Petr Válek výtvarník, hudebník, literát
V úterý 8. března se ve výstavní síni KC konala vernisáž výstavy obrazů Petra Válka (*1976, Loučná nad Desnou), potrvá do 27. března. Je to především veselá výstava, přináší odreagování. Každý, kdo si přijde obrazy prohlédnout pookřeje na duši.  Petr Válek není jen výtvarník (malíř, kreslíř, ilustrátor, sochař...), je to člověk, který píše také verše a vyjadřuje se (velmi specificky) také připravenými zvukovými efekty.  Zobrazuje svůj svět, který je jiný než svět obyčejných lidí..
Absolvoval kamenické učiliště v Žulové, pracoval příležitostně, např. jako ošetřovatel v šumperském Domově důchodců (1996 - 2004), v současnosti se věnuje vlastním uměleckým aktivitám. Proto je také výstava, kterou KC pořádá výstavou prodejní. První obrazy se prodaly již na vernisáži, a věřím, že se do konce výstavy se prodají všechny....
V České Třebové vystavuje poprvé, ale zas tak úplná pravda to není. K České Třebové patří také Svinná a tam již Petr Válek vystavuje na zdejším letním festivalu řadu let. 
Petr Válek si soustavně nebuduje  svůj vlastní malířský styl, stylovost jej vůbec nezajímá. Obraz bývá záznamem nějakého minipříběhu, jehož byl svědkem, nebo si jej vydedukoval, vymyslel. Petra Válka velmi zajímá svět, ale bere jej z jiné stránky, je svobodným a snad až dětsky čistým umělcem, který nemoralizuje, nevychovává, nevaruje, nekritizuje, nepropadá iluzi ani neběduje.  Obraz je tedy nekomplikovaný, přímočarý a většinou tedy dobře srozumitelný. Na vernisáži pohovořila a výrazových prostředcích autora Ludmila Kesselgruberová, k tomu pak přidal Josef Kopecký  úryvek krátký z jeho sbírky "Klestí" a dovolil nám tak nahlédnout také do další oblasti osobnosti Petra Válka  jako básníka. I zde by mohly být  použité přívlastky podobné těm, které charakterizují jeho výtvarné práce.  Výstava rozhodně stojí za návštěvu, z výstavy přijdete poučení o tom, že ne všechno musí být složité a komplikované, ale také třeba až dětinsky jednoduché, milé a budete chtít některý obraz mít také doma.  (obrazy vůbec nejsou  drahé).
A ještě doušek. Uspořádáním výstavy obrazů Petra Válka Kulturní centrum jasně ukázalo, že vytvořilo celistvý cyklus výstav, které představují výtvarníky z východočeského regionu, představují je českotřebovským občanům. Vzniká tedy něco, co bychom mohli nazvat "Klub přátel výtvarného umění v České Třebové".  Začal v lednu výstavou Světelná instalace Vladimíra Buriana, pokračoval únorovou výstavou soch a plastik člupecké  sochařky Vítězslavy Morávkové  a současná výstava  Petra Válka je tedy logickým pokračováním této linie.  Vzhledem i k dalším úkolům, které musí výstavní síň v Kulturním centru zajistit (výstavy k výročím, svátkům, partnerským vztahům našeho města apod), bude tento cyklu občas přerušován, ale má svůj celoroční plán a trend, který jsme zatím v činnosti výstavní síně v Kulturním centru neměli.  Proto byla také k výstavě obrazů Petra Válka vytvořen velmi zajímavý katalog. Já sám porovnávám tuto činnost  alespoň z části k době, kdy v začala pracovat díky Karlu Šillerovi českotřebovská Galerie Ještěr na Tyršově náměstí. Tehdy mířila výš  než na výtvarníky z našeho regionu, ale je  vidím v tom určitou podobnost.   Budu velmi rád, když se tento trend podaří naplnit také na dalších výstavách.  (mm)