Vydařená premiéra TECHNOhrátek v České Třebové

žáci při nich měli plné ruce práce

(ČESKÁ TŘEBOVÁ, 9. března 2016) – Zábavné, hravé a akční. Právě takové TECHNOhrátky slibovala účastníkům Vyšší odborná škola a Střední škola technická v České Třebové. A akce, která sem ve středu 9. března zavítala poprvé v historii tohoto projektu na podporu technického a odborného vzdělávání, právě taková byla. Přesně 125 žáků z osmi základních škol z regionu se ocitlo v zajetí atraktivních oborů, jejichž rozpětí sahalo od informačních technologií přes elektrotechniku, výrobu nábytku, strojírenství až po dopravu.
„Česká Třebová byla vždy průmyslovým městem a právě tato střední škola hraje dlouhodobě významnou roli při výchově kvalifikovaných technických pracovníků. Její oborová nabídka je navíc tak široká, že není problém si některou z profesí vybrat,“ uvedl při slavnostním zahájení starosta České Třebové Jaroslav Zedník.
Vyšší odborná škola a Střední škola technická v České Třebové je jednou z největších vzdělávacích institucí v Pardubickém kraji a momentálně ji navštěvuje 768 žáků. O vysoké kvalitě výuky ostatně svědčí vynikající výsledky, jichž její reprezentanti dosahují nejen na regionálních, ale také na celostátních soutěžích oborových dovedností.
„Nejnovější studie Ministerstva práce a sociálních věcí ukazuje, že do roku 2025 připraví technizace výroby v České republice o práci 140 000 zaměstnanců, nejčastěji v dělnických profesích. Volbou vhodného studijního oboru s technickým zaměřením se můžete vyhnout případné nezaměstnanosti,“ motivoval školáky ředitel kontaktního pracoviště Úřadu práce Česká Třebová Ladislav Kunst.
Ti jako by si jeho slova vzali skutečně k srdci. Na šesti pracovištích na ně čekaly nejen tradiční soutěžní úkoly, ale také další dílčí aktivity. Každá skupina tak byla neustále v akci a s nezvyklým nasazením plnila zadání. „Na svou premiéru v TECHNOhrátkách jsme se pečlivě připravovali. Chtěli jsme, aby se nikdo z žáků během návštěvy nenudil a maximálně se tak seznámil s daným oborem. Někde to možná bylo poněkud náročnější, ale školáci nakonec všechny aktivity zvládli,“ pochvaloval si ředitel VOŠ a SŠ technické Česká Třebová Milan Kment.
Žáci 7. a 8. tříd, mezi nimiž byla také v TECHNOhrátkách debutující Základní škola Dolní Čermná, poznávali v dopolední části programu šestici oborů – informační technologie, provoz a ekonomika dopravy, mechanik elektrotechnik, elektrikář, truhlář a strojní mechanik.
„Jednotlivé aktivity byly velice zajímavé a žáci měli doslova plné ruce práce. Zapojovali a oživovali pneumatický obvod, zkoušeli si práci s grafickým editorem nebo do šablony sestavovali a slepovali model autobusu. Poznali, že lze elektrické světlo zhasnout dechem, a pustili se také do sestavování okenního rámu či stavby pyramidy,“ vypočítal úkoly manažer projektu TECHNOhrátky Vladimír Zemánek.
V odpolední části čekaly na školáky prezentace dvou významných regionálních zaměstnavatelů a partnerů školy – CZ LOKO a Rieter CZ. Jejich zástupci představili výrobní program obou firem i nabídku stipendijní podpory.
V rámci tradičních soutěží usilovali žáci o hlavní ceny v podobě ovocných dortů. Oba měly tentokrát stejného držitele, neboť v manuálních aktivitách i ve vědomostním kvizu si nejlépe vedli žáci Základní školy Horní Čermná.
 
Více informací o projektu TECHNOhrátky na www.klickevzdelani.cz/technohratky.