Českotřebovský deník 107/2016 (26/4)
CZ LOKO založilo dceřinou společnost v Itálii

ČESKÁ TŘEBOVÁ. 26. dubna 2016
Itálie se stala druhou zemí, v níž akciová společnost CZ LOKO založila dceřinou společnost. Působí zde pod obchodním názvem CZ LOKO ITALIA a sídlí v Porto Mantovano na předměstí Mantovy. Zákazníkům a obchodním partnerům se poprvé představila na dubnovém železničním veletrhu Expo Ferroviaria v Turíně.
„Do Itálie jsme dodali už přes 50 lokomotiv a chceme-li být i nadále úspěšní, musíme za zákazníky. Jen tak jim můžeme poskytovat rychlé, kvalitní a komplexní služby, tedy s místní logistickou, homologační a servisní podporou. A samozřejmě věříme, že oslovíme a získáme další nové klienty,“ říká Josef Gulyás, generální ředitel CZ LOKO. To dosud služby v zemi, která patří mezi jeho silné trhy, zajišťovalo hlavně vysíláním svých pracovníků z Česka.
„Díky nové firmě zde získáváme také marketingovou, obchodní a legislativní podporu při schvalování nových vozidel. Zatím zde jezdí hlavně naše modernizované traťové lokomotivy, ale především se soustředíme na naše nové posunovací univerzální lokomotivy z řady EffiShunter, s velmi dobrými provozními parametry,“ vysvětluje Josef Gulyás. S nimi se společnost nově prosadila také v Turecku, kam prodala první dvě lokomotivy této nové řady ocelárnám, a věří v další kontrakty.
Na nové dieselelektrické posunovací lokomotivy se CZ LOKO také cíleně specializuje a chce v tomto segmentu patřit mezi evropské lídry.
Je to segment, který je, a do budoucna i bude, velmi zajímavý. Věříme, že nová řada EffiShunter je co do poměru výkon – cena – kvalita evropskou špičkou. Nedílnou součástí dodávek musí ale být i místní podpora produktu a kvalitní poprodejní služby. Tedy 24 hodinový servis, konsignační sklad nebo i možnost poskytnout náhradní lokomotivu. Prostě výborné služby jsou stejně důležité jako výborný produkt,“ uzavřel nový šéf firmy, který ji převzal od dubna z pozice obchodního ředitele pro střední Evropu.
V zahraničí jde o druhou dceřinou společnost  CZ LOKO. První pod názvem CZ LOKO POLSKA vznikla už v roce 1999 v Gliwicích, kde dodnes sídlí a podniká.
 
Dětské čarodějnice u Floriána opravdu byly

Navzdory předpovědi, která hlásala počasí pod psa, se k Floriánovi v sobotu 23. 4. 2016 po poledni slétly malé čarodějnice i malí čarodějové. Pravda, sluníčko a teploučko nevyčarovali, ale k tomu, aby se tu všichni dobře pobavili, to stačilo. Pro čarodějnické učně a jejich dospělý doprovod byla připravena cesta, která zpočátku vypadala, že vede jen jedním směrem. Na své pouti museli splnit různé úkoly, aby mohli vyluštit čarodějnickou tajenku. Nakonec se všichni vrátili i s drobnými  dárečky a potěšili se podívanou, kterou si pro návštěvníky připravili členové kynologického spolku z Podhorky.  Samozřejmě byla  také upálena 1 malá zlá čarodějnice, která už od rána čekala na svůj osud. Její konec  ale znamenal počátek hodování, buřty, párky a párečky se pěkně opékaly, oheň praskal, hudba hrála, omladina tancovala. Nakonec byla vybrána i Miss čarodějnice a bylo z čeho vybírat.
 Parničtí hasiči svým malým i velkým návštěvníkům  připravili příjemné prostředí, dostatek občerstvení i zábavy.
Další čarodějnický slet nejmenších se koná  zase  až za rok, ale již tento týden v sobotu u Floriána bude další pálení a zábava. Přijďte se podívat, pobavit a pobejt!!!   Hasiči Parník jsou na hosty připraveni.

 
ČESKOTŘEBOVSKÝ STACIONÁŘ NA REHABILATAČNÍM POBYTU V OUCMANICÍCH

Z výtěžku Podzimního plesu „ Za jeden provaz“ se na začátku dubna českotřebovský stacionář účastnil rehabilitačního pobytu v Ekocentrum Paleta v Oucmanicích. Od pondělí do středy se seznámilo všech 11 uživatelů společně se zaměstnanci s různými činnostmi a metodami, které našim uživatelům přinesly hodně zkušeností a zážitků. Pracovníci Ekocentra Paleta pro nás připravili bohatý program, který byl přizpůsoben pro naše uživatele např. recyklace papíru a výroba obrázku, výroba tvarohového sýra a másla. Z obilí jsme si na ručním mlýnku namleli mouku a společnými silami jsme vytvořili těsto a upletli housky, které jsme upekli ve venkovní peci. V programu poznávání bylinek jsme měli ochutnávku bylinek, dozvěděli jsme se, k čemu slouží a nakonec jsme si vyrobili voňavého bylinkové mýdlo. Formou terapií jsme se seznámili s hospodářskými zvířaty a jejich mláďaty. V rámci programu nás přijela navštívit odborná fyzioterapeutka Mgr. Medunová, která provedla rehabilitaci a masáž, dle přání uživatelů. Během celého pobytu se o nás staral příjemný personál a velká pochvala patří paní kuchařce, která nám připravovala pestrou a chutnou stravu. Na ukončení pobytu jsme opékali, zpívali a tančili v rytmu disco a podvečer nás přijela navštívit příjemná Magda, Martin a pes Falco ze Spolku „Za jeden provaz“.  Třídenní sluníčkový pobyt v Oucmanicích se skutečně vydařil, o čem svědčí spokojenost všech uživatelů. Jakékoli zpestření programu uživatelů zvyšuje kvalitu jejich života a přináší zlepšení fyzického i psychického zdraví.
Jménem Sociálních služeb Česká Třebová bychom rádi poděkovali za zprostředkování Benefičního plesu Spolku „Za jeden provaz“, všem sponzorům, kteří nás finančně podpořili, a to konkrétně firmám IMS-Drašnar s.r.o., LDM s.r.o. a STARMON s.r.o., městu Česká Třebová a Pardubickému kraji. Pomohli tak realizovat rehabilitační pobyt Týdenního stacionáře v Ekocentru Paleta v Oucmanicích.  Věříme, že taková spolupráce s Vámi bude mít v budoucnu pokračování a těšíme se na ni.
 Ještě jednou děkujeme.
 S úctou  Za Sociální služby Česká Třebová Vedoucí týdenního stacionáře
 
Seminář Hejného matematiky v ZŠ Na rovině

V sobotu 23. dubna 2016 se v prostorách základní školy Na rovině v České Třebové uskutečnil seminář Hejného matematiky – slovní úlohy vyučovací metodou Hejného matematiky.
Tento seminář jsem uspořádala na podnět Slávky, která říkala, že by bylo fajn nějak zviditelnit školu a také posunout ve vzdělání pedagogy a hlavně rodiče.  Semináře se zúčastnilo 11 lidí z čehož byla polovina učitelů a polovina rodičů. Celým seminářem nás provedla paní lektorka Jitka Michnová se společnosti H-mat. Tato volba byla skvělá, protože jsme se všechny zúčastněné při matematice zasmály a nakonec zjistily, že děti, vyučované touto metodou ví občas víc, než sami učitelé. Uspořádáním semináře se pro školu podařilo získat 400 Kč, které budou použity na nákup pomůcek do českého jazyka. V příštím školním roce bychom chtěli uspořádat více takových seminářů. Buď pokračování Hejného matematiky, dílny čtení nebo genetickou metodu čtení a psaní.
Bára Jasanská
 
BIKEMARATHON - veřejný závod horských kol v Ústí nad Orlicí

Rádi bychom vás pozvali na tradiční 9.ročník Generali-Sport Bárt BIKEMARATHONu, který se uskuteční v sobotu 14.5.. Start a cíl závodu je na letišti v Ústí nad Orlicí. Přihlásit k závodu se můžete od 9:00 do 10:30 hod. v místě startu nebo předem na www. bikemarathon.cz. Trasy: 50km (hlavní závod – start v 11:30), 22km (hobby jízda – start 11:00). V rámci závodů proběhne dětský den pod vedením Rodinného centra Srdíčko a cyklistický závod Velká cena pro malé závodníky.
Bližší info: www.bikemarathon.cz, nebo na tel.: 603 526 307.
Přijďte, těšíme se na Vás.  Za pořadatele Jiří Holubář – Sport Bárt
 
PŘÁTELSKÉ ODVETNÉ UTKÁNÍ SLOVENSKÉ REPREZENTACE JUNIOREK PROTI JUNIORŮM ORLICKA-TŘEBOVSKA

Není to tak dávno, co si v Rokytnici, v rámci soustředění Slovenek, naši muži a junioři zahráli proti slovenským nadějím. Tento zápas byl tréninkový a nebude tomu jinak ani nyní. První zápas proběhl ve středu 27.4.2016 a zítra čtvrtek 28.4.2016 bude na Zimním stadionu v České Třebovéopět od 20.00 hodin zápas druhý. Slovenky zde v České třebové stráví pár dní, které budou věnovat přípravě na Mistrovství světa. To se uskuteční příští týden v Kanadě.  
 
Dětské hřiště nebo sekačka. Pardubický kraj podpoří sportovní investice

Pardubice (25. dubna 2016) – Sportovní kluby, spolky i obce v Pardubickém kraji si mezi sebe rozdělí sedm milionů korun z dotačního programu na podporu výstavby, rekonstrukcí a oprav sportovních zařízení nebo na pořízení investičního movitého majetku. Na svém čtvrtečním zasedání o tom rozhodlo krajské zastupitelstvo.
„Pro kluby i další organizace v regionu je to velká možnost, jak například zrekonstruovat zázemí či investovat do sportovního vybavení. Zájem o poskytnutí dotace byl opravdu veliký. Na základě doporučení odborné komise jsme se rozhodli podpořit 76 z celkových 122 žádostí,“ sdělil radní Pardubického kraje zodpovědný za sport a cestovní ruch René Živný. „Oproti loňskému roku i oproti původně schválenému rozpočtu jsme mohli navýšit prostředky pro tento program o tři miliony korun, a to díky přebytku daní,“ informoval radní Živný.
Mezi žadateli o dotaci byly často také obce. Například Vysočina postaví za přispění kraje nové dětské hřiště, podobný projekt