Ohlédnutí za činností městské org. KDU-ČSL v Č. Třebové

V neděli 20. 3. 2016 se sešli členové městské organizace na výroční schůzi, která je bilancí činnosti KDU-ČSL v našem městě za uplynulý rok 2015. Současně zhodnotila naše plány, co nabídnout ostatním spoluobčanům v letošním roce.
Výčet naší činnosti za rok 2015 je velmi bohatý. Jako jediná politická strana jsme pořadatelé plesu s tradicí sahající až do roku 1968, ten letošní byl již 48. v pořadí. Pravidelně též pořádáme a sháníme  finanční zdroje na veřejný koncert k oslavě Svátku matek v parku Javorka. V neděli 8. 5. 2016 od 14.30 hod již podesáté zahraje pro širokou veřejnost oblíbená dechová hudba Řetůvanka, pod vedením kapelníka Jirky Zemana, ve které hraje a zpívá řada muzikantů z našeho města. Pro širokou veřejnost pořádáme autobusové zájezdy na zajímavá místa v blízkém i vzdálenějším okolí. Zájezdy nejsou spojeny s žádnými komerčními aktivitami, vždy směřují jen za kulturními památkami a zajímavostmi. Aktuálně je připraven zájezd na 14. května na Broumovsko, kde je v plánu prohlídka opraveného kláštera, návštěva zahrad a Broumovských stěn. Již 9. dubna jedeme na zájezd do Prahy (tentokrát vlakem), kde na pozvání našeho senátora Petra Šilara navštívíme a prohlédneme si krásnou budovu Senátu, veřejnosti běžně nepřístupné prostory nedalekého kláštera sv. Tomáše i chrámu sv. Mikuláše, jedny z nejkrásnějších památek hlavního města Prahy. Tak jako loni i letos plánujeme uskutečnit bowlingový turnaj nazvaný „ Koulení s poslancem Jiřím Junkem“, kde v příjemné lehce sportovní atmosféře můžete diskutovat se svým poslancem a navíc si odnést při troše sportovního umu i výhru. Každoročně zveme do Č. Třebové zajímavou osobnost z vědeckých, kulturních či společenských sfér na veřejnou přednášku (např. J. Sokol., T. Sedláček, J. Grygar, V. Malý). Poslední přednáška historika M. Pehra, která se konala 1. 2. 2016, byla na téma česko-německých vztahů. Hojná účast svědčila o zájmu Třebováků  o zvolené téma. Taktéž tradičně pořádané Mikulášské besídky mají oblibu u rodin s dětmi, i proto, že děti samy na besídce účinkují.
Od našich zástupců v zastupitelstvu města – B. Mimry a R. Záveského – jsme pravidelně informováni o dění na radnici a společně s ostatními z klubu zastupitelů Koalice pro Č. Třebovou se snažíme ovlivnit chod města ke spokojenosti všech občanů. Zveme mezi nás i zástupce z parlamentu, aby naše pohledy na celospolečenská témata nebyly závislá jen na informacích z medií. Hostem naši poslední schůzky byl poslanec Jiří Junek (viz. foto). Více o našich aktivitách si můžete dohledat na webových stránkách http://ceskatrebova.kdu.cz/ Považujete-li naše konání pro město za přínosné, jste společenští a máte zájem o veřejné dění, rádi Vás mezi námi přivítáme. A to nejen jako návštěvníka, ale i jako aktivního spolutvůrce. Jak napsal klasik: “Buď můžeme donekonečna nadávat, jak je svět špatné místo, nebo můžeme ten samý čas využít, abychom tady to krásné místo vytvořili.“       MT