Českotřebovský deník 105/2016 (21/4)
Projekt „Zvyšování bezpečnosti…“

Město Česká Třebová připravuje rozsáhlý investiční projekt nazvaný „Zvyšování bezpečnosti pěší dopravy při silnici I. třídy v České Třebové“.
Projekt si klade několik cílů a to zejména zvýšit bezpečnost pěší dopravy u silnice I/14 v první etapě od autobusové zastávky Na Špici až po světelnou křižovatku na Tyršově náměstí, modernizovat přiléhající chodníky a veřejné osvětlení, dále přechody pro chodce a bezbariérové napojení chodníků na autobusové zastávky včetně jejich samotné modernizace a úprav.
Sekundárním cílem pak je zvýšit podíl udržitelných forem dopravy ve městě, zejména hromadné autobusové dopravy.
Připravená projektová řešení zajistí bezpečný a bezbariérový pohyb u frekventované komunikace, která vykazuje pohyb více než 10276 vozidel denně a navazující modernizace veřejného osvětlení přinese nejen energetické úspory pro město, ale i zlepšenou kvalitu osvětlení chodníků a silnice.
Město bude podávat žádost o poskytnutí podpory z Integrovaného regionálního operačního programu ve Výzvě č. 18 Podpora bezpečnosti dopravy a cyklodopravy koncem měsíce dubna tohoto roku.
V případě přiznání finanční podpory budou finanční prostředky čerpány v průběhu let 2017 a 2018. Předpokládané investiční náklady jsou rozpočtovány ve výši 23,8 mil. Kč.
Projekt byl také podroben bezpečnostnímu auditu a bezpečnostní inspekci pozemních komunikací, které provedl Ústav soudního znalectví v dopravě při Fakultě dopravní ČVUT v Praze a získal doporučení k realizaci.  
Ing. Karel Švercl vedoucí odboru  rozvoje města a investic
 
TANEČNÍ SKUPINA ROKU  2016

Po roce se složky Taneční školy v Chrudimi opět zúčastnily mistrovství Čech, největší taneční soutěže v ČR - Taneční skupiny roku 2016.  Sobota pařila skupině Spiders a Goldgirls, neděle Diablos. Obě streetové složky se musely poprat s obrovskou taneční konkurencí a to v podání 26 týmů. Spiders (na dolní fotografii) si přes velké obavy vytančili postup na MČR v Praze a skončili celkově na šestém (postupovém) místě. Disco v podání Goldgirls (foto nahoře vlevo)  si pátým místem také postup zajistilo. Diablos (fopto nahoře vpravo) překonali 8 týmů z 26, což však na postup do druhého kola bohužel nestačilo.
Edita Šabatová,  Taneční škola   http://www.skola-ct.cz/


CYKLODŮM V LETOHRADĚ PODPORU ZASTUPITELŮ NEZÍSKAL

V roce 2018 bude nejspíše Správa železniční a dopravní cesty rekonstruovat letohradské nádraží. České dráhy daly městu na zvážení možnost výstavby automatické úschovny jízdních kol na pozemku Českých drah, kdy v současné době je možné žádost o dotační podporu na takovýto záměr z IROP a to až do výše 90% uznatelných nákladů. Náklady na výstavbu by činily cca 12 mil. Kč. Letohrad je důležitým regionálním dopravním uzlem, denně zde do vlaku nastoupí více jak 1100 cestujících, zhruba stejný počet zase vystoupí. K tomu je potřeba připočítat další cestující, kteří využívají autobusové spoje. Zastupitelstvo města záležitost projednalo a po diskusi ji nakonec nepodpořilo a to zejména z důvodu obavy jeho velké kapacity a možnému nedostatečnému využití. Kapacita 118 kol k úschově se pro velikost města zdá jako naddimenzovaná. Ponížení kapacity by nekorespondovalo s ponížením investiční částky. Město Českým drahám nabídne možnost jednání o podílu města na případných budoucích nákladech takového zařízení, pokud jej postaví České dráhy.
 
