Ing. Ladislav Jindra oslaví v dubnu  85 let  


Ing. Ladislav Jindra (*27.4.1931) je českotřebovský rodák a celoživotní patriot, odborník ve stavebnictví, statik, a také celoživotní skaut, dlouholetý předseda Okrašlovacího spolku. Jako absolvent českotřebovského gymnázia nastoupil na České vysoké učení technické do Prahy a odtud potom - jak bylo v té době zvykem - na umístěnku do Priemstavu Bratislava, pracoviště Brno. Na Slovensku působil již v době svých studií jako praktikant, byl při založení nových železničních stanic ve Zvolenu a v Košicích. Snažil se dostat domů do České Třebové a měl štěstí. Právě se zde zakládala nová projekce pro železniční opravárenství, tehdy umístěná v domě  čp. 15 na Starém náměstí. Potom byla projekce nějakou dobu v dřevěném domečku původně postaveném jako zařízení staveniště pro výstavbu rozvodny VČE. Od sedmdesátých let se přestěhovala do nově vybudované budovy Svářečské školy ve Slovanské ulici 452, dnes již opuštěného a prázdného sídla Dislokovaného pracoviště Dopravní fakulty Jana Pernera zakoupeného městem.  V českotřebovské projekční kanceláři vydržel Ladislav Jindra po celý svůj profesní život, déle než třicet let. V českotřebovské projekční kanceláři se projektovalo pro všechny "Žosky" v celé republice včetně Slovenska (tehdy jich bylo 17 od Chomutova po Zvolen) činnost střediska  byla zaměřena nejen na stavební, ale i  strojní projektování.  Jubilant  odešel do důchodu asi rok před tím, než celý „ÚVAR“ včetně podniku v Nymburce zrušili.
Ladislav Jindra je  62 let ženatý, má syna Ladislava (* 1955) a dceru Ivanu Adamcová (*1963) Manželé Jindrovi mají čtyři vnoučata. Ladislav Jindra se jako českotřebovský patriot zapojil také do společenského a veřejného života.  Byl předsedou technické komise TJ Lokomotiva, zasloužil se např. o výstavbu fotbalového stadionu na Skále a úprav fotbalového stadionu Pod Jelenicí. Společně s architektem Janem Duchoslavem připravili projekt na stavbu Malé scény, tehdy tak řečené "Loutkárny".  Jubilant si  zaslouží pozornost města jistě i  proto, že dlouhá léta předsedal Okrašlovacímu spolu, který pod jeho vedením udělal ve městě spoustu užitečné práce.  Velkou pomocí pro zdejší instituce i občany byly  i desítky realizací - projektů, statických výpočtů  a posudků.  Podílel se na úpravách okolí kostela sv. Jakuba a římskokatolické fary. Bohužel tyto plány nebyly kompletně dokončeny.
Celý život s fandil skautingu. Projektoval dnešní Junácký domov ve Farské ulici. K tomu L. Jindra říká: "V roce 1968, kdy právě skauting znovu ožil, byl původní skautský domov v Javorce zničen a  bylo třeba postavit nový. Měli jsme tehdy velké plány, postavit dům ve tvaru písmene U nebo alespoň  L.  Byl jsem nějaký čas střediskovým vedoucím a také zástupcem v okresní radě Junáka. Pak se ale změnil režim a další výstavba junáckého domova pod Horami byla zastavena. Podařilo se alespoň zajistit, aby areál dál sloužil dětem, tehdy pionýrské organizaci. Po sametové revoluci se areál  opět vrátil Junáku (a dále se rozšířil přístavbou sálku)“. 
Jubilantovi  přeji za všechny čtenáře Českotřebovského zpravodaje do dalších let především zdraví, rodinnou pohodu a užívání radosti ze života. Milan Mikolecký