Stříbrní medailisté z VDA                    


Nečekané druhé místo přivezli z republikového finále ve šplhu na laně chlapci z Vyšší odborné školy  a Střední školy technické. Družstvo vedené Mgr. Kovářem postoupilo na republikové finále z krajského kola v Ústí nad Orlicí: „Překvapivě dobré časy šplhali kluci již na kraji 10. března, ale že se podaří vybojovat medaili, tomu jsem uvěřil až po prvním dni finále“, komentoval formu svých svěřenců trenér Kovář.
Finálové klání se odehrávalo 17. - 18. 3. v Trutnově a soutěžilo nejlepších 10 chlapeckých a 11 dívčích družstev z celé republiky. Šplhalo se celkem pět kol na laně o délce 4,5m a časy se měřily elektronicky. Družstvu se přičítaly dva nejlepší časy od tří závodníků. Chlapcům z VDA se podařilo zašplhat tři pěkné časy hned první den (3,52s, 3,60s a 4,44s). To přineslo trochu uklidnění a lepší koncentraci na závěrečné pokusy druhý den.
Páteční rozuzlení bojů o medaile bylo opravdu dramatické a prvních pět nejlepších družstev se zlepšovalo téměř v každém pokusu. Před posledním kolem jsme byli třetí, ale Polytechnická škola Brno nás odsunula na čtvrté místo a nezbývalo než zariskovat a nalít poslední zbytky sil do posledního pokusu. Neuvěřitelným výkonem ubrali Láďa Hruška i Lukáš Hubálek 0,3s ze svých časů a posunuli nás na první místo. Na výsledkové tabuli svítila krásná jednička a vítězství bylo nadosah. O celkovém pořadí nakonec rozhodla střední škola z Třince, která nás famózním pokusem svého nejlepšího lezce předstihla o pouhých 0,15s. Svými výkony 3,50 + 3,26 získal Ladislav Hruška stříbrnou medaili také v soutěži jednotlivců.
Nadšení ze stříbrné medaile brzy zahnalo smutek ze ztráty titulu a lezci z VDA na sebe mohou být náležitě hrdí. Druhé místo v republice dosud nezískala ve sportovních soutěžích AŠSK zatím žádná škola z Pardubického kraje. „Jsem šťastný za kluky, za to, že dokázali všem a hlavně sami sobě, že mít cíl a chuť trénovat přináší své ovoce“, hodnotil finále Mgr. Kovář. Úspěch těchto mladých borců je mimořádný tím, že na sobě vydrželi pracovat několik let a zvládli porazit i školy s dlouhou tradicí šplhu na laně (Holešov, Olomouc, Bezpečnostně -právní Brno). BLAHOPŘEJEME J
Celkový čas: 23,15s
Ladislav Hruška 3,50 + 3,26  - získal druhé místo v jednotlivcích
Michal Plhák 3,60 + 3,74
Lukáš Hubálek 4,44 + 4,61
Odkaz na video z finále:   https://www.youtube.com/watch?v=nbR2RbgEEzo
KOV