Jak se řeší šikana na školách             

Dívali jste se 10. 3. na diskuzní pořad Máte slovo s M. Jílkovou o šikaně učitelů na školách?  I Česká Třebová se nechvalně zviditelnila šikanou učitele na naší ZŠ Nádražní už v roce 2007. Žáci 9. třídy o přestávce školy nasadili na hlavu mladého učitele odpadkový koš před ostatními žáky školy a díky fotce z mobilu ji viděli čtenáři Blesku i jiných novin s komentářem proti šikaně. Snímky i komentáře jsme také viděli v celostátní i regionální televizi. Ale nejvíce mě na OIK TV šokovalo vyjádření ředitele školy Mgr. Radima Koláře. Omluvil neomluvitelné chování žáků tím, že se chtěli před ostatními jenom vytáhnout. Mladého šikanovaného učitele se nezastal. Učiteli dal výpověď i když si na něho nikdo, ani z rodičů nestěžoval. Sám zůstal ředitelem dosud a ještě mu přibyla jedna židle v radě a zastupitelstvu města za Nestraníky s podporou TOP 09. Takto kauza šikany učitele skončila u nás v České Třebové. Svůj názor jsem už tenkrát napsala v ČtZ červen 2007 na straně 32.  Takže ani po devíti letech se situace na našich školách nezlepšila, je ještě horší. Viděli jsme otřesnou šikanu paní profesorky na střední škole v Praze. Je dobře, že tuto situaci začala řešit ministryně školství Valachová i s paní primátorkou Prahy. I když si tamní ředitel školy vinu nepřipouštěl a odmítl odejít - byl propuštěn. Je nejvyšší čas řešit veškerou šikanu na školách důsledně, rychle i s pomocí fungujícího ombudsmana, ale hlavně výchovou dětí v rodině.  

 Jarmila Korejtková, Česká Třebová.

P.S. ještě bych chtěla připsat, že letošní Ročenka Českotřebovsko byla k nám do Pečovatelského domu "Žluťáku" čp. 2100 doručena až 14. března až po několika urgencích. V lednu se na nás zapomnělo.

Poznámka:

O problému šikana bychom mohli psát velmi ze široka a to nejen u školní mládeže. Domnívám se, že každý zjednodušený pohled je zkreslující a zavádějící. Souhlasím s vámi v tom, že za vším je především nedostatečná výchova k etickým hodnotám v rodině. Mám za sebou nakonec 45 let dlouhou pedagogickou praxi.  

Snažil jsem se zjistit podstatu věci, myslím, že nemáte správné  informace. Ředitel školy aktéry šikany po poradě v pedagogickém sboru potrestal v souladu se školním řádem trojkou z chování. Postižený mladý učitel tehdy učil prvním rokem, měl potíže s autoritou. Žádnou výpověď nedostal, měl smlouvu na dobu určitou (na 1 rok), která mu po dohodě nebyla prodloužena. Ředitel školy má právo si vybrat do svého kolektivu učitele, tím přece své pravomoci nepřekročil. Sám jistě ví o zmiňovaném problému nejvíce. Také si myslím, že funkce ředitele školy, do které byl Radim Kolář jmenován na základě výběrového řízení, nemá nic společného s pozicí v zastupitelstvu města, získanou na základě výsledku v komunálních volbách.  Svou "židli" zde mají nakonec všichni ředitelé základních škol ve městě. Ukazuje to na to, že jde o osobnosti, které požívají ve městě velkou důvěru. (mm)