Děkuji za krásný koncert                      


Dne 19. února uspořádala ZUŠ v  Malé scéně  vzpomínkový koncert k nedožitým 90. narozeninám mého manžela Eduarda Vaníčka, výborného houslisty, dlouholetého pedagoga a ředitele školy. Chtěla bych se ještě jednou k tomuto koncertu, pro mne velmi významnému, vrátit a poděkovat všem, kteří se přičinili o jeho vynikající úroveň. Potěšila mne také velká účast publika. Nebyli zde jen Třebováci, ale přijela řada bývalých žáků a hostů z širokého okolí. Bylo to pro mne důkazem, že naše společné působení v tehdejší českotřebovské Lidové škole umění nebylo zbytečné a ještě dnes po letech má u našich žáků stále velký ohlas.

Připomeňme si koncert ještě jednou, byl pro mne nezapomenutelný: Po úvodním slově Jarmily Holcové vystoupil "Školní orchestr bývalých žáků". S orchestrem pracoval a skladby nacvičil František Kajetán Zedínek, bývalý dirigent orchestru, pro vystoupení  na koncertě požádal o práci dirigenta Bohuslava Mimru. Vystoupení orchestru na vzpomínkovém koncertě bylo velmi úspěšné, velký dík si zaslouží oba zmínění dirigenti i všichni hráči tohoto orchestru. Hráli přesvědčivě, s velkým nadšením a velmi dobře. Připomínám si Zedínkovu skladbu Lyrické andante pro violoncello se sólistkou Alžbětou Poukarovou nebo Memory od A. L. Webera. Posluchači odměnili orchestr bouřlivým potleskem.

V dalším vystoupení zavzpomínalo na svého "učitele houslí" trio bývalých žáků LŠU Jitka Nováková, Tomáš Krejča (housle) a H. Vraspírová - Vorbová (klavír) ve skladbě Poetická vzpomínka od F. K. Zedínka. S citem a a něhou. Překvapením koncertu bylo klavírní vystoupení vnučky Aničky Vaníčkové, která zahrála svému dědečkovi píseň, kterou měl velmi rád (Už z hor zní zvon...). Sklidila také úspěch, povzbudil jsi k dalšímu hudebnímu studiu.

Posluchači  pak  s velkým očekáváním přijali vystoupení kvarteta Jitka Nováková, Bohuslav Mimra (housle) Josef Petrák (viola) a Blanka Poukarová (klavír). Vzpomínalo na společné muzicírování se svým bývalým kolegou.

Druhá část koncertu patřila Komornímu orchestru Jaroslava Kociana. Nikoliv náhodou - Eduard Vaníček zde po  mnoho let působil jako koncertní mistr. I když se od té doby složení orchestru pozměnilo, šlo o vzpomínku orchestru, jehož kvalitu pomohl vyzvednout právě Eduard Vaníček. Někteří jeho bývalí kolegové z orchestru byli  i mezi posluchači.  Velmi jsem prožívala skvělé provedení Braniborského koncertu G dur J. S. Bacha, a Vivaldiho Koncert d - moll pro dvoje housle, smyčce a continuo, ve kterém vystoupili sólisté Jitka Nováková a Eda Vaníček ml. Připomenu také orchestrální sóla: Z. Felgrová.  J. Nováková, A. Hermanová, K. Holý, M. Mimrová, Jan Lána. Vystoupení Edy na vzpomínkovém koncertu určeném tatínkovi  jsem velmi prožívala a připomínala si jeho společné koncerty ať již doma, na zájezdech, např  na Slovensku, nebo i v televizi. Také další přednesené skladby byly pro mne velkým hudebním zážitkem. Komorní orchestr Jaroslava Kociana potvrdil, že patří mezi nejlepší amatérské orchestry v naší republice.

Měla jsem čest na koncertu pozdravit významné hosty: starostu Litomyšle a bývalého ředitele tamní ZUŠ  R. Kašpara, ředitele ZUŠ Lanškroun  J. Vašíčka, českotřebovskou místostarostku Jaromíru Žáčkovou, Stanislava Pecháčka, profesora Karlovy univerzity v Praze a další významné osobnosti a bývalé kolegy.  Děkuji vedení ZUŠ Jarmile Holcové i Jitce Novákové za spoustu organizátorské práce spojené s uspořádáním koncertu, Editě Hrdinové - Keprtové za  moderování večera. Přednesla jak básně (Vrchlický, Skácel, Březina), tak i fakta a informace vztažená k vystupujícím orchestrům. Za pomoc s překonáním mých potíží s mobilitou děkuji své neteři  Mgr. Haně Cinkové, která se o mne po celý večer starala, manželům Soukupovým za fotografickou dokumentaci koncertu, Adolfu Mackovi za pořízení videozáznamu koncertu a redakci OIKTV, která  zajistila natáčení krátkého pořadu o tomto pro mne tak významném koncertu.

Ohlasy na vzpomínkový koncert  byly ze všech stran velmi  pozitivní.  Atmosféru tohoto večera jsem vnímala jako zprávu o tom, že jsme s manželem dělali práci na českotřebovské hudební škole dobře a s láskou.  Chtěla bych blahopřát současné "Zušce" k její další  práci s hudebně nadanými dětmi a popřát další úspěchy v bohaté koncertní činnosti velmi obohacující hudební dění v našem městě.

Jindřiška Vaníčková