Českotřebovský deník 84/2016 (31/3)  
Novým generálním ředitelem CZ LOKO je Josef Gulyás

ČESKÁ TŘEBOVÁ, 31. 3. 2016
Akciová společnost CZ LOKO má od dubna nového generálního ředitele. Stává se jím Josef Gulyás, dosavadní obchodní ředitel pro střední Evropu. V nejvyšší výkonné funkci nahradil Josefa Bártu, který nadále zůstává předsedou představenstva a majoritním vlastníkem.
„Vzhledem k novým aktivitám a nutnému růstu firmy jsme se rozhodli tyto funkce oddělit, protože s každou z nich jsou spojeny jiné úkoly,“ vysvětlil předseda představenstva Josef Bárta.
Josef Gulyás (1974) má technické a ekonomické vzdělání a v CZ LOKO pracuje od roku 1993. Postupně prošel různými pracovními pozicemi napříč celou firmou, a posledních 6 let řídil obchodní a marketingové aktivity v středoevropském regionu, kde stál u řady obchodních úspěchů v České republice i v zahraničí.
Nový generální ředitel vidí budoucnost CZ LOKO v poskytování komplexních služeb přímo u partnerů a zákazníků v tuzemsku i zahraničí a v dalším posilování exportu.
Akciová společnost CZ LOKO patří mezi přední středoevropské firmy zaměřené na výrobu, modernizace a opravy lokomotiv. Sídlo a hlavní závod má v České Třebové, další v Jihlavě a provozovny v Lovosicích, Nymburce, Ostravě a Přerově. Celkem v nich pracuje přes 800 zaměstnanců. V zahraničí má dceřiné společnosti v Polsku a v Itálii.
Zábrany regulující pohyb obojživelníků u Přívratu jsou instalovány.

Alespoň z větší části. Pracovníci firmy, ku které byla služby objednána využili dnešního jarního počasí a práce rychle pokročily. Stačí ještě tak jeden den, aby bylo celé dílo hotovo. Pokud bude počasí pokračovat podle dnešního scénáře, tah obojživelníků, tedy převážně žab z lesů do přívratských rybníků bude rychle pokračovat. S pomocí dobrovolníků budou žáby přenášeny ráno ze sběrných nádob do rybníků,  také budou pečlivě evidovány.  Existuje příslib Pardubického kraje vybudovat v této výjimečné lokalitě  trvalý žabí podchod, který by situaci vyřešil .
 
Českotřebovský zpravodaj - duben 2016 v distribuci.

Přesně dle záměru, tedy poslední pracovní den v měsíci byla provedena distribuce dubnového vydání Českotřebovského zpravodaje. Z obsahu vydání mohu prozradit rozšířenou sportovní část, ve které se hodnotí např. ukončená sezóna HC Kohouti, ale jsou zde prezentovány další sporty. Určité problémy se dají tušit opět z hodnocení závodní sezóny Skiklubu, Česká Třebová z.s. Nově začala rubrika "Z politické scény", kde jsou prezentovány čtyři subjekty: KDU-ČSL, Strana zelených, ČSSD a TOP 09 a to naznačuje, že letošní rok směřuje k senátním a krajským volbám. Českotřebovský zpravodaj si všímá jak špatného umístění města v soutěži "Město pro byznys", tak i toho, že v porovnání s jinými městy jsme si dobře vedli při získávání dotací z EU. V obsahu nechybí chystané  50. narozeniny Mateřské školy Habrmanova a již oslavené třicátiny MŠ Vinohrady, přinášíme i zpravodajství Ing. Miroslava Dostálka z exkurze ochránců přírody  u rybníčků v Křivolíku a v líhni MO ČRS v Javorce. V oddíle Historie a osobnosti, který není  v dubnovém čísle příliš obsáhlý, nechybí nekrolog ředitele ZŠ Habrmanova Zbyňka Slavíka a
a pak zajímavá data vztažená k našemu městu regionu z Historického lexikonu měst a obcí. V přehledné tabulce uvidíme změny počtu obyvatel i počtu domů od prvního historického sčítání lidu v r. 1869 do dnešních dnů.
Tisk dubnového vydání se podařilo zajistit v rekordním čase 2 dny, protože se začalo až po velikonocích v úterý ráno. A přesto již ve středu odpoledne byly první výtisky v prodeji na nádraží a v Kauflandu.   Vyzkoušeli jsme si, že uzávěrku vydání bude možné hravě posunout až na 24. den v měsíci. To by nebylo možné bez vzorné spolupráce s tiskárnou Fikejs ve Zhoři, která se snaží vycházet všemožně vstříc a neohlíží se na to zdali je sobota nebo neděle, práci odvede vždy v termínu. Neustálé zlepšování technického vybavení umožní zajistit jednak lepší tisk fotografií ve filmové kvalitě, jednak odstraňuje dřívější závislost na  vybavenějších tiskárnách především při přípravě barevného tisku.
 
