Českotřebovský deník 83/2016 (30/3)


Na měsíc červenec a srpen přijmu slečnu (paní) na hlídání dítě 4 roky, vhodné i pro studenty. Více info na tel. 602 615 309

Z FLORBALU:
ŽENY NA POSLEDNÍ LIZE POTVRDILY DRUHÉ MÍSTO V TABULCE

Dne 26.3.2016 náš tým žen vyrazil na poslední ligu této sezóny. Měly jsme jasný cíl, přivézt si domu šest bodů. V prvním zápase jsme se utkaly s hráčkami ze Sokol Proxisky Pardubice. Připravily jsme se na to, že to nebude jeden z lehčích zápasů. Hra byla už od začátku velice vyrovnaná. Ve střelbě jsme měly převahu, ale bohužel spoustu našich střel mířilo mimo branku, ale přeci jich pár v protivníkově brance skončilo a vyhrály jsme 5:3.
Branky: Raisová, Koníčková, Raisová (Foffová), Typlová (Kubištová), Vacková K. (Raisová)
V druhém zápase nás čekal tým IBK Hradec Králové B. Do zápasu jsem šly s tím, že si ho užijeme, protože to byl poslední naší sezóny. Sice se nám, po dlouhé pauze mezi zápasy, do utkání moc nechtělo, ale i přesto jsme se při prvním písknutí dokázaly dostat do tempa. Většinu zápasu jsme udržovaly hráčky Hradce u jejich branky, ale bohužel naše střely ani v tomto zápase nemířily tam, kam bychom chtěly. Holky z Hradce asi neměly den a dělalo jim problém se udržet na nohách, proto jsme měly výhodu v útočení. Nakonec jsme pár branek vstřelily a zápas skončil 7:1.
Branky: Vacková (Hamplová), Špatenková (Typlová), Hamplová (Horáčková), Špatenková (Foffová), Typlová (Kubištová), Hamplová (Vacková K.), Vacková T. (Kubištová)
Těmito zápasy jsme uzavřely letošní sezónu 2015/2016. Díky třem remízám a jedné prohře jsme ztratily 9 bodů, které by nám určitě první místo potvrdily. 10. 4. odehraje svůj poslední zápas soutěže Jičín a pokud se nestane nic závratného v podobně jeho prohry, tak bude Jičín v tabulce první a my o dva body hned za ním. Toto umístění nám opět otevírá dveře do celostátní 1. ligy žen, kterou jsme už hrály 5 let a ze které jsme se dobrovolně vrátily do nižší 2. ligy. Zda se do ní přihlásíme nebo ne uvidíme v květnu, kdy se přihlašují soutěže na sezónu 2016/2017.
 
Rekonstrukce orlickoústeckého nádraží slavnostně ukončena

Ústí nad Orlicí (30. 3. 2016) - Ačkoliv již delší dobu cestující po železnici vnímají bezproblémový průjezd Ústím nad Orlicí, definitivní tečka za jednou z největších železničních staveb v Pardubickém kraji byla napsána dnes za přítomnosti zástupců Ministerstva dopravy, Správy železniční a dopravní cesty či kraje a města. Pardubický kraj zastupoval náměstek pro dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek, který má díky své profesní dráze k železnici více než osobní vztah. Výsledná částka stavby přesáhla jednu miliardu korun.
„Z každé dokončené dopravní stavby mám samozřejmě radost, navíc když se jedná o stavbu železniční. Přes nádraží projíždím každý den, a proto jako cestující vnímám, že zde byl odveden velký kus práce. Navíc je nutné říci, že práce spojené s modernizací uzlu jsou velkým přínosem pro město Ústí nad Orlicí, a rádi bychom viděli obdobné stavby i na dalších místech, jako jsou Pardubice a Česká Třebová,“ uvedl náměstek Jaromír Dušek, který zároveň připomněl důležitost regionálních tratí, na které by se nemělo zapomínat. „Z pohledu cestujícího však vnímám několik problémů včetně velkých vzdáleností mezi parkovištěm a nástupišti, ale také obtížný příjezd pro autobusy, jelikož úhel napojení mostu přes Tichou Orlici je příliš ostrý. Nepamatuji však stavbu, která by se obešla bez jakýchkoliv problémů,“ dodal Dušek.
Vlaky mohou po rekonstrukcí stanicí projíždět rychlostí až 160 kilometrů za hodinu. Kromě toho bylo vybudováno také moderní sdělovací a zabezpečovací zařízení, trakční vedení a napájení. K odbavení cestujících a řízení provozu nyní slouží zcela nové budovy. Cestující tak mohou využít dvou zvýšených ostrovních nástupišť se čtyřmi nástupními hranami. Všechny perony jsou navíc bezbariérové. V průběhu rekonstrukce byl zrušen železniční přejezd vedoucí po místní komunikaci do Kerhartic a místo něj byl postaven podchod pro pěší a cyklisty, který propojuje dvě části cyklotrasy z Ústí nad Orlicí do Chocně.
 
Neziskovky mají v Pardubickém kraji velkou oporu 

Pardubice (30. 3. 2016) – Na Krajské konferenci nestátních neziskových organizací se dnes hovořilo o spolupráci s Pardubickým krajem a účastníci se učili, jak informovat veřejnost i případné donátory o svých aktivitách a získávat jejich podporu.
„Neziskové organizace dělají často skvělé věci, ale je potřeba, aby se o nich veřejnost také dozvěděla. V tom jim mohou pomoct i dnešní semináře a workshopy. Právě zprávy o jejich aktivitách mohou ředit ten příliv černé kroniky, který se na nás z médií valí,“ řekl Pavel Šotola, radní Pardubického kraje. V krajské radě má zodpovědnost za sociální péči a neziskový sektor a toto zaměření není v dalších krajích obvyklé.
„Když vznikal Pardubický kraj v roce 2000, zamýšleli jsme se nad tím, co by jednotliví radní měli dělat, a rozhodli jsme se zaměřit se kromě jiného také na neziskový sektor. Ten nám připadal jako další kamínek do mozaiky, ze které by mělo vyrůstat společenství Pardubického kraje. Prvním radním v této oblasti se stal Miroslav Brýdl a tato funkce vydržela dodnes,“ podotkl historicky první hejtman Pardubického kraje, dnes 1. náměstek hejtmana Roman Línek a pokračoval: „Úspěšní jsme ale ve spolupráci s neziskovým sektorem především proto, že jste dokázali vytvořit jednotného koordinátora neziskovek, kterým je KONEP. Ten je partnerem jak pro veřejnou správu, tak pro řadu firem.“
Dobrou zprávou, která se objevila na konferenci, byla nominace projektu burzy filantropie do finále evropské ceny pro sociální inovace. Tam se probojovala mezi posledních 15 projektů z celkového počtu 300 přihlášených. O vítězích se rozhodne 1. května. Dalším zadostiučiněním je i fakt, že se tento princip začíná šířit i do dalších míst a krajů v České republice.
Na konferenci zazněla i zajímavá fakta o podpoře neziskového sektoru ze strany Pardubického kraje v roce 2015. „Celkové do něj putovalo i s přerozdělenými státními financemi 221 milionů korun, z krajského rozpočtu to bylo přibližně 80 milionů. Činnost Koalice nevládek Pardubicka jsme podpořili částkou 770 tisíc korun, Projekt na rozvoj neziskového sektoru a podporu dobrovolnictví částkou 250 tisíc korun, sociální podnikání 1,4 milionu korun a fundraising neziskovek částkou 266 tisíc korun,“ shrnul Pavel Šotola.

 

Klasika ve Skutči trochu jinak  


S přibývajícími ročníky festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč stoupá i počet návštěvníků. Svědčí o tom s velkým předstihem vyprodaný zahajovací koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu i taneční muzikál Edith – vrabčák z předměstí. Velkému zájmu se těší také projekt Pink Floyd Classic, který ve Skutči uvede Filharmonie Hradec Králové. „Sektory k sezení jsou beznadějně obsazené. Abychom vyhověli poptávce návštěvníků, uvolnili jsme do prodeje dalších padesát vstupenek na stání,“ dodává za pořadatele Lenka Frídlová.

Jak ukazují poslední ročníky festivalu, zájem o symfonický crossover stále roste. První projekt na zimním stadionu vidělo přes 650 návštěvníků a počet se každým rokem zvyšuje. Letošní 13. ročník nabídne kromě výše uvedených Pink Floyd, také nejnovější počin Michala Dvořáka a Jaroslava Svěceného. Jejich Vivaldianno: Město zrcadel vyprodalo v loňském roce velké haly po celé České republice i na Slovensku.  V pátek 22. dubna dorazí na skutečský zimní stadion.

„Jsme potěšeni, že jednou ze zastávek projektu Vivaldianno je také festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč. Osobně se na tento koncert velmi těším, protože spojuje klasiku v podání výtečného Jaroslava Svěceného s po všech stránkách jedinečnou a moderní hudební show“ říká starosta města Skuteč Pavel Bezděk.

O  nadcházejícím víkendu čeká festivalové publikum v sobotu soutěžní přehlídka sborů O cenu Vítězslava Nováka a v neděli shora uvedené představení Divadla J. K. Tyla v Plzni Edith – vrabčák z předměstí. Před Vivaldiannem, v neděli 17. dubna, je připraven ještě koncert Komorní filharmonie Pardubice s otcem a synem Slováčkovými.