JUBILEJNÍ AUTORSKÉ ČTENÍ

BLANKA KOSTŘICOVÁ: LEDOVCOVÁ TURISTIKA

(S KOMENTÁŘEM JANA BALABÁNA A JIŘÍHO KRATOCHVILA)

Další díl cyklu druhých čtení, na nichž autorka znovu představuje – jiným způsobem – ty knihy, které už v České Třebové jednou uvedeny byly. Již první dva díly tohoto cyklu byly doplněny úryvky z dopisů Jana Balabána Blance Kostřicové, týkajícími se příslušné knihy. Stejně tak tomu bude i tentokrát; navíc bude čten i úryvek z dopisu Jiřího Kratochvila, jednoho z našich nejpřekládanějších žijících prozaiků, který se k Ledovcové turistice též vyjádřil. Tyto „komentáře“ obou prozaiků přečte Josef Jan Kopecký.

Autorské čtení bude tentokrát několikanásobně jubilejní: půjde o 25. vystoupení Blanky Kostřicové před českotřebovským publikem; Ledovcová turistika poprvé zazněla v České čajovně (v rámci Literátů na trati) jako četba z rukopisu právě před deseti lety, v dubnu roku 2006; celkově bude autorka z této knihy číst podesáté – prezentovala ji již např. třikrát v Praze, v Brně, Ostravě, Olomouci… Ledovcovou turistiku vysílal – v autorském čtení – také Český rozhlas na stanici Vltava jako třídílnou četbu na pokračování ve Stránkách na dobrou noc.

Výstupy na Mont Blanc, na Elbrus, trek v Himálajích pod Everestem i tatranský Prielom – to jsou kulisy, které se poskládaly kolem silného vnitřního příběhu knihy. Dopis Jana Balabána o Ledovcové turistice pak patří k nejdelším a nejpodstatnějším, které Blanka Kostřicová od tohoto svého přítele obdržela, přesahuje do poloh velmi obecných – literárních i lidských.

Autorské čtení se koná v pondělí 11. dubna v 19.00 v Městské knihovně (1. patro).