Bacrie oslavilo deváté výročí svého vzniku.

Dočká se i toho desátého?


V kalendáři se uváděl rok 2007 a několik odrostlých skautů z různých oddílů z okolí se rozhodlo svou činnost posunout trochu dál, vzniklo tehdy občanské sdružení Bacrie se sídlem v České Třebové. Jednalo se o programy pro děti a mládež s historickou tematikou a experimentální archeologii. Jejich představa byla populární formou seznamovat účastníky s pravěkem – především opravdovými zážitky a poznáváním života našich předků. Prezentovat řemesla, technologie a pravěk tak, jak se v hodinách dějepisu dá jen stěží zažít.

Později začalo v Křivolickém údolí na soukromém pozemku vznikat i centrum, které dnes již můžeme nazvat také Muzeem pod širým nebem a navštěvují ho desítky turistů týdně. Z tehdy pouhých šesti zakládajících členů je dnes kolem dvaceti a najdeme mezi nimi archeology, pedagogy i odborníky na tradiční řemesla.

Každoročně sdružení pořádá dvě velké akce pro veřejnost, týden exkurzí pro školní třídy a vyjíždí na konference a akce pořádané jinými skupinami. V loňském roce jich lze napočítat kolem patnácti. Festival Živého pravěku je velmi oblíbenou akcí jak u veřejnosti, tak u přátel z jiných „kmenů“, o tom svědčí i každoroční účast skupin věnující se historii z celé republiky a Slovenska. Výborně se rozjela i spolupráce s Univerzitami a odbornými organizacemi. Zde je na místě poděkovat dlouhodobému podporovateli našich programu a to Pardubickému kraji, bez jehož podpory by se řada výše jmenovaných úspěchů v tak krátkém čase nepodařila uskutečnit.

Výhledy do dalších let přes řadu pozitiv ale nejsou bohužel zcela růžové, neboť jsme dlouhodobě konfrontování odborem životního prostředí Města Česká Třebová. Kdy jimi vytvářené třecí plochy, jsou dle nás nejen na sporné rovině, ale zejména jejich řešení je pro nás časově a hlavně finančně náročné. O paradoxu, že zvyšování biodiverzity v okolí města vadí zrovna odboru životního prostředí ani nemluvě. Vzniklou finanční zátěž tak bohužel pocítí hlavně návštěvníci osady a naší podporovatelé. Pravěkou osadu jsme za této situace nucení buďto transformovat více do komerčních sfér nebo uzavřít. Projekt založený na maximální otevřenosti tak jako tak, díky snahám úředníků vezme pravděpodobně za své. Zda se podaří projekt nastartovat, tak aby si vydělal na "nutné" výdaje, ukáže až nadcházející sezóna. Bacrie pravděpodobně desáté narozeniny oslaví, ale možná už bez pravěké osady a možná už ne na Českotřebovsku. Zatím se ale nevzdáváme a bojovat budeme až do konce, jen doufáme, že do toho dobrého.

Více o projektu Pravěké osady a plánovaných akcích na www.krivolik.cz či na Fb stránce

Bacrie a Osada Křivolík https://www.facebook.com/bacrie/

Bacrie z.s.