Hejtman Martin Netolický potvrzen lídrem pro letošní krajské volby

Historicky první vnitrostranické referendum nejen v rámci České strany sociálně demokratické, ale celé české politické scény zná své výsledky. Kandidátku strany povede v Pardubickém kraji do voleb současný hejtman Martin Netolický. Toho podpořilo 73 procent straníků, kteří odevzdali platný hlasovací lístek. Společně s lídrem byla také schválena kompletní kandidátní listina, přičemž žádnému z kandidátů se nepodařilo získat potřebných 30 procent preferenčních hlasů na změnu v pořadí. Korespondenčního hlasování se zúčastnilo celkem 542 členů strany.
"Děkuji všem členům, kteří se historicky prvního vnitrostranického referenda v hojném počtu zúčastnili. Svůj mandát považuji za velmi silný, i když je poznamenán poměrně velkým procentem neplatných hlasů. To přisuzuji především složitému způsobu hlasování, ale také nezkušeností členské základny s tímto typem voleb," uvedl hejtman a lídr kandidátky Martin Netolický, pro kterého se vyslovilo 289 členů, kteří odevzdali platné hlasovací lístky. "Kandidátní listina je složena ze skutečných osobností napříč Pardubickým krajem. Jsou v ní odborníci ve svých oborech včetně několika nestraníků. Věřím, že v této podobě bude kandidátka pro voliče atraktivní," dodal hejtman Netolický.
Pro platnost vnitrostranického referenda bylo nutné, aby se hlasování zúčastnilo nejméně 30 procent členů na území kraje, kterých bylo v době vyhlášení referenda 997. Svůj hlasovací lístek odeslalo celkem 542 členů, přičemž 150 odevzdaných hlasovacích lístků bylo neplatných. Mezi ostatními kandidáty získal nejvíce preferenčních hlasů současný krajský radní pro zemědělství, životní prostředí a venkov Václav Kroutil. Ten získal celkem 85 preferenčních hlasů a stejně jako ostatní kandidáti nepřekročil nutnou hranici 30 procent preferenčních hlasů pro posun na kandidátní listině. Ta tak byla schválena v původním navrženém znění. Celkem 50 procent hlasujících využilo svou možnost udělit preferenční hlasy čtyřem vybraným kandidátům.
Kandidáta ČSSD pro volby do Senátu zná také volební obvod číslo 46 Ústí nad Orlicí. Současný radní České Třebové Dalibor Zelený porazil starostu Výprachtic Miroslava Stejskala v poměru 39 ku 28 hlasům. Také v této volbě bylo evidováno velké množství neplatných hlasovacích lístků.
Kandidátní listina ČSSD do krajských voleb (pozice 1 - 16)
1. Martin Netolický - hejtman Pardubického kraje
2. Lenka Jurošková - náměstkyně ministra financí
3. Václav Kroutil – radní Pardubického kraje
4. Vítězslav Novohradský – praktický lékař
5. Vítězslav Podivínský – praktický lékař
6. David Efler - vedoucí pracovník Českých drah
7. Jan Chvojka – poslanec
8. Bohumil Bernášek – místostarosta Lanškrouna
9. Zdeněk Eis – místostarosta Hlinska
10. Petr Fiala – starosta Letohradu
11. Josef Bidmon – OSVČ, krajský starosta dobrovolných hasičů
12. Ladislav Effenberk – starosta Holic
13. Petr Škvařil – starosta Květné
14. Martin Macháček - bezpečnostní technik
15. Josef Hájek - náměstek ředitele Orlickoústecké nemocnice, primář ORL
16. Jiří Sochor – místostarosta Luže