Českotřebovský deník 103/2016 (19/4)
Prvňáčci ze ZŠ Habrmanova
ve Školičce bruslení pro lvíčata

Velké poděkování posíláme všem trenérům, kteří vedli kurz bruslení našich prvňáčků.
Díky nim se děti naučily správně bruslit, a tak i ti naprostí začátečníci byli schopni v závěru kurzu sehrát jeden z posledních hokejových zápasů letošní sezóny.
Všechny děti si právem zasloužily Bruslínkovo ledové vysvědčení.
 
Vaši Bruslínci a třídní učitelky 1.ročníků

 

 

 

 

8. bleší trhy „U malířů“!!! 

Ve dnech 27.-28.5.2016 (pátek a sobota) od 8:00-18:00 hodin v pátek a od 8:00-16:00 hodin v sobotu, proběhne v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a Natěračství Kohoutek již 8.bleší trh „U malířů“.
Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale i  obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás.
Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek tel. 603503421.
 
Koloběžkové závody v MŠ U Koupaliště

V rámci akce „Duben – měsíc bezpečnosti“ se na naší MŠ dne 14. dubna uskutečnily „Koloběžkové závody“. V předškolní dopravní výchově se zaměřujeme na situace, se kterými se děti setkávají každodenně na ulici, kdy se stávají účastníky silničního provozu. Nenásilnou hravou formou vedeme děti k správnému a bezpečnému chování na ulici. Děti si osvojily pojmy chodec, řidič, jezdec, přechod pro chodce, semafor, reflexní barva, přilba a další.
Příprava závodní dráhy, diplomů a medailí, to vše předcházelo začátku závodů na koloběžkách. K soutěži přistupovali všichni závodníci velmi zodpovědně. Kdo zrovna nesoutěžil, povzbuzoval kamarády. Akce přinesla dětem příjemně prožitý den, na který se opravdu těšily. Podle kladných ohlasů od rodičů věříme, že  „Koloběžkové závody“ splnily svůj cíl a přispěly ke zvýšení bezpečnosti dětí a prohloubení znalostí o dopravě.  Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště
 

Neúspěšný závěr šachové sezóny

Závěr šachové sezóny nás zastihl v hlubokém útlumu a obě naše družstva oba poslední zápasy prohrály. Áčko s Vysokým Mýtem a Bohemií Pardubice. Béčko se Svitavami a Poličkou. Družstvo A v KPI obsadilo až 11. místo a z KPI sestupuje. Družstvo B v KPII končí na místě 10. a v soutěží se udrželo. V příštím roce by měla naše družstva hrát ve stejné soutěži což nás pravděpodobně donutí přihlásit pouze jedno.
Řešení příkladů z dubnového čísla Českotřebovského zpravodaje:  Levý příklad rozhodne bílý tahy 1. c4 Sd7 2. Sb6 Dc8 3. Dd2 a chytí černému jezdce. V prostředním diagramu spustí bílý útok tahem 1. Vxf7 (1. - Vxf7 2. Dg8+). Pravém příkladu bílý zvítězí po 1. Vxh7 Kxh7 2. Dh4+ Kg8 3. Vh1 Kf7 4. Dh7+ Kf8 5. Dh8+ Ke7 6. Vh7+ Kd8 7. Df6+ Ve7 8. Dxe7++.
 
