Novým starostou T. J. Sokol je Ing. Michal Kadlec            


V úterý 22. března 2016 se v sokolovně na Skále konala volební valná hromada  T. J. Sokol Česká Třebová. Skončilo tříleté volební období výboru T.J. Dosavadní starostka jednoty Sokol Česká Třebová Růžena Dobroucká již na post starosty  nekandidovala. Jako starostka absolvovala nelehké období od roku 2007, kdy se dostala do vedení jednoty jako tehdejší druhá místostarostka po odstoupení starosty M. Wolgemutha a 1. místostarosty M. Webera.  Musela řešit mnoho nahromaděných problémů, které vznikly v předchozí době. Bylo jich tolik, že by to vydalo na román na pokračování. Za některými z nich byla jen obyčejná nedůslednost a špatná disciplína, ale vznikla  i zaviněná škoda, která byla některým osobám prokázána. T.J. Sokol utrpěl z jejich prokázané činnosti velkou škodu, která byla vyčíslena přes 70 tis. Kč..

Růžena Dobroucká v prvním roce svého působení v Sokole pracovala ve funkci "úřadujícího 2. místostarosty" po odstoupení starosty a 1 místostarosty. Připravila jednotu na valnou hromadu v r. 2008, kde byla zvolena starostkou jednoty. Zde (tehdy v malé sále Národního domu) se řešil nejen odchod chlapecké složky volejbalového oddílu (později vytvořila T.J. Sokol Česká Třebová II.) i za účasti zástupce Východočeské župy, ale i nedělitelnost majetku jednoty. Na této valné hromadě byla zvolena poprvé do funkce starostky T.J.  V této funkci vytrvala tři volební období.

Na valné hromadě dne 22. března 2016 Růžena Dobroucká podala stručnou zprávu o činnosti jednoty vlastně za celou dobu svého  působení ve funkci starostky, podrobněji pak o uplynulém roce 2015.  Poděkovala všem, kteří jí pomohli při problematické situaci v r. 2007 - 2008 dát jednotu znovu do chodu. Za dobrou spolupráci děkovala též vedení města Česká Třebová, Ing. K. Šverclovi,. Mgr. Karlu  Honlovi, hejtmanovi Pardubického kraje Martinu Netolickému, Východočeské župě Pippichově, Mgr. Milanu Mikoleckému, dárcům při veřejné sbírce, všem sokolům kteří pomáhali.....

Udělení vyznamenání  stříbrných a bronzových medailí  pro Zoru Janebovou, Ing. Jiřího Vencla, M. Kopeckou, Lenku. Strouhalovou - ocenění za obětavou činnost. Byli také - spíše symbolicky - oceněni cvičitelky odboru sokolské všestrannosti, které pracují se členy jednoty bez nároků na odměnu. Oceněni byli také předsedové sportovních oddílů T.J. Sokol. Zvláštní poděkování patřilo ing. Michalu Kadlecovi, který se stal v loňském roce generálním sponzorem jednoty. Díky jeho sponzorskému daru má nyní sokolovna ve velkém sále nová okna a nově řešené vytápění. Ing. Jiří Vencl se dočkal dvojitého ocenění. Mimo sokolské medaile mu Růžena Dobroucká ještě předala  jménem výboru jednoty věcný dar k jeho nedávným 80. narozeninám (28.2.). 

Výbor samozřejmě nezapomněl ocenit práci odstupující starostky. Za všechnu práci, kterou je těžké stručně vyjádřit to byla velká kytice květů. Tu si Růžena Dobroucká opravdu zaslouží. Vykonala práci, od které jiní chlapi vlastně utekli, neboť situaci v jednotě považovali za neřešitelnou. Nevybírané příspěvky, neplněné povinnosti, neplacené nájmy, nedokončená stavba, hrozilo vrácení dotace. K tomu vnitřní dluhy jednotlivým oddílům (bývalá "hospodářka" před nástupem nového vedení vybrala z účtu v bance i peníze jednotlivých oddílů), soudní pře s mazaným dodavatelem (nedokončené) stavby (Cervin, s.r.o.), kterou Sokol nakonec vyhrál až po odvolání ke krajskému soudu, aby ovšem vysouzenou částku  226 1256 Kč od firmy nikdy neviděl a nedostal uhrazeny ani soudní náklady. Firma  Cervin byla v likvidaci, nemá majetek, nic nezaplatila a nezaplatí.  Navíc  se ze Sokola odštěpovaly některé oddíly: basketbal (-47), bývalá chlapecká složka oddílu volejbalu (-98), sportovní gymnastika (-56), skončil oddíl cyklistiky, osamostatnil se  oddíl juda (-96členů).  Přesto Růžena Dobroucká ve funkci starostky s pomocí výboru  jednoty dokázala situaci ustát, stabilizovat. Pomohlo odhodlání sokolů, stmelený kolektiv, zorganizovaná sbírka, přísná finanční disciplína. Sokol si také sáhl na některé dotace od města a Pardubického kraje, dokázal havarijně poškozenou sokolovnu zprovoznit, z červených čísel se dostal do černých. Na všem má zásluhu odstupující starostka Růžena Dobroucká a jí vedený kolektiv, také sponzoři jednoty v čele s Ing. Michalem Kadlecem.

Na valné hromadě T.J. Sokol proběhla volna nového výboru a zejména volna starosty. Ke dni 22. 3. 2016 byl zvolen nový starosta T.J. Sokol Česká Třebová Ing. Michal Kadlec, místostarostkou Markéta  Bělková a jednatelkou Lenka Strouhalová. Devizou pro nově zvolené vedení jednoty  je jistě to, přebírají organizaci bez dluhů, plně fungující a ve zisku.  "Jsem spokojena, že jsem to dokázala, vyřešit všechny zapeklité problémy. Za 9 let potřebuji vše předat a odpočinout si. Nadále budu Sokolu pomáhat, jsem zvolena do výboru jako vzdělavatelka a členka VŠ", řekla  Růžena Dobroucká . T. J. Sokol má více než dvě stě členů, z toho odbor sokolské všestrannosti  má 68, 98 členů má poddíl volejbalu, 41 členů oddíl stolního tenisu  6 členů Aikido, oddíl ledního hokeje k 31. 12. 2015 ukončil činnost.  (mm)

Ocenění Východočeské župy Pippichovy