Dobrovolní hasiči získají v prvním kole od kraje čtyři miliony na nákup techniky

Pardubice (31. 3. 2016) – Rada Pardubického kraje schválila na svém středečním jednání rozdělení první části podpory pro jednotky dobrovolných hasičů ve výši čtyř milionů korun. Kromě toho radní rozhodli o podpoře ostatních složek Integrovaného záchranného systému v celkové hodnotě překračující 400 tisíc korun.
„Odborná komise posoudila všechny příchozí žádosti a navrhla rozdělit v prvním kole částku přesahující čtyři miliony korun mezi více jak 90 obcí. Při posuzování žádostí byla důsledně respektována odborná stanoviska Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje s přihlédnutím k názoru občanských sdružení, která sdružují dobrovolné hasiče,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Obce nejčastěji žádají o příspěvek na pořízení, opravy či úpravy dopravních automobilů, nákup kalových či plavoucích čerpadel, ale také nákup elektrocentrál či dýchacích přístrojů,“ dodal hejtman Martin Netolický s tím, že pro druhé kolo má kraj pro hasiče připraveno dalších 1,5 milionů korun.
Kromě této dotace schválili krajští radní také rozdělení více jak 400 tisíc pro ostatní složky Integrovaného záchranného systému. Po 30 tisících získá každý ze čtyř oblastních spolků Českého červeného kříže, 100 tisíc korun obdrží Vodní záchranná služba na Seči a na Pastvinách. Finanční podporu od kraje získá také Záchranná brigáda kynologů Pardubického kraje, RESCUE Pardubice a 201. Pardubice.
 
Kočár dánské královny projede centrem Pardubic

Pardubice (31. 3. 2016) – Hřebčín v Kladrubech nad Labem již několik let dodává své koně na dánský královský dvůr. V průběhu Dne starokladrubského koně, který se uskuteční 28. května, se představí také kočár dánské královny Markéty II., která v minulém týdnu zapůjčení vozu odsouhlasila jako výraz díků kladrubskému hřebčínu. Jako pozvánku na tento den připravuje Pardubický kraj prezentační jízdu centrem Pardubic, která se uskuteční v pátek 27. května.
„Královský souhlas byl pro pořádání jízdy nezbytný a jen dokazuje, že hřebčín v Kladrubech nad Labem je vysoce ceněn i na dánském královském dvoře. Nestává se příliš často, aby královna svůj kočár na podobné akce zapůjčovala,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Rádi bychom propagovali kladrubský hřebčín i v Pardubicích, a to kočárovou jízdou, které se zúčastní osobní kočár dánské královny Markéty II. s bílým šestispřežím, a také nově restaurovaný biskupský kočár s černým šestispřežím. Plánujeme spanilou jízdu přes třídu Míru na Pernštýnské náměstí, kde si budou moci lidé kočáry a koně prohlédnout a zároveň se dozvědět zajímavé informace o chovu koní a hřebčínu samotném. Chceme tímto lidem ukázat, že kousek od Pardubic je zajímavé místo, které si zaslouží naši pozornost a návštěvu,“ uvedl hejtman Martin Netolický
 
Pocta bratrům Vokolkovým

Pardubice (31. 3. 2016) – U příležitosti 15. výročí od úmrtí pardubického výtvarníka, sochaře a básníka Vojmíra Vokolka se Rada Pardubického kraje seznámila s návrhem vzdát hold této umělecké rodině a zejména bratrům Vlastimilovi, Vojmírovi a Vladimírovi Vokolkovým tím, že by po nich byla přejmenována Krajská knihovna. Vzhledem k tomu, že kvůli politické perzekuci byla jejich tvorba násilně potlačena a laická veřejnost jejich příběh příliš nezná, uložila rada příslušným odborům shromáždit podklady a podílet se na jejich zviditelnění ve spolupráci s Krajskou knihovnou, univerzitou a dalšími kulturními institucemi.
„Tato rodina patřila k významné meziválečné české avantgardě. Od 50. let byla však násilně umlčena a umělecká činnost bratrů Vokolkových pokračovala pouze poloilegálně. Proto je povědomí o jejich tvorbě a životě mezi obyvateli kraje velmi nízké. Jejich aktivity výrazně přesahovaly regionální charakter a literární historikové je teprve v posledních letech začínají mapovat. Dokladem toho je i rozsáhlá monografie nazvaná Jméno Vokolek, která vyšla v roce 2011 v nakladatelství Torst a nyní je už beznadějně rozebrána,“ uvedl 1. náměstek hejtman Roman Línek.
Na skutečnost, že Pardubice a Pardubický kraj hodně dluží památce rodiny tiskařů, vydavatelů, překladatelů a literárních a výtvarných umělců Vokolkových ho kromě jiných upozornila vydavatelka Marie Mlejnková. Přišla s návrhem, pojmenovat Krajskou knihovnu Knihovnou bratří Vokolků. Její návrh byl přednesen také na výroční členské schůzi Klubu přátel Pardubic, jeho členové jej jednoznačně podpořili, což zanesli i do usnesení schůze. K tomu se přidaly i další osobnosti kulturního života, které se se záměrem seznámily. Doporučující dopis napsal na toto téma Pardubickému kraji literární historik profesor Martin Putna.
V Děčíně, kam se v 50. letech přestěhoval za možností práce spisovatel Vladimír Vokolek, si jeho odkazu velice váží, pojmenovali po něm ulici a pořádají tam mnoho let celostátní literární soutěž pro mladé autory, která nese jeho jméno.
 
