O rybníčcích v Křivolíku

Zlatá studánka uskutečnila zajímavou exkurzi v Křivolíku a rybářské líhni v Javorce.
Ochránci přírody z organizace Zlatá Studánka a a další zájemci z řad veřejnosti se v sobotu 12. března zúčastnili zajímavé vycházky k soustavě rybníčků v Křivolíku spojené s exkurzí v rybářské líhni MO Českého rybářského svazu v Javorce.
Soustava rybníčků  Křivolíku v dnešní podobě zcela nekopíruje dřívější stav (původně zde bývalo až 7 rybníčků), mnohdy považovaný za idylický, má však pro město velký význam. Tvoří protipovodňovou ochranu při prudkých přívalových deštích v povodí Křivolického potoka (5,2 km2) a současně  má velký význam ekologický. Dnes jezdíme okolo na Litomyšl a mnohdy a nad osudem údolí  příliš nepřemýšlíme.
Připomeňme, že v této kouzelné oblasti Křivolíku bylo v roce 1937 vybudováno (za přispění tehdejší městské spořitelny) městské koupaliště, které nám kdekdo v okolí záviděl a nebylo divu, že v padesátých letech  na další plochy situován záměr nového letního městského stadionu. Dopadlo to nakonec jinak: původní rybníčky byly  zejména v šedesátých letech  zaváženy městským a možná i průmyslovým odpadem. Vodu z Křivolického potoka využívalo i městské koupaliště, které fungovalo do konce osmdesátých let. Na nezapomenutelné chvíle s letním koupání dodnes vzpomíná mnoho Třebováků. Proto také vznikly záměry města koupaliště obnovit.  Naposledy v době působení starosty Jiřího Páska. Nejníže položený "pivovarský" rybníček  patřil dříve rodině Lomových a byl v devadesátých letech odkoupen Městem Česká Třebová právě proto, aby mohl být začleněn do soustavy celkem 28 objektů v této lokalitě, které měly  v devadesátých letech 20. století umožnit rekonstrukci a modernizaci městského koupaliště, které však zatím stále bez povšimnutí chátrá.  Už tehdy vznikl podle mého názoru dokonalý projekt, projednaný tehdy v komisi městského architekta (v době působení Ing. Jiřího Jandery, Ing. Ladislava Jindry a dalších). Leží však v archivu někde na radnici.
Město mělo pak jiné priority a v Křivolíku se od vybudování stávající soustavy rybníčků pro protipovodňovou ochranu s dotací Ministerstva životního prostředí se již nic neděje, přestože všechny důležité pozemky v lokalitě jsou v městském majetku. Vznikly sice některé nové studie, např. v r. 2002 pro umístění zimního stadionu (v areálu koupaliště) nebo pro celoroční využití v podobě kempu (dnes už doba kempům nepřeje) nebo dvě studie pro revitalizaci obsahující i wellnes hotelu (2010 - diplomové práce studentek Technické univerzity Liberec). Žádná ze studií  však nebyla vážně míněným záměrem, spíše ukazovaly na možnost využití této lokality, pro město kdysi tak významné. 
Revitalizace areálu bývá zmiňována v některých volebních programech. Nyní se mluví o možnosti vybudování přírodní nádrže s ekologickým čištěním a ohřevem vody. Kvalita vody z potoka je však poznamenána uloženým odpadem a je otázkou, zda může být taková nádrž prohlášena za vhodnou ke koupání, spíše s tím nepočítejme.
V polovině devadesátých let se podařilo prosadit realizaci projektu revitalizace spojenou s obnovením celé soustavy vodních nádrží v Křivolíku. zde byly zejména obnoveny rybníčky Panamák a Utopeňák. Stojí za poznámku, že v rámci schvalování tohoto projektu tehdy vedoucí výběrové komise nám zástupcům města vyčítala, že projekt mimo revitalizace a obnovení rybníčků zavezených skládkou  řeší také z velkého procenta také protipovodňovou ochranu. "To by si město mělo zaplatit samo," říkala. Náš protiargument, že to je přece výborný nápad řešit dva velké problémy "jednou ranou" ji však značně zaskočil. To neměla v "propozicích" pro postup schvalování. Naštěstí se komise řídila zdravým rozumem a  dotaci město získalo. 
Do soustavy rybníčků byl připojen i "Lomův" pivovarský rybníček, na kterém vyl vybudován umělý ostrov pro hnízdění vodního ptactva. Právě odtud voda odtéká 100cm trubkou dále pod městem až do Třebovky a je třeba zajistit, aby toto potrubí zvládlo odvést všechnu vodu z povodí i při největších přívalových deštích.  Rybníčky v Křivolíku nyní spravuje MO ČRS, výklad podal František Jandera. V rybníku Panamák se dobře daří jen kapří násadě, během léta se voda příliš otepluje, průtok vody v létě je skutečně  minimální. Proto zde jiné druhy ryb žít spokojeně nemůžou. Tak např. v loňském létě zde vyhynula celá násada amurů, kteří sem byli vysazeni pro odstraňování  zelené vegetace. 
V pivovarském rybníčku se MO ČRS snaží o organizování zimního lovu ryb "v dírkách", díky špatným zimám nejsou pro tuto činnost v posledních letech vhodné podmínky. Letos se tak mohlo lovit např. jen během jediného víkendu.  Před každou sezónou však vždy rybáři věří, že bude lepší a žádáme pro tento druh lovu o výjimku (platí na dva roky). Lov ryb pod ledem je jinak bez povolení výjimky zakázán.  A tak se během letošní zimy nepodařilo veškerou násadu vylovit a právě proto byl např. v den exkurze ochránců přírody ze ZO Zlatá studánka 12 března na březích pivovarského rybníčka poměrně velký zájem lov (např. muškaření). Z nádob obsahujících vylovené pstruhy bylo zřejmé, že byli celkem úspěšní.
Výše umístěný rybníček Utopeňák je určen pro obojživelníky. Je zarostlý, celoročně zavodněný nevypouští se, v jarním období se sem stahují žáby, celoročně zde najdeme např. čolky. Výše umístěné nádrže v křivolickém údolí slouží především jako poldry, mají propustné dno a dlouhodobě vodu zatím neudrží.  
 
Dalším cílem exkurze, které se zúčastnily asi 4 desítky ochránců přírody byla rybářská líheň v Javorce. Jistě zde bylo mnozí třeba již desetkrát, ale vždy se zde najde mnoho zajímavého. Rybáři nezahálejí a mají zde "ve výrobě" další desetitisíce pstruhů potočních, duhových a dalších druhů ryb, které každoročně  vysazují nejen  do svého povodí. Líheň také pomáhá s ekonomikou MO ČRS. Hovořilo se také o vydatnosti pramene Javorka zvláště během loňského suchého období.  Prameniště v Javorce kupodivu udržovala dostatečnou vydatnost i během suchého léta i podzimu, průtok se snížil až před Vánoci a podstatně jej omezilo až zvýšené čerpání z vrtu způsobené potřebou pitné vody pro zasněžování ve skiareálu Peklák. Přitom z hloubky čerpaná a upravovaná pitná voda  se pro zasněžování příliš nehodí, díky teplotě 8°C se musí pro zasněžování dochlazovat.
 
Byl to zajímavá akce Zlaté studánky, která s nastupujícím jarem zase obnovuje svou činnost také v přírodě. S MO ČRS dlouhodobě spolupracuje. Velmi potěšitelné bylo, že se několik přítomných rodičů poptávalo, od kolika let mohou své děti k ochráncům přírody do Zlaté Studánky přihlásit.                                                                                                                       Ing. Miroslav Dostálek