DŮM KULTURY, PREZENTACE MOŽNÉHO VYUŽITÍ OBJEKTU

Zastupitelstvo města vzalo na vědomí prezentaci možného budoucího využití vnitřních prostor Domu kultury po rekonstrukci předloženou městským architektem Patrikem Zamazalem. V této studii jsou bez nároku na zvětšování celkové kubatury objektu zohledněny všechny dříve diskutované záležitosti – např. zvětšení prostor pro plesy, obnovení kina (3 D) v novém sálu o kapacitě 60 osob, který by mohl být využit také na jiné menší formy kultury, přednášky apod. a k pronájmům. ZUŠ by se  vešla do jednoho samostatného patra budovy (II.NP) bez nutnosti nástavby apod. Zastupitelé diskutovali o rekonstrukci jako o jedné z variant řešení, dalšími mohou být např. opuštění Domu kultury a výstavba nového na jiném místě, demolice či výstavba nového kulturního stánku na současném místě apod. Starosta vyzval uskupení zastoupené v zastupitelstvu k vytvoření pracovní skupiny pro přípravu materiálů pro možnost finálního rozhodnutí zastupitelů, které by mělo padnout do konce letošního roku. Bylo by dobře znát také většinový názor občanů jak naložit s budoucností tohoto objektu. Svůj názor by občané mohli vyjádřit v dotazníku při podzimních volbách, což by pro město znamenalo minimální náklady a to pouze s tiskem formulářů. Většinový názor občanů by mohl mít podpůrný charakter pro konečné rozhodování zastupitelů. V dotazníkovém šetření, uskutečněném v roce 2012, označili občané rekonstrukci Domu kultury jako významnou prioritu. 
 
Krajanský spolek v Užhorodu získá příspěvek na publikační činnost

Pardubický kraj přispěje částkou 20 tisíc korun na publikační činnost krajanského spolku Klubu T. G. Masaryka v Užhorodě. Spolek požádal o podporu své činnosti prostřednictvím svého předsedy Ivana Latka, se kterým se v rámci návštěv Užhorodu zástupci Pardubického kraje opakovaně setkali a seznámili také s publikační a spolkovou činností více než 60 krajanů, z nichž většina stále mluví perfektní češtinou.
Česká potažmo československá stopa je na Zakarpatí stále živá. Naši krajané jsou hrdí na svůj český původ, což dokazuje nejen velké množství kvalitních publikací, které připomínají období společného státu, ale také jejich snaha o rozšíření výuky českého jazyka,“ řekl hejtman Martin Netolický, který finanční příspěvek přislíbil v rámci posledního setkání v Užhorodě.
Klub T. G. Masaryka napomáhá šíření české kultury na Zakarpatí. V této souvislosti vydává reedice dobových knih, kalendáře, ročenky, sborníky a pohlednice, zprostředkovává turistické prohlídky, podílí se na organizaci kulturních akcí na podporu šíření české kultury a zapojil se i do obnovy několika pamětních desek v oblasti Zakarpatí, včetně pamětní desky T. G. Masaryka v Užhorodě. Další informace a obrazovou dokumentaci o činnosti spolku je možné najít na webové stránce www.klubtgm.cz.
  •  
    Nová výstava ve Východočeské galerii

  • Východočeská galerie připravila do svých prostor v Zámku Pardubice výstavu významného českého sochaře, profesora Vysoké školy uměleckoprůmyslové Kurta Gebauera. Ten včera zprostředkoval účastníkům vernisáže svou tvorbu nejen vystavenými díly, ale také během zahájení nechal nahlédnout přímo do procesu malby. Doplnil tak vytavenou kolekci - Plavkyně. Další práce mohou vytvořit v galerii  návštěvníci.
    „Obdivuji zejména zapojování soch Kurta Gebauera do veřejného prostoru. V Pardubicích jsou jeho díla součástí nové budovy Fakulty chemicko-technologické na Stavařově a perfektně tam zapadají,“ řekl při zahájení 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který nad výstavou převzal záštitu.
    V galerii na Zámku se představují Gebauerovy sochy v oknech, na nádvoří i uvnitř výstavního prostoru, kde sochařské objekty třeba trčí ze zdi, nebo leží v posteli. Kromě soch je zde velká fotodokumentace pronikání do veřejného prostoru i autorovy kresby a malby. Některé obrazy  kurátorce  Marii Jirákové výjimečně dovolila rodina autora zapůjčit ze soukromého bytu a poprvé tak opustili  zdi obývacího pokoje.
    Po slavnostním zahájení výstavy se Kurt Gebauer převlékl do kombinézy a předvedl četným zájemcům, jak vznikají jeho obrazy plavkyň. Na mokrém, modrou hlinkou natřeném papíru je vymývá čistou houbičkou na nádobí a pak všelijak dotváří. „Třeba zjistíte, jak je to jednoduché a namalujete si svůj obraz sami,“ žertoval. Další návštěvníci si mohou vyzkoušet malování plavkyň také a nejhezčí obrázky budou vystaveny na společné panelu s čerstvě vytvořenými obrazy Kurta Gebauera.
    Kurt Gebauer se narodil 18. srpna 1941 v Hradci nad Moravicí na Opavsku, studoval v Brně, Hořicích, Praze, Stuttgartu a Paříži. Jeho sochy a krajinné realizace lze vidět v tuzemsku například na předměstí Ostravy v městské části Fifejdy, kde na ploše 1,5 hektaru vytvořil minikrajinu pro děti a dospělé. V zahraničí je možné jeho práce najít třeba v Číně a Itálii. Autor se proslavil hlavně sochami Plavkyň a Trpaslíky, ve své tvorbě nikdy neopustil téma figury. Působí také jako profesor ateliéru veškerého sochařství na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.
     
    Brněnské VUT ocenilo nadané studenty z našeho kraje

    Vysoké učení technické v Brně si každoročně vede žebříček nejlepších 500 absolventů středních škol zapsaných do prvních ročníků bakalářských studijních programů. Na pravidelné setkání ředitelů a pedagogů středních škol, ze kterých přichází do prvních ročníků nejúspěšnější studenti, byli letos pozváni také zástupci dvou škol z Pardubického kraje, a to z pardubického Gymnázia Dašická a litomyšlského Gymnázia Aloise Jiráska.
    „Vždy jsme rádi, když jsou studenti a jejich pedagogové odměňováni za dobrou práci a reprezentují tak nejen sebe, svoji školu, ale také celý Pardubický kraj. Příjemné je pro studenty zcela jistě také jednorázové stipendium ve výši 6000 korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Oceněné školy jsou důkazem, že technicky nadaní žáci vycházejí nejen ze středních technických škol, ale také z gymnázií. Právě proto není naše podpora technickému a přírodovědnému vzdělávání zaměřena pouze na střední školy čistě technického zaměření,“ dodal hejtman Martin Netolický.
    Hejtmana o úspěších absolventů krajských škol informoval dopisem rektor VUT v Brně Petr Štěpánek. „Je mou milou povinností poděkovat Vám za vynikající práci středních škol v Pardubickém kraji. Velmi si vážíme podpory technické orientace ve vzdělávání středoškoláků ve Vašem kraji a motivování ke studiu technických oborů,“ uvedl Petr Štěpánek.
    Nejlepších 500 absolventů středních škol v ČR zapsaných do prvních ročníků bakalářských studijních programů je vybráno na základě výsledků společné části maturitních zkoušek. Preferováni a bonifikováni jsou maturanti, kteří si zvolí ve společné části matematiku a angličtinu. Zvýhodněni jsou také uchazeči, kteří v rámci nepovinných zkoušek profilové části maturitní zkoušky absolvují pilotní zkoušku Matematika+.
     
    Senioři se v Litomyšli dozvěděli jak bojovat proti dluhům a podomnímu prodeji

    Litomyšl (21. 4. 2016) – Pardubický kraj pokračuje v boji proti podomním prodejcům, předváděcím akcím, ale také nevýhodným úvěrům či smlouvám, které mohou nejen seniory dostat do dluhové pasti. V rámci dalšího semináře se zajímavé informace dozvěděli senioři v Litomyšli.
    Seminář na tato témata se konal ve středu v Hotelu Zlatá Hvězda. „Senioři jsou jednou z nejohroženějších skupin v této oblasti, a proto pokračujeme v úspěšných seminářích, které lektorují zaměstnanci obecně prospěšné společnosti MOST PRO,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický. „Na seminářích se jeho návštěvníci dozvědí, jak se účinně proti nekalým praktikám, které jsou stále inovovány, účinně bránit,“ dodal hejtman Martin Netolický.
    Přes čtyřicet seniorů se v Litomyšli dozvědělo, kdo může zazvonit u jejich dveří, za jakých podmínek lze odstoupit od už uzavřené smlouvy a jaké triky nečestní obchodníci používají. Lektorky Kateřina Kotrlá a Michaela Davidová přichystaly na návštěvníky akce malý chyták v podobě prezenční listiny, která byla ve skutečnosti závazkem k zaplacení 1000 korun. Prezenční listinu podepsal téměř každý z návštěvníků, což svědčí o tom, že je nutné předem číst jakýkoliv materiál, který je stvrzován naším podpisem.
    Návštěvníci také obdrželi brožurky s názvem Pardubický kraj proti dluhům, které obsahují praktické rady i kontakty na Občanské poradny poskytující bezplatně sociální poradenství.