Bezpečností rada kraje jednala o bezpečnostním cvičení a muničních skladech

Pardubice (18. 4. 2016) – Další jednání Bezpečnostní rady Pardubického kraje se tentokrát uskutečnilo v prostorách vojenské části pardubického letiště, které se právem řadí mezi unikátní, a to nejen v rámci republiky, ale také v evropském měřítku. Bezpečností rada projednávala především plánované cvičení Integrovaného záchranného systému či aktuální stav muničních skladů na území Pardubického kraje.
„V letošním roce se dle připraveného harmonogramu uskuteční prověřovací cvičení NEHODA 2016, které prověří nejen činnost Hasičského záchranného sboru, ale také zdravotnické záchranné služby a jednoho z pracovišť Nemocnice Pardubického kraje. Tím, že má cvičení prověřit připravenost těchto složek, tak o datu a místu konání bude vědět jen omezené množství lidí, aby simulace nehody byla všemi dotčenými brána naprosto vážně,“ uvedl hejtman a předseda Bezpečnostní rady kraje Martin Netolický.
Bezpečnostní rada se také zabývala aktuálním stavem muničních skladů v kraji. „V současné době evidujeme na území kraje čtyři muniční areály či záměry o zřízení muničního skladu,“ dodal hejtman Martin Netolický, který zároveň informoval členy Bezpečnostní rady o současném stavu v případě nelegálního muničního skaldu ve Slatině u Vysokého Mýta. „Nyní čekáme na vyjádření Ministerstva pro místní rozvoj v otázce podjatosti úředníků krajského úřadu,“ sdělil hejtman Netolický.
Letiště je unikátem. Využívají ho vojska NATO nebo mladí piloti pro zácvik
Pardubické letiště se pyšní nejdelší historickou tradicí mezi českými letišti, která sahá až do doby prvních letů Jana Kašpara. Civilní provoz zde fungoval také během prvorepublikových let, přičemž za války provozovalo letiště nacistické Luftwaffe, a proto bylo také značně poškozeno během spojeneckých náletů. V roce 2003 byla zrušena vojenská letecká základna a vznikla zde Správa letiště Pardubice, která funguje dodnes vedle civilní části, kterou provozuje společnost EBA.
Letiště také díky moderní infrastruktuře pravidelně hostí zahraniční letce a průběžně funguje jako záložní letiště pro všechna česká letiště. V minulém roce zde například přistávala nákladní letadla Ruské federace, větší frekvenci ale mají letadla spojenců letectev států NATO. Dráha letiště je 2500 metrů dlouhá a 75 metrů široká, což umožňuje bezproblémový pohyb největších letounů typu AN-124 Ruslan či Airbus A-400.
V rámci letiště funguje rovněž Centrum leteckého výcviku, které připravuje jak začínající letce, tak umožňuje nácvik složitějších situací. Centrum využívají nejen čeští, ale i zahraniční piloti včetně amerických, keňských, afghánských a thajských letců. Výcvik probíhá nejen na simulátorech, ale také na strojích Z-142C, L-410, L-39C, Mi-2 a Mi-17.
 
Šohajka z Dolních Bojanovic ve Verměřovicích

Na pozvání senátora Petra Šilara vystoupila v neděli ve verměřovickém kulturním domě populární dechová hudba Šohajka z Dolních Bojanovic. V repertoáru Šohajky byly také skladby místních a krajových autorů i skladby dechové klasiky či úpravy populárních tanečních skladeb. Nedílnou součástí Šohajky jsou zpěváci Jožina Ducháčková, Dita Bílíková a Vojta Ducháček. Sál byl zcela zaplněný. 
 
Helicopter Show bude v Hradci Králové 14. května

Na největší leteckou a motorsportovou show se diváci mohou těšit již 14. května v Hradci Králové. Na jednu vstupenku a s dětmi zdarma si zde návštěvníci užijí hned dvojí program, ve vzduchu na Helicopter Show a na zemi na Rally Show.
K největším letošním lákadlům bude bezpochyby patřit akrobatické vystoupení s všemožnými výkruty a přemety vrtulníku v barvách Red Bullu BÖ105, diváci ho uvidí na hradeckém nebi hned dvakrát. „V programu jsme nevynechali ani oblíbený zahajovací průlet skupiny vrtulníků, tentokrát ale v novém kabátě, můžete se těšit,“ odtajňuje zahájení leteckého programu Daniel Tuček a doplňuje: „Navazovat bude vůbec první letecké vystoupení skupiny letounů Cessna Grand Caravan, které můžeme velikostí přirovnat k vozidlům SUV, ale ve vzduchu. Ukázka této skupiny doposud nebyla na evropském nebi k vidění.“
Páteční den bude i letos patřit odborné veřejnosti z řad složek IZS, pro které organizátor připravil seminář na aktuální témata.  „Součástí semináře bude také společné cvičení leteckých záchranářů na tekoucí vodě. Zároveň jsme připravili pro děti a žáky z mateřských, základních i středních škol branné dopoledne s výukovým programem první pomoci, ukázkami hasičů, zdravotníků i pilotů DSA,“ prozrazuje Daniel Tuček, který bude zároveň jedním z pilotů vrtulníků DSA.
Motorsport bude zastoupen v široké škále od Truck Trialu a dakarských speciálů až po špičkové okruhové stroje. Nebudou chybět ani exhibice, kdy za zmínku stojí například extrémně silný speciál řízený mnohonásobným mistrem Evropy Václavem Fejfarem proti Petru Šimurdovi. Oběma silným strojům bude ze shora sekundovat vrtulník.
Doprovodný program se zaměří na prevenci a bezpečnost
V rámci doprovodného programu, se v prostoru Helicopter Show představí se svým uměním letečtí modeláři, zástupci Policie České republiky, hasičské jednotky a sbor dobrovolných hasičů, Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, asociace Záchranný kruh, záchranné brigády kynologů a mnoho dalších.   „Cílem ukázek je posílit povědomí veřejnosti o prevenci, dodržování bezpečnosti a záchraně lidských životů v různých situacích běžného života včetně samotné resuscitace pod dozorem zdravotnického personálu. Hasičské jednotky se budou prezentovat nejen množstvím vozů, ale také ukázkami při vyprošťování osob z havarovaných vozidel, které budou moci diváci sledovat z bezprostřední blízkosti,“ doplňuje zajímavosti z dopoledního programu Daniel Tuček.
Hlavní programy obou akcí budou na sebe navazovat. „Program letových ukázek koordinujeme s organizátory Rally Show tak, aby diváci nepřišli o to nejlepší ani z jedné akce. Právě proto jsme pro návštěvníky hradeckého letiště zajistili turistický vláček, který jim bude zpříjemňovat přesun mezi místy obou akcí, což ocení zejména ti nejmenší,“ uzavírá Daniel Tuček.
Vstup na nejrozsáhlejší leteckou a motoristickou show v České republice mají děti do 150 cm i osoby ZTP zdarma.
 
