Českotřebovský deník  100/2016 (16/4)

22 dobrovolníků uklidilo okolí silnice na Přívrat  

Největší dobrovolnická akce" Ukliďme svět, ukliďme Česko" se konala v sobotu 16.4.2016. Jejím cílem je uklidit nelegální černé skládky a nepořádek. Český svaz ochránců přírody Zlatá studánka Česká Třebová se rozhodl pro úklid kolem silnice vedoucí na Přívrat. A že bylo co uklízet! Sešlo se 22 dobrovolníků a sebralo se 250 kg odpadu, 26 pytlů nepořádku a 9 pneumatik. Nestačili jsme se divit, co lidé dokážou odhodit. Největším" úlovkem" byla asi lebka tura domácího. Takže děkujeme všem, kteří nedokázali sedět v koutě a nečinně přihlížet, ale vykasali si rukávy a šli do toho. Odměnou jim byl dobrý pocit, že se kousek přírody zbavil něčeho, co tam rozhodně nepatří.  Hana Dušková
 

Skupině lékařů z ARO nemocnice v Ústí n.O. nestačí uzavřená dohoda o platech.
Hejtman jim nabízí místo ve vedení společnosti

Nemocnice Pardubického kraje v průběhu loňského a letošního roku navýší náklady na mzdy zaměstnanců o bezmála 300 milionů korun. Přesto nyní vystoupila skupina lékařů z ARO Orlickoústecké nemocnice s dalšími finančními požadavky a svým jednáním může výrazně ohrozit standardní provoz oddělení. Paradoxně v čele této aktivity stojí lékař, který je podepsán pod dodatkem kolektivní smlouvy, jež mimo jiné obsahuje dohodu o růstu mezd. O celé situaci v pátek 15/4 jednal se zástupci lékařů generální ředitel společnosti Tomáš Gottvald a hejtman kraje Martin Netolický.
„Tento nátlak byl vyvolán jen několik týdnů po podpisu dodatku kolektivní smlouvy. Takové jednání považuji za naprosto nekorektní, vždyť výsledek kolektivního jednání garantuje zaměstnancům výrazný mzdový nárůst,“ prohlásil generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald. „Pro nás není absolutně přijatelné jakékoliv separátní jednání se zástupci jednotlivých oddělení, ale pouze kolektivní vyjednávání,“ dodal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Vedení společnosti se na konci ledna při kolektivním jednání se zástupci odborových organizací dohodlo, že k 1. dubnu 2016 budou navýšeny mzdové prostředky o pět procent u všech zaměstnanců Nemocnice Pardubického kraje. Navíc všichni v únorové výplatě dostali mimořádnou odměnu v návaznosti na pozitivní hospodářský výsledek roku 2015. „Navýšením mezd jsme kopírovali vývoj v České republice, přestože pro naši společnost to znamená enormní finanční zátěž. Navíc nemusí být plně kryto z výnosů zdravotního pojištění, musíme hledat vnitřní rezervy,“ připomněl generální ředitel Gottvald a dodal: „Růst mezd odpovídá maximu našich možností. Očekávání některých jsou ale ještě vyšší. Očekávali by nárůst možná v řádu desítek procent. Na to už finanční prostředky neumíme najít.“
To je také případ skupiny lékařů z ARO Orlickoústecké nemocnice, jímž uzavřený dodatek kolektivní smlouvy nestačí. Na stůl položili další finanční požadavky a nepřistoupili ani na kompromisní nabídku vedení společnosti, kterou jim předložilo. „Nabídka zohlednila složitou personální situaci na oddělení. Lékaři ale nejsou ochotni souhlasit s kompromisním řešením a celou situaci vyhrocují. Zaměstnanců si vážíme. Snažíme se být stabilním zaměstnavatelem, který jim zlepšuje pracovní i mzdové podmínky. Ale takové jednání považuji za vyděračství,“ prohlásil Tomáš Gottvald.
Nově vzniklá situace pochopitelně znepokojila i hejtmana kraje. „Financování Nemocnice Pardubického kraje je v současnosti stabilní a jakékoliv takové kroky mohou vést k eskalaci napětí a hlavně k výraznému finančnímu propadu,“ prohlásil hejtman Netolický. Jednání lékařů může v důsledku vést k destabilizaci oddělení a k problémům se zajištěním jeho standardního provozu. „V případě nedohody hrozí vliv na výkonnost nemocnic a v té chvíli také na příjmy, což může ovlivnit všechny zaměstnance,“ připomněl hejtman Netolický.
V reakci na jednání skupiny lékařů reagoval i netradiční nabídkou. „Zástupci lékařů, který vystupuje jako mluvčí skupiny, bylo nabídnuto členství v představenstvu akciové společnosti, aby se mohl spolupodílet na vedení a převzal také svůj díl zodpovědnosti. Pokud nabídku přijme, tak provedeme takové změny stanov, aby toto bylo umožněno. Osobně bych účast pana doktora velmi přivítal, jelikož nemáme co skrývat a naopak budeme vděčni za každou radu, která přispěje k řešení neutěšené personální situace,“ uzavřel téma hejtman Martin Netolický.
 
