Českotřebovský deník 104/2016 (20/4)
Hledání domova

V úterý 12. dubna se studenti českotřebovského gymnázia zúčastnili festivalu Jeden svět. Letošní ročník se věnuje tematice hledání domova, odráží aktuální migrační situaci. Studenti nižšího gymnázia zhlédli tři kratší filmy týkající se šikany, dětských uprchlíků a života lidí s postižením. Po každé projekci následovala diskuse s moderátorem.
Studenti vyššího gymnázia zhlédli film Můj džihád, ve kterém imám (islámský duchovní) Gulyaman vysvětluje příčiny radikalizace a odchodu mladých lidí z Belgie a zároveň ukazuje, jak lze radikalizaci předejít – například zřízením škol pro muslimské děti, individuálními sezeními s terapiemi nebo sdružováním rodičů dětí, které odešly bojovat za Islámský stát. Nejdůležitější je podle něj vést mladé lidi k osobnímu rozvoji a vrátit tak slovu džihád jeho původní význam. Po tomto filmu následovala velice zajímavá debata s reportérkou Markétou Kutilovou, která již několikrát boji zmítanou Sýrii navštívila a která studentům s přehledem odpověděla na všechny otázky. Díky festivalu Jeden svět jsme se dokázali alespoň částečně vcítit do pocitů lidí, kteří utíkají před válkou a hledají smysl života v novém prostředí. Michaela Plocková, 7.A  Foto: Jeden svět na školách (Fotogalerie)
 

KRONIKA BLANKY KOSTŘICOVÉ OPĚT V ČESKÉM ROZHLASE


V sobotu 7. května v 11.30 bude na stanici Vltava vysílána repríza četby z knihy Blanky Kostřicové Kronika, která měla premiéru před dvěma lety. Výběr textů  čte brněnská herečka Petra Bučková, která již na Vltavě i na stanici Brno četla i z jiných knih českotřebovské autorky (Sestupy a naděje Jana Balabána, Lyžařské povídky, Třebovský zápisník).

 
Vítání jara v ŠD ZŠ Nádražní 

V pondělí před Velikonocemi jsme se  s dětmi ze školní družiny ZŠ Nádražní loučili se zimou a pokusili jsme se přivolat jaro. Nejprve jsme si ve družině vyrobili klíče k odemčení jara a také jsme si podle staré tradice vyrobili Moranu - smrtku, jako symbol zimy. Společně jsme ji odnesli do Javorky, kde jsme ji za odříkávání říkanky hodili do potůčku a tím jsme se zimy zbavili. Užili jsme si krásné odpoledne v parku a zatím to vypadá, že naše snaha o přivolání jara nám vyšla.  Vychovatelky ŠD ZŠ Nádražní
Lékaři na orlickoústeckém ARO ustoupili, požadavky stáhli 

K dohodě mezi vedením Nemocnice Pardubického kraje, lékaři a také hejtmanem došlo během středy 20. dubna. Provoz ústeckého anesteziologicko – resuscitačního oddělení tedy není ohrožen. Byla to ovšem především nespokojenost lékařů, jejichž mluvčím byl MUDr. Jaroslav Krsička. Požadavky se týkaly finančního ohodnocení, systému práce, finanční ohodnocení za noční služby nebylo léta valorizováno a vznikl i personální podstav. Nelékařského personálu oddělení se požadavky netýkaly.  Do sporu  vstoupil i hejtman Martin Netolický, který o problémech oddělení osobně jednal v pátek 15.4. a stal se garantem dohody o podmínkách pro plné zachování nočních směn na  tomto oddělení.
Kvalita péče tedy zůstává zachována. Zvítězila potřeba zachovat rozsah péče v nemocnici. Jiný výsledek by byl prohrou pro všechny - pro lékaře, pacienty i Pardubický kraj, který se snaží řešit zdravotnictví v kraji komplexně. Těžko by pak mohlo vedení nemocnice nebo i kraje přicházet s výzvami podporujte nemocnici, když by skupina lékařů upřednostnila  svoje osobní požadavky, byť byly vážné.  Celá rebelie skupiny lékařů se totiž stala jen krátce po podpisu kolektivní smlouvy, kde měly být tyto nyní nastolené problémy řešeny.  Proto nelze příliš rozumět  vzkazu, publikovanému  na webu Orlického deníku: „Do budoucna, pokud se krize bude dále prohlubovat, se ale může objevit masivnější protest."  Na druhé straně je třeba porovnat tyto jistě velmi vážné problémy se zprávami o tom, "jak to nyní v nemocnicích v Pardubickém kraji dobře šlape" a jak je vše dobré také po ekonomické stránce.   Takové zprávy se objevily právě v nedávné době a mohly být startérem  problémů, které nyní nastaly.
Skalický: Omezení legálních držitelů zbraní k větší bezpečnosti nepovede

SNĚMOVNA DNES PROJEDNÁVÁ SMĚRNICI EVROPSKÉ KOMISE, KTERÁ REAGOVALA NA TERORISTICKÉ ÚTOKY V PAŘÍŽI REGULACÍ OBCHODU SE ZBRANĚMI. PODLE POSLANCE TOP 09 JIŘÍHO SKALICKÉHO ALE NAVRHOVANÉ ZMĚNY OMEZÍ SVOBODU OBČANŮ A POSTIHUJÍ JEN LEGÁLNÍ OBCHOD, ZATÍMCO RIZIKOVÉMU NELEGÁLNÍMU OBCHODU SE SMĚRNICE VŮBEC NEVĚNUJE.
 Je dobře, že Komise reagovala na tragédii, obsah reakce je ale tristní. Chce zasahovat do práv a svobod držitelů legálních zbraní, což ke zvýšení naší bezpečnosti rozhodně nepovede,“ říká poslanec Jiří Skalický. „Evropa může jen stěží předpokládat, že se možní teroristé budou chtít novými pravidly Komise řídit. Terorista si nechodí pro povolení vlastnit zbraň,“ dodal. TOP 09 je proto přesvědčena, že by poslanci měli směrnici odmítnout. "Už loni jsme deklarovali, že s touto změnou nesouhlasíme. Je třeba jednat rychle, ale s terorismem se nedá bojovat zákazem dosud legální věci. Musíme se soustředit na potírání nelegálního obchodu se zbraněmi a na kroky, které účinně zabrání držení nelegálních zbraní,“ říká první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Podstatou novely je hned několik opatření: zákaz veškerých poloautomatických zbraní, jejich napodobenin i znehodnocených verzí nebo povinnost veřejných muzeí znehodnotit veškeré automatické a poloautomatické zbraně, mnohdy s nevyčíslitelnou historickou hodnotou. Další opatření se pak týkají kooperace členských států, sdílení informací či vydávání zbrojních průkazů. Pokud by se směrnicí musely začít členské státy EU řídit, znamenalo by to velké finanční výdaje na vykoupení a likvidací zbraní, a také ekonomické ztráty českých firem, které tyto typy zbraní vyrábějí, opravují a obchodují s nimi,“ dodal Jiří Skalický. Příklady z jiných evropských států, například Velké Británie, dokazují, že restrikce nevedou k omezení kriminality a násilí, ale naopak roste počet ilegálně držených zbraní, což je mnohem rizikovější. „Hlavním nebezpečím je nestabilita v okolí Evropy. Na černý trh se dostává velké množství zbraní ztracených během ozbrojených konfliktů na Ukrajině či na Blízkém východě, které mohou být zneužity radikály a použity proti našim občanům. Legálně pořízené a zaevidované zbraně jsou z tohoto hlediska zcela marginálním rizikem, uvedl poslanec Jiří Skalický (TOP 09). Praha 20. dubna 2016 Martina Macko