Rozběhl se Štafetový pohár, školy se stále mohou hlásit

Třetí ročník týmové běžecké soutěže nabírá na obrátkách a v několika městech různých krajů už probíhají okresní kola. V řadě okresů se však kola ještě nekonala, a proto se stále ještě mohou zúčastnit základní školy, které se rozhodly na poslední chvíli.
Je to prosté…
… ke startu ve Štafetovém poháru stačí vyplnit základní údaje o škole, o doprovod na soutěž a kontaktu v jednoduchém formuláři (www.stafetovypohar.cz/prihlaska). A my už se vám ozveme s dalšími informacemi. Aktuálně hodlá okusit atmosféru poháru na 530 škol, což představuje na osm a půl tisíce dětí, ale prostor pro navýšení ještě určitě je.
A třeba to bude právě vaše družstvo, které postoupí do krajského nebo i finálového kola, kde se dozajista potká i s patronkou poháru, Ludmilou Formanovou i její věhlasnou trenérkou a světovou rekordmankou Jarmilou Kratochvílovou. Obě bývalé běžkyně ve své kariéře sbíraly nejen individuální úspěchy, ale právě také ve štafetách, na něž rády vzpomínají.
Na tři kola
Štafetový pohár je soutěž určená žákům prvního stupně, běhají se tratě na 8x100 a 8x200 metrů. Školáci se utkávají proti soupeřům nejprve v rámci svého regionu a v případě postupu pak v kraji či při celostátním finále.
Okresní kola už se před tímto víkendem uskutečnila třeba v Prachaticích, Příbrami, Rakovníku, Žatci nebo Plzni, v tomto týdnu probíhají v tuctu dalších měst, ale stále se najde ještě dost míst, kde se lze na poslední chvíli přihlásit, neboť největší provoz pak nastane v týdnu následujícím.
První fáze soutěže skončí začátkem května, krajská kola následují v polovině května, a o majitelích poháru pro rok 2016 se rozhodne 31. května na republikovém finále, které hostí – stejně jako loni – atletický stadion v Čáslavi.
 

Zpětný odběr elektra a baterií roste  


Podle nejnovějších statistik skupiny REMA, která se zabývá zpětným odběrem elektrozařízení a baterií, vzrostl celkový sběr elektroodpadu od roku 2014 o desítky procent. Aktuálně společnost REMA Systém vysbírala více než 40 % zařízení, které již lidem neslouží. Ačkoliv se jí daří plnit cíl, ke kterému se Česká republika zavázala v rámci EU s ročním předstihem, ne všechny kolektivní systémy toto opatření dodrží. Na trh se navíc každoročně dostává stále větší množství elektroniky i baterií.

Evropská unie přijala poměrně přísná opatření týkající se sběru a recyklace vysloužilých elektrozařízení a baterií. Podle jednotných pravidel musí státy EU v letošním roce vybrat zpět minimálně 40 % všech uvedených elektrozařízení na trh. U přenosných bateriích a akumulátorů je cíl stanoven až na 45 % míru sběru vůči uvedenému množství na trh. Hlavním důvodem je rostoucí množství tohoto elektroodpadu a jeho významná zátěž pro životní prostředí. Nárůst potvrzují i statistiky společnosti REMA, která se zabývá zpětným odběrem vysloužilých elektrozařízení a baterií. „Čísla ukazují, že v loňském roce bylo na trh uvedeno o téměř pět procent výrobků v kusech více než v roce 2014,“ potvrdil trend ředitel skupiny REMA David Vandrovec.