Také další zdravotnická zařízení kraje hospodaří už druhý rok v černých číslech

Pardubice – Pardubický kraj je nejen jediným akcionářem společnosti Nemocnice Pardubického kraje, a.s., ale zřizuje také deset dalších zdravotnických zařízení včetně záchranky a dále po třech organizacích v následné a rehabilitační péči a v péči o ohrožené děti. Radní Pardubického kraje schválili tento týden účetní uzávěrky za rok 2015 těchto zařízení s tím, že všechna hospodařila už druhý rok buď se ziskem, nebo alespoň s vyrovnaným rozpočtem.  „Zlepšilo se řízení příspěvkových organizací, některé z nich jsou schopné tvořit  zisk, k dobrému výsledku přispěl vyšší zájem o jejich služby, ale  i vnější vlivy, lepší úhradová vyhláška a zdravotnická politika současné vlády“ konstatoval 1. náměstek hejtmana Roman Línek. „Celkově byl přebytek hospodaření těchto organizací 15,5 milionů korun, nejvyšší zisk vykázal Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí, který k tomu má dobré podmínky, na nule skončilo například Dětské centrum Svitavy. A nezapomeňme, že se musely v nákladové oblasti vyrovnat s pětiprocentním zvýšením platových tarifů.“ Z předchozích nepříznivých období ovšem mají některé organizace ještě neuhrazené ztráty. U nich putoval veškerý zisk na postupné hrazení dluhu. „Kompletně splatit všechny předchozí ztráty se letos podařilo Odbornému léčebnému ústavu Jevíčko, se ztrátami se mají šanci brzo vyrovnat také Vysokomýtská nemocnice a Zdravotnická záchranná služba. Složitější je situace v Nemocnici následné péče Moravská Třebová,“ informoval Roman Línek. „Ostatní zařízení převedla  zisk do rezervního fondu, který používají na své investice.“
 
Kraj se připravuje na výběr železničního dopravce na další období

Do konce dubna vyvěsí Pardubický kraj na Úředním věstníku Evropské unie oznámení o připravovaném výběru nového regionálního železničního dopravce. Ten bude mít od kraje objednávku na regionální dopravu od roku 2019 zřejmě na deset let. V současné době objednává kraj tuto dopravu od Českých drah. Zveřejnění oznámení, takzvanou prenotifikaci, dnes odsouhlasili radní Pardubického kraje. „Možná se to zdá předčasné, ale nutí nás k tomu jednotlivé lhůty, které tento proces podle ustanovení Evropské unie musí mít,“ uvedl náměstek pro dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek. „Oznámení musí být vyvěšené alespoň jeden rok ve věstníku, nějakou dobu trvá samotný výběr a vítěz potom musí mít zhruba dva roky na to, aby se stihl na plnění zakázky připravit. Musí mít čas na to, aby si zajistil přepravní kapacitu a také příslušnou skladbu a kapacitu drážních vozidel,“ dodal.