně jejich počet snižovat, a to také díky dotacím ze Státního fondu dopravní infrastruktury. V loňském roce se podařilo opravit celkem osm mostních staveb,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Nejnákladnější a nejrozsáhlejší byla demolice a výstavba nového mostu s chodníkem v Břehách u Přelouče za 27 milionů korun a obnova mostu v Řečanech nad Labem, která si vyžádala téměř 13 milionů korun,“ dodal hejtman Netolický.
Opravovalo se také v Drahoši, v Horních Ředicích, na Dolní Moravě, v Radhošti – Janovičkách, Vranové Lhotě a v Borové u Poličky – Lačnově. Nemalé finanční prostředky silničáři prostavěli i na opravách propustů a sanacích svahů. V opravách mostů bude Pardubický kraj pokračovat i letošním roce. V přípravě máme čtyřiadvacet mostů, na které je v rozpočtu alokováno 95 milionů korun. „Máme ambice u všech čtyřiadvaceti mostů získat ještě letos stavební povolení a u šestnácti z nich vybrat zhotovitele. Ty mosty, u kterých se nám to podaří nejdříve, ještě letos opravíme. Které to budou, ukáží až výsledky výběrového řízení a vysoutěžené ceny. Musíme se zkrátka vejít do rozpočtu,“ uvedl Jaromír Dušek, náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu s poznámkou, že rekonstrukce dalších třinácti mostů je plánována na rok 2017.
Letos se mezi plánované akce dostaly například havarijní mosty v Rybníku a v Městečku Trnávka, dále mosty v Podlíšťanech, v Sobkovicích, v Dlouhé Loučce nebo v Jablonném nad Orlicí. Připravovat se budou také rekonstrukce mostů v Třebářově, v Uhersku, v Březině, v Labských Chrčicích, Mněticích nebo dva mosty v Plechtinci. O stavební povolení budou silničáři usilovat i ve Vlčí Habřině, v Březové nad Svitavou, v Hrádku, v Boršově, v Horních Ředicích, v Českých Heřmanicích, v Lanškrouně, v Bezděčí u Trnávky nebo v Bítovanech. „V zásobníku nejsou jen mosty jako takové. Plánujeme také dva projekty obnovy mostního příslušenství v Pastvinách a mostu Pavla Wonky v Pardubicích,“ doplnil Miroslav Němec, ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje.
 
V budově krajského úřadu vzniklo bezplatné poradenské středisko pro energetiku

Pardubice (23. března 2016) – Úspora energie, dotace či legislativa v oblasti energetiky. S tím vším občanům pomůže bezplatné poradenské středisko EKIS, které nově sídlí v budově krajského úřadu na Komenského náměstí v Pardubicích. Jeho zřizovatelem je Energeticko-technický inovační klastr (ETIK) s podporou Ministerstva průmyslu a obchodu a programu EFEKT 2016.
„Zřízení poradenského střediska v Pardubicích je dalším zdárným krokem kupředu ve snaze informovat širokou veřejnost o možnostech úspory energií. Podobné středisko, které by poradenství poskytovalo bezplatně, tu doposud chybělo a má tedy své opodstatnění,“ uvedla radní Pardubického kraje pro investice a majetek a zároveň předsedkyně výkonné rady ETIK Ludmila Navrátilová.
Poradenské středisko slouží občanům, veřejné správě, podnikům a podnikatelům. Zájemci mohou vznést dotaz při osobní konzultaci, elektronicky napsáním dotazu do formuláře i-EKIS nebo telefonicky. K dispozici jim v pardubickém středisku EKIS bude celkem šest odborných energetických poradců s dlouholetou praxí v oblasti energetiky.
Od dnešního dne lze středisko kontaktovat vyplněním formuláře na internetových stránkách www.mpo-efekt.cz. Osobní konzultace budou možné od 1. dubna 2016 po předchozí telefonické či emailové domluvě v pondělí a ve středu mezi 13. až 17. hodinou v sídle ETIK v budově krajského úřadu na Komenského náměstí v Pardubicích.
Poradenská služba vznikla v Pardubicích ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu a programu EFEKT na podporu úspory energie a využití obnovitelných zdrojů v České republice. Celorepubliková síť EKIS je z tohoto programu podporována za účelem zajištění osvěty a informovanosti obyvatelstva v souvislosti s úsporami na energiích a využívání obnovitelných zdrojů energie.
Provozovatel: Energeticko-technický inovační klastr, z. s. (ETIK, z. s.)
Sídlo: Komenského nám. 125, Pardubice, 53002, kancelář č. 1158 (přízemí budovy „A“ Krajského úřadu Pardubického kraje)
Kontakt pro sjednání osobní konzultace: Ing. Andrea Málková, +420777757165, andrea.malkova@etikcz.cz.
Díky vedení Hradce Králové je pardubický zámek vidět jako nikdy předtím

Když jsem byl poprvé seznámený s reklamou na trolejbusech Dopravního podniku města Hradec Králové, nenapadlo mě, že vyvolá takový povyk a zaměstná několik politiků na řadu hodin, ba možná dní. Z mého pohledu šlo o vtipnou a nenásilnou formu kampaně, která měla upozornit na perlu, se kterou se nejen Pardubice, ale celý náš kraj může pyšnit. Zámek Pernštýnů dnes patří Pardubickému kraji a sídlí zde Východočeské muzeum. Interiéry zámku a expozice jsou velmi kvalitní a zajímavé, což si pan primátor Hradce Králové zjevně nemyslí. Zámku však doposud chyběl kvalitní marketing. Na tom jsme se od počátku shodli s novým ředitelem zámku Tomášem Libánkem, který mě v rámci představení své koncepce vedení muzea na podzim minulého roku požádal o posílení právě oddělení vnějších vztahů a marketingu. Vedení kraje mu vyšlo vstříc. Pan ředitel vlastně jen dělá svoji práci a podle mého názoru dobře. Nevím, koho mohou urazit dvě reklamy, možná bych řekl spíše dva větší plakáty na vozidlech MHD. Očekával bych, že reakcí bude podobné upozornění na turistické atrakce ve vedlejším městě. Vždyť se má také s čím pochlubit. Namísto toho přišla hysterie, která pardubickému zámku paradoxně pomohla. Mediální prostor, který jsme získali za pár korun, byl enormní. Dostat se do hlavního zpravodajství a mít tolik článků v tištěných periodikách, to už se nám dlouho nepodařilo. Pane řediteli Libánku, děláte dobře svoji práci!                                                                                                 Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje