Českotřebovský deník 102/2016 (18/4)                                  
CYKLO GLACENSIS 2016

Město Česká Třebová ve spolupráci s Regionem Orlicko – Třebovsko pořádá 20. května 2016 pod záštitou 1. náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Línka 15. ročník mezinárodní cyklistické akce v česko-polském příhraničí CYKLO GLACENSIS. Na české straně startuje 10 cyklistických týmů z 10 českých měst, na straně polské 8 týmů z polských startovních měst. Společným cílem je v letošním roce polský Lądek Zdroj.
Start je v pátek 20. května 2016 v 8.00 hodin z náměstí v České Třebové. Cíl je v areálu MIR JAN v Lądek Zdroj (viz http://www.hotelmirjan.pl). Pro účastníky je zajištěna přeprava vlakem do Ramzové. Odtud bude tým vyjíždět na trasu o délce cca 70 km. V cíli je pro účastníky připraven polskými partnery kulturní a společenský program, je zajištěno stravování a komfortní ubytování hotelového typu (s možností využít bazén, saunu, vířivku). Účastníci obdrží zdarma tričko 15.ročníku Cyklo Glacensis. Každý cyklista se účastní na vlastním kole a na vlastní zodpovědnost. Návrat je individuální v průběhu soboty - neděle. Finanční podmínky účasti: účastnický poplatek 200 Kč, ubytování a stravování 580 Kč. Další informace u vedoucího českotřebovského týmu: Josef Trčka, Riegrova 1792, Česká Třebová, tel. 723 638 236, e-mail: trcka.josef@tiscali.cz.
 
Dobroděj v Kulturním centru

Dne 13. dubna 2016 proběhl v malém sále Kulturního centra Česká Třebová první ročník českotřebovské burzy filantropie s názvem „Dobroděj“. Co je to vlastně filantropie? Filantropie znamená humanisticky motivovanou dobročinnost, dávání peněz, zboží, času nebo úsilí pro podporu obecně prospěšného účelu, zpravidla v delším časovém horizontu a s jasně definovanými cíli. V obecnější poloze lze filantropii pojmout jako jakýkoli altruistický počin, který směřuje k podpoře dobra nebo zlepšování kvality života. Především v Evropě se pojem filantropie hojně používá i v souvislosti s dárcovstvím firem, mluví se o tzv. firemní filantropii.
Projekt „Dobroděj“ byl v našem městě realizován ve třech etapách. Cílem bylo podpořit propojení podnikatelské sféry se sférou neziskovou a zejména pak získat podporu pro akce, které mohou pomoci zlepšit podmínky uživatelům českotřebovských organizací jak z hlediska vybavenosti, tak i dostupnosti.
V první etapě byli vedoucí některých neziskových a příspěvkových organizací ve městě požádáni, aby připravili zajímavé projekty s žádostí o příspěvek do 10 000 Kč. Osloveny byly takové organizace, které pracují s dětmi, mládeží a seniory. V druhé etapě byly jednotlivé projekty složeny do malého sborníku, který obdržely českotřebovské firmy spolu s pozváním na samotnou burzu filantropie. Třetí etapa se uskutečnila v malém sále Kulturního centra Česká Třebová. Zde byly pro zájemce ze strany dárců připraveny často velmi zajímavé prezentace jednotlivých projektů.
 
Nutno říci, že ačkoli projektů nebylo podpořeno mnoho, tak se v České Třebové našli štědří filantropové. Ti věnovali nejen čas návštěvě připravené burzy, ale i finanční dary vybraným organizacím. Za to jim bezesporu patří velký dík. Tak např. firma IMS Drašnar, s.r.o. (druhá firma v kraji podle hodnocení v soutěži Firma roku)  podpořila hned tři předložené projekty a to projekt MŠ U koupaliště, projekt Základní umělecké školy a Rodinného centra ROSA.
 
Na straně žadatelů se projektu „Dobroděj“ zúčastnily tyto organizace:
Mateřská škola U Stadionu  
Mateřská škola Vinohrady
Mateřská škola Habrmanova
Mateřská škola U Koupaliště
Základní škola Habrmanova
Základní škola Nádražní
Základní škola Ústecká
DDM Kamarád
Základní umělecká škola
Naděje
Rosa rodinné centrum z.s.
Domov pro seniory
Koordinátorka projektu pro seniory 12 klíčů Mgr. Aneta Unzeitigová
Na straně dárců pak:  IMS - Drašnar s. r. o.,  Orlická vodohospodářská společnost s. r. o., Autoservis Synek,  ADECO, spol. s. r. o.,  GEODÉZIE CINDR s. r. o.,  Böhm PLAST – TECHNIK a. s.,  Josef Škrkoň – Techplast a. s.

 


Šedesátka

Milí Českotřebováci, myslíte si, že je v našem městě možné objednat si v restauraci hostinu pro 20 lidí, kde bude servírováno menu dle vlastního přání? Například dva druhy polévek (hovězí vývar s fridátovými nudlemi a batátová polévka se špenátem), jako hlavní chod mixed grill (jehněčí, vepřové, čevapčiči, hranolky, zelenina à la ratatouille), hovězí guláš s karlovarským knedlíkem a těstovinový salát s lososem a k tomu víno z vlastních zásob (Argentina, Morava), jako dezert pak dort na přání z cukrárny, kde dostanete i pražec? Takže věřte, že to možné je. Tam, kde trávila jistý čas i autorka Babičky.                                                            čerstvý šedesátník

Ostuda na nádraží

Telefonovala mi dnes v pondělí 18/4. dopoledne paní Jiroušková z Olomouce, českotřebovská rodačka a svěřila se s čerstvou zkušeností s použitím WC v nádražní hale. V České Třebové musela přestupovat, na přestup měla asi hodinku, tak proč si nedat kávu. Příjemné prostředí se zde pro tento účel nabízí, je možné jej pochválit, podobně jako další služby.  Pochvala však určitě nepatří  pro provozovatele zdejších WC, které jsou  podle názorů paní Jirouškové v takovém stavu, že po zaplacení 8 Kč za kabinku je odmítla použít a raději se této služby zřekla. O stavu WC se vyjádřila kriticky  k personálu, který měl nejdříve hodně výmluv, aby pak dokonce pohrozil přivoláním zdejší dohlížecí služby. Tak však zrovna mezi 10. a 11. hodinou zde přítomná nebyla.  Důsledkem všeho byly i telefonáty do redakce zpravodaje, také snad i na radnici, i když stěžovatelka ví, že to jistě není její starost. Nicméně obrázek o našem městě si každý po návštěvě WC v nádražní hale udělá. " Cestuji nejvíce z Olomouce, tam je WC také za 8 Kč, ale vždy v perfektním stavu. Přála bych vám, aby to tak bylo i v České Třebové, zvláště když ostatní služby na tomto nádraží tak dobře fungují," řekla paní Jiroušková s tím, že bude v této věci ještě kontaktovat přednostu železniční stanice.... (mm)
 
Chcete dát dítě do školky?  Zkuste to u nás v Rybníku!

A co Vám můžeme nabídnout?    
- zdravé přírodní prostředí s pozorováním zvířat    
- dovážení dětí autobusem do MŠ z České Třebové a zpět    
- první kroky s angličtinou     
- plavecký a lyžařský výcvik     
- práci logopedické asistentky    
- divadelní a hudební představení přímo v MŠ    
Na  Vaši návštěvu se těší učitelky MŠ!    tel. 465533787, e-mail skolkarybnik@seznam.cz
 
Kraj má jako jediný transformační plány všech zařízení péče o děti

Pardubice (18. 4. 2016) – S cílem zásadně snížit počty dětí v dětských domovech a dětských centrech a nastavit nové služby a formy pomoci dětem a jejich rodinám šel Pardubický kraj do projektu Transformace péče o ohrožené děti. Díky grantu z fondů Evropského hospodářského prostoru prošli všichni zainteresovaní pracovníci řadou školení a společně připravili transformační plány všech osmi zařízení v našem kraji. Nyní je vzala na vědomí Rada Pardubického kraje s tím, že po jejich vzájemném sladění a provázání budou do konce letošního roku schváleny a připraveny k realizaci.
Na území kraje je celkem pět dětských domovů a tři dětská centra, dříve určená zejména pro kojence. „Na tvorbě jejich transformačních plánů se podíleli sami zaměstnanci těchto zařízení a musím říct, že po počátečních rozpacích si všichni uvědomili, že situace v péči o ohrožené děti se hlavně s rozvojem pěstounské péče diametrálně mění a začíná být zájem také o jiné služby, než jen o klasickou ústavní péči,“ řekl jeden z členů transformačního týmu, náměstek hejtmana Roman Línek. Na projektu se podílely společně tři odbory Krajského úřadu Pardubického kraje – sociální, školský a zdravotní a výsledek jejich práce je v rámci České republiky ojedinělý. Pardubický kraj je tak připraven kompletně změnit systém péče o ohrožené děti v tomto regionu.
Projekt uzavře odborná konference, která se uskuteční v úterý 26. dubna v Kulturním domě Dukla v Pardubicích, kde budou jednotlivé transformační plány představeny a doplněny přednáškami specialistů na tuto problematiku. O den později je v Dětském domově v Pardubicích představí také novinářům.
 
Známé i netradiční památky jsou tipem na výlet

Pardubice (18. 4. 2016) – Panely s fotografiemi památek, které si 13 českých a moravských krajů vytipovalo na výstavu Památky mého kraje v loňském roce v Jiřském klášteře, putují republikou a tento týden zakotvily v Pardubicích. K vidění jsou v budově Krajského úřadu Pardubického kraje v takzvané reálce, a to až do pátku každý den od 8 do 17 hodin.
„Již na zahájení loňské výstavy v Jiřském klášteře v rámci festivalu Architecture Week jsme se prostřednictvím Asociace krajů domlouvali o možném pokračování výstavy v regionech. Ne každý měl možnost ten široký záběr památek v Praze vidět a je dobré, že se takto dostane prakticky do všech regionů. Říká se, v že v České republice máme snad nejvíce památek v přepočtu na jednoho člověka. Proto zvu všechny, kteří si chtějí udělat svůj seznam, co by rádi viděli a navštívili zajímavého nejen u nás, ale i v dalších krajích, aby přišli do reálky a nechali se inspirovat,“ řekl na zahájení 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
Hlavním kurátorem výstav v Jiřském klášteře je už několik let pardubický rodák architekt Miroslav Řepa, který se dnešní vernisáže v domovském prostředí také zúčastnil. „Každý člověk má většinou pár oblíbených destinací, kam často jezdí, a neuvědomí si, jaké krásy se v našich krajích ještě skrývají. A pokud se ještě podíváte na ten kontrast starších černobílých fotografií z let minulých a současných barevných fotek, zjistíte, jak se mnoho objektů v poslední době opravilo, rekonstruovalo a někde i nově postavilo. Doporučuji všem si udělat chvíli času a pozorně si výstavu projít.“
V letošním roce bude festival Architecture Week v Jiřském klášteře pokračovat výstavou o Karlu IV., věnované především dětem. Tu bude jako v minulých letech opět doprovázet akce Hravý architekt určená pro školní kolektivy z celé republiky.
Památky mé země se pak na podzim představí v sídle UNESCO v Paříži. Pardubický kraj tam bude propagovat své želízko v ohni na zápis na seznam světového kulturního dědictví – Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem a jeho kulturně-historickou krajinu.
Dva zajímavé koncerty v Malé scéně ve středu 20. a ve čtvrtek  21. dubna       


Vivaldianno se zastaví také ve Skutči

Ve Skutči se Michal Dvořák a Jaroslav Svěcený představili již před dvěma lety v rámci festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč. Letos se vrací, aby uvedli svůj nejnovější projekt Vivaldianno: Město zrcadel. Tato energií nabitá show, která vypukne na zimním stadionu v pátek 22. dubna od 20 hodin, slibuje návštěvníkům nevšední zážitek. „Prostory zimního stadionu se nám osvědčily. Jak ukazují poslední ročníky festivalu, zájem o symfonický crossover stále roste a láká stále větší počet návštěvníků, říká na pořadatelský tým Lenka Frídlová.
Po triumfálním úspěchu a vyprodaném česko - slovenském turné se tvůrci projektu rozhodli přidat další koncerty. Po zastávce ve Skutči zamíří Vivaldianno do Prahy, Ústí nad Labem a Liberce. Na podzim se pak celé turné přesouvá do zahraničí, kde navštíví například Budapešť, Petrohrad nebo Moskvu.
To ale není vše, co festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč tento víkend nabídne. Kromě pátečního Vivaldianna na zimním stadionu je na programu ještě koncert na Chlumku v Luži. V neděli 24. dubna od 16 hodin zde vystoupí vokální soubor Gentlemen Singers z Hradce Králové.  „Jsme rádi, že se náš festival může do kostela na Chlumku vrátit. Věřím, že spojení klasické hudby a této významné sakrální památky, zanechá v návštěvnících spoustu pozitivních emocí,“ říká starosta města Skuteč Pavel Bezděk.