Ročenka Českotřebovsko 2016 - problémy a ohlasy            
Sešlo se více ohlasů na letošní Ročenku města 2016, tady jsou:
 
Zdravotnictví. Není to ovšem jen problém městské ročenky
Za problém je třeba považovat aktuálnost údajů.  Odběratelé ročenky tedy občané města a našeho malého regionu očekávají, že zveřejněné informace budou pravdivé a bude se o ně možné opřít.  Nicméně  stále se opakují zastaralé informace.  Plicní ambulance MUDr. Páslera je už pár let v přízemí vedle lékárny v Lékářském domu na Litomyšlské  ulici.  Bohužel špatná adresa Dr.Páslera  je uvedena i na stránkách MěÚ, kde je těch nesrovnalostí zdaleka víc. http://www.ceska-trebova.cz/mudr-pasler-michal/os-1518   A jak jsem včera zjistila, na Městské poliklinice na orientačních tabulích při vchodech je např stále uveden dispečink dopravy včetně neexistujícího telefonu.  Ani za 5 let neměla TEZA čas tuto nesrovnalost odstranit (ale co se divím, když vím jak se starali, resp. nestarali o bytový fond a já na to málem zaplatila životem).
Když už nemá město Česká Třebová zdravotnictví pod jednou střechou, mělo by se o to víc dbát o přesné informace a ty neustále aktualizovat a psát i poslední datum změny. Dřív jsme tyto změny zajišťovaly na městské poliklinice s dispečerkou, ta mi dávala podklady,  já to zpracovávala a předávala doktorům, na město atd. Poslední takový přehled byl odeslán za rok 2011. Potom došlo na SAZU k reorganizaci a útlumu, dispečink byl zrušen. Nemohl by si tento problém vzít někdo na radnici na triko? Nebo Vás napadá něco lepšího ? I pan Kubišta dumá, snad se podaří někomu něco vymyslet, protože správné informace o doktorech jsou velmi potřebné. Vojta Vohralíková
 
Neaktuální telefonní seznam.
Každý rok se ve zveřejněném telefonním seznamu opakují  nepravdiví informace, které nedělají ročence  dobré jméno a je to velká škoda. přitom tzv. Žluté stránky" má jen málokdo (i zde jsou problémy) a zveřejněný telefonní seznam firem a institucí v České Třebové by byl tedy velmi potřebný. Pomocí telefonu lze tak proniknout do firmy a získat důležité informace. Jenže některé nesprávné údaje např. o zrušených nebo přestěhovaných firmách jsou opisovány již řadu let. Jako příklady mohu uvést několik nejznámějších:  Tak např. dost dlouho nesídlí v Hýblově ulici  Květinářství Janischová (nyní je je zde Elektro Gregar), podobně už nemáme květinářství U Žaka, nejméně 5 roků není v areálu služeb firma ABC elektronik Vladimíra Hampla, Na náměstí v čp 35 je už nejméně dva roky místo květinářství Neradová prodejna a jídelna zdravé výživy Oáza.  Mohlo by se uvádět i více příkladů, také např. redakce Českotřebovského zpravodaje již pátý rok nesídlí na Hřbitovní ulici, ale na ulici Brožíkově čp. 933. Těžko očekávat, že se firmy budou samy redakci ročenky sami hlásit, že končí činnost, mění telefonní linku nebo se budou stěhovat jinam. Aktualizace telefonního seznamu je dlouhodobá mravenčí práce, kterou je třeba dělat s velkou pečlivostí celoročně.  Zveřejnění chybných informací může firmy, kterých se to týká, poškodit, zvláště když konkurenční firmy mají údaje v pořádku a lze se do nich bez problémů dovolat.
Chtěla bych upozornit i na další nesrovnalosti, např. v umístění  lékařských ordinací. Připomínám např. ordinaci MUDr. Šefrny... Tak jako já Ročenku využívá více lidí, kteří nemají možnost sledovat internet, pro ně je třeba mít ročenku bez nedostatků.
Iva Vážková
Ročenka by měla podporovat spolkovou činnost
S nelibostí jsem zjistil, že v ročence  2016 není o Mineralogickém klubu ČT jediné slůvko zmínky.  Je nějaká redakční rada českotřebovské ročenky, která by ve svém archivu evidovala kromě jiného taky seznam českotřebovských spolků a organizací, kontakty na jejich vedoucí pracovníky ? Míním tím jména, e-mailové adresy, telefonní čísla a podobně. Nikdo mi nenamluví, že na sestavení Ročenky bylo málo času, že to museli stihnout mezi Štědrým dnem a Silvestrem.  Ročenku bylo možné sestavovat měsíce předem. To nedovedou prohlédnout starý ročník a ověřit si, zda na někoho nezapomněli?  Netuším,  zda platí, že každý, kdo chce být v Ročence uveden, se musí ozvat sám. Je to možné, ale v tom případě pak slušnost velí, aby někde v Ročence na viditelném místě na tuto skutečnost upozornili. A to učiněno nebylo. Je mi to líto, mohli by mít dobré vychování. Myslím, že náš Spolek "Mineralogický klub" pro dobré jméno České Třebové dělá opravdu dost. Za patnáct let naší činnosti jsme přivedli do České Třebové tolik významných osobností vědeckého světa, jak se to nepodařilo žádné instituci v tomto městě. Českou Třebovou jsme dostali v této zemi do povědomí široké odborné veřejnosti, za což bychom si zasloužili alespoň trochu pozornosti, třeba právě v té Ročence.  Myslím si o sobě, že nejsem malicherný, ale tahle  ignorace našeho spolku mi velmi vadí.  Ing. J. Peringer.