HUDEBNÍ FESTIVAL ANTONÍNA BENNEWITZE 2016

Letošním rokem se stane náš festival plnoletým. Za oněch 18 let jistě dokázal svou životaschopnost, loni dostal novou grafiku, letos potom nového patrona.
Chtěla tomu náhoda, že ze sousedního Ústí po mnoha letech odešel z festivalu Kocianovo Ústí i z Kocianovy houslové soutěže jejich patron Jaroslav Svěcený. A náhoda tomu chtěla, že jsme se zkontaktovali, že jsme se domluvili, že přijal naše pozvání a že se stal novým patronem našeho festivalu českotřebovského. Jsem za to moc rád. Jednak proto, že si festival takovéhoto patrona skutečně zaslouží, jednak proto, že jsme jím upoutali, říkám to upřímně, pozornost veřejnosti více než samotným programem (a pokud to bude znamenat, že se díky jeho jménu lidé na program podívají a na koncerty dojdou, je to jen dobře). Navíc Jaroslav Svěcený také zahraje na úvodním koncertu, na který doveze také mistrovské italské nástroje 18. – 20. století. Jaroslav Svěcený zkrátka náš festival přijal za svůj a skutečně ho obohatil.
Z tohoto místa chci velmi důrazně říci, že oslovení Jaroslava Svěceného bylo skutečně neplánovanou náhodou. Kdyby navíc zůstal v Ústí, vůbec bychom jej neoslovovali! To říkám jen proto, aby někdo jeho angažmá v našem městě nevysvětloval nějak zákulisně.
Letošní ročník má tedy nového patrona, opět získal záštitu pana ministra, pana hejtmana a pana starosty. Opět získal dva klasické koncerty – koncert v rodišti A. Bennewitze v Přívratu, který je již samozřejmě v režii Bendlu, a koncert Komorního orchestru Jaroslava Kociana. Ten bude letos přece jenom trochu jiný. Loni byl koncertem zahajovacím, letos bude závěrečným. A odehraje se v kostele svatého Jakuba Většího. KOJK se totiž letos rozhodl uvést Mozartovo Requiem, které se do duchovního prostoru hodí o poznání víc než do velkého sálu KC.
Z tohoto místa chci poděkovat Římskokatolické farnosti, že naše spolupráce pokračuje i v letošním roce a že se toto vystoupení může v kostele konat.
Čtvrtým koncertem je potom vystoupení Komorní filharmonie Pardubice, která k nám přiváží skutečně krásný program – a skvělého dirigenta a sólistu, Francouze Patricka Galloise.
Srdečně Vás tedy na letošní ročník zveme, lístky jsou již v prodeji (na zahajovací koncert dokonce již z části zmizely), neváhejte a přijďte!

Hudební festival Antonína Bennewitze (HFAB) má své nezastupitelné místo v kulturních aktivitách města i regionu. Festival je přehlídkou vynikajících interpretů v oblasti vážné hudby a to jak z řad profesionálů, tak amatérů. V programu vedle sebe koexistují jak koncerty, tak i jevištní díla. Festival se koná nejenom v České Třebové, ale také v rodišti Antonína Bennewitze – v nedaleké obci Přívrat. Záštitu nad HFAB přebírají ministr kultury ČR, hejtman Pardubického kraje či starosta města Česká Třebová. V roce 2016 se uskuteční již 18. ročník tohoto festivalu. Dramaturgickou radu HFAB řídí Josef Jan Kopecký.
 

XVIII. ročník Hudebního festivalu Antonína Bennewitze - Zahajovací koncert:

 

JAROSLAV SVĚCENÝ A VIRTUOSI PRAGENSES
 
2. 4. 2016 19.00 - velký sál Kulturního centra

 

Galakoncert italských houslí.
V průběhu večera zazní v rukách Jaroslava Svěceného mistrovské italské housle 18. -
20. století.
Vstupné: 300 Kč
Senioři a členové KPH mají slevu 50%.
 
XVIII. ročník Hudebního festivalu Antonína Bennewitze 
 
KOMORNÍ FILHARMONIE PARDUBICE
9. 4. 2016 19.00 - velký sál Kulturního centra
Sólista a dirigent: Patrick Gallois - Francie

 

L. V. Beethoven: Coriolan. Předehra ke Collinově tragédii op. 62
W. A. Mozart: Koncert pro flétnu a orchestr č.1 G dur K 313 (285c)
F. Mendelssohn - Bartholdy : Symfonie č. 3 A moll op. 56 Skotská
Vstupné: 200 Kč
Senioři a členové KPH mají slevu 50%
 
XVIII. ročník Hudebního festivalu Antonína Bennewitze -
PĚVECKÝ SBOR BENDL ČESKÁ TŘEBOVÁ
16. 4. 2016 19.00 – Přívrat, Hostinec U Coufalů
Na koncertě spolu vystoupí Smíšený pěvecký sbor Bendl Česká Třebová pod vedením
Josefa Menšíka a Davida Lukáše s klavírním doprovodem blanky Poukarové a
Smíšený pěvecký sbor Janáček z Luhačovic pod vedením Ludmily Staňkové.
Vstupné dobrovolné.
 
XVIII. ročník Hudebního festivalu Antonína Bennewitze -
KOMORNÍ ORCHESTR JAROSLAVA KOCIANA
23. 4. 2016 19.00 – kostel sv. Jakuba Většího
W. A. Mozart - REQUIEM
KOJK rozšířený o dechovou sekci Filharmonie Hradec Králové a Smíšený pěvecký
sbor Vlastislav - Heřmanův Městec.
Dirigent: Bohuslav Mimra
Vstupné: 100 Kč
Senioři a členové KPH mají slevu 50%.