Stručně o bratrech Vokolkových
Sourozenci Vlastimil (1903-1985), Vojmír (1910-2001) a Vladimír (1913-1988) Vokolkovi byli syny známého pardubického tiskaře Václava Vokolka. Jeden se stal po otci tiskařem a nakladatelem, druhý malířem a sochařem a třetí spisovatelem. Sešli se koncem 30. let 20. století v edici krásných tisků nazvané Lis tří bratří. V roce 1950 přišla na otcovu tiskárnu národní správa.  Dělníci museli zničit vzácná písma i stroje. Otec Vokolek ze žalu zemřel. Vlastimil nastoupil do fabriky, Vojmír nemohl dělat grafiky bez tisku a začal malovat fresky ve venkovských kostelech. Když ho vykázali, upnul se k tvorbě objektů ze dřeva, plechu a kamene. Jako jediný z bratrů se dožil sametové revoluce, zemřel v roce 2001. Vladimíra zavála možnost vést knihovnu do Děčína, ale když nebyl ochoten sehnout hlavu, o práci brzo přišel. Mohl učit aspoň na základní škole, pak ale zůstal bez práce. Psal do šuplíku a většinu jeho díla vydal až po jeho smrti jeho syn Václav.
Expozice na Příhrádku
Pardubický kraj a jeho kulturní instituce vlastní řadu děl a sbírkových předmětů spojených s touto rodinou, některé z nich by měly být součástí nové expozice na Přihrádku.
Východočeské muzeum vlastní dva umělecké lisy – litografický a knihtiskařský, které byly zachráněny při zničení tiskárny v 50. letech. Východočeská galerie uspořádala v roce 2000 soubornou výstavu prací Vojmíra Vokolka, která poté putovala na tři další místa v republice. Krajská galerie vlastní 11 výtvarných děl tohoto umělce, těmi zásadními jsou ale fresky v kostelech – na území kraje v Dřítči, v Mistrovicích, v Rozhovicích. Krajská knihovna Pardubice má ve svém fondu cca 120 titulů, které se vztahují k rodině Vokolkových, výčet článků uchovaných v periodikách je mnohonásobný.
 
Kraj podpoří dokument o Vilémovi z Pernštejna a hraný film

Pardubice (31. 3. 2016) – Pardubický kraj se podruhé zabýval podporou audiovizuálních děl na svém území. Hodnotící komise doporučila radě kraje rozdělit z nového dotačního titulu celkem 700 tisíc korun na dokument o Vilémovi II. Pernštejnovi a hraný film o rodinných vztazích s pracovním názvem Mentálové. Částku musí ještě potvrdit Zastupitelstvo Pardubického kraje.
„S filmovými pobídkami jsme začali v loňském roce, kdy jsme podpořili celkem sedm filmů, letos splnily podmínky dotačního titulu jen dva, ale můžeme mezi ně rozdělit vyšší částky,“ informoval radní René Živný.
Vilém budovatel
Významnou osobnost nejen Pardubického kraje má představit dokument s názvem Vilém II. Pernštejn: rytíř, budovatel, státník, vizionář. Film v režii Josefa Císařovského zachytí nejdůležitější situace z Vilémova života, bude vystavěn na částečně hraných a především rozsáhlých obrazových sekvencích doplněných podmanivou hudební kulisou z pera Vladimíra Franze. Působivou až magickou formou zachytí jednotlivá města a místa Pardubického kraje, v nichž Vilém II. působil a poukáže na jejich mimořádného genia loci a renesanční skvosty v nich. Počítá se s jeho distribucí v kinech, na veřejných produkcích po kraji a posléze v televizi a na DVD. Důležitá část filmu se bude natáčet ve výpravných dobových kulisách 1. ročníku Vilémských slavností 16. července 2016 v Pardubicích.
Rodinné drama s komediálními prvky
Tvůrci filmu Já, Olga Hepnarová se přihlásili do dotačního programu s novým filmem, kterému pracovně říkají Mentálové. Je to příběh ne příliš dobře fungující rodiny, která se shodou okolností musí začít starat o mentálně retardovaného chlapce. Producenti se po dobrých zkušenostech z předchozího filmu rozhodli natáčet film v kulisách Pardubic a okolí a využít tak jeho charisma. Do menších rolí a komparsu navíc chtějí obsadit místní obyvatele a 90členný štáb bude po celou dobu natáčení využívat místní služby.
Filmová místa
Na mapu filmových míst Pardubického kraje tak přibydou další zajímavá místa. Destinační společnost Východní Čechy vydala před dvěma lety brožuru Po stopách filmařů s mapou, která je k dostání na informačních centrech v kraji. „Letos se přidal i CzechTourism, který nabízí zájemcům zdarma aplikaci na mobilní telefony Czech Film Trips a k tomu je k dispozici také filmová mapa kraje,“ dodal radní Živný.