Na Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež jsou i českotřebovští gymnazisté


čast na soutěži I-SWEEEP v americkém Houstonu nebo studijní cesta do Francie jsou hlavní ceny Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež, jejíž krajské kolo začíná dnes ve výstavním centru IDEON v Pardubicích. Cílem soutěže, nad kterou převzal záštitu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, je především podpořit u co největšího počtu dětí a mládeže v regionu profesní zájem o studium vědeckých a technických oborů. Generálním partnerem je společnost Foxconn, globální leader v poskytování kompletních řešení v oblasti IT a jeden z největších zaměstnavatelů Pardubického kraje.
Festival vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji je určen starším žákům základních škol a středoškolákům. Pardubický kraj, Asociace pro mládež, vědu a techniku, AMAVET, z. s., Univerzita Pardubice a další partneři jej organizují již od roku 2007. Novým generálním partnerem v Pardubickém kraji je letos společnost Foxconn.
„Kraj stál u zrodu této soutěže a za ty roky se stala součástí práce na mnoha základních a středních školách.  Účastníci z řad žáků i učitelů vidí, že má smysl. Ti nejlepší se mohou měřit s kolegy v zahraničí a nastartovat kariéru, ale význam má i pro všechny ostatní. Často poprvé pracují s použitím vědeckých metod, snaží se přijít věcem na kloub a může to probudit jejich zájem o obory, které dříve neznali,“ říká hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Pardubický kraj podporuje soutěž částkou 300 tisíc korun.
 „Krajského kola se letos zúčastní 145 autorů ze základních škol a nižších tříd gymnázií s 90 projekty a 57 autorů ze středních škol s 42 projekty,“ uvedl předseda AMAVET Stanislav Medřický. Souběžně se uskuteční také V. ročník celostátní robotické soutěže RoboRAVE, které se zúčastní 32 týmů v kategoriích JUNIOR a Středoškolák a regionální kolo celostátní soutěže středoškoláků EXPO SCIENCE AMAVET, kterého se zúčastní 38 středoškoláků s 23 projekty. 
Soutěž se koná ve čtvrtek 10. března 2016 od 10 do 15 hodin a v pátek 11. března od 9 do 13 hodin. Ve 13 hodin budou vyhlášeny výsledky a předány ceny. V kategorii JUNIOR je hlavní cenou krátkodobá odborná stáž ve Francii pro 30 autorů nejlepších projektů, v kategorii Středoškoláků se autor nejlepšího projektu v květnu zúčastní mezinárodní soutěže I-SWEEEP v Houstonu, dalších 20 postoupí do národního finále soutěže EXPO SCIENCE AMAVET, ze kterého mají možnost dále postoupit do soutěže INTEL ISEF 2017 i I-SWEEEP 2016 v USA.
Ve stále větší míře se do soutěže zapojují i výrobní společnosti s vysokým inovačním potenciálem. Patří mezi ně Contipro Group, Bühler, s.r.o. Žamberk, Prokop Invest s.r.o. Novým generálním partnerem v Pardubickém kraji je letos společnost Foxconn. „Dlouhodobě se zaměřujeme na podporu IT vzdělávání dětí a mladých lidí ať již přímo formou výukových programů či v rámci jejich volnočasových aktivit. Spolupráce se školami a jejich studenty, zejména v našem regionu, je pro nás opravdu klíčová. Těší nás proto, že jsme se mohli stát opakovaně partnery tak prestižního projektu, jakým AMAVET bezesporu je,“ říká Jitka Kratochvílová, personální ředitelka pro oblast Evropa, Střední východ, Afrika, Austrálie, společnosti Foxconn.
Mezi účastníky zavítali také loňští finalisté celostátní soutěže EXPO SCIENCE AMAVET, kteří postoupili z krajského kola Festivalu z Pardubického kraje a v květnu 2016 se zúčastní  největší a nejprestižnější soutěže pro středoškoláky na světě Intel ISEF, Renata Štaffová z Gymnázia Moravská Třebová, která zvítězila s projektem Senescence a Lukáš Janecký ze SPŠ chemické Pardubice, který byl druhý s projektem Příprava a charakterizace sloučenin prvků 1., 13. a 14. skupiny koordinovaných NCN chelatujícími ligandy a jejich potenciální využití jako iniciátorů při vzniku biodegradovatelných polymerů.
Soutěž je po celou dobu přístupná veřejnosti. Inspirovat se na ní mohou nejenom studenti a vyučující ze základních a středních škol z Pardubického kraje, ale také představitelé firem, kteří se mohou seznámit se stavem přípravy budoucích odborníků v kraji. 
Ve spolupráci se společností:
 
 
  • Fotografie Luboše Kozla jsou zaměřeny na slavnostní zahájení krajské přehlídky a na soutěžní prezentace studentů českotřebovského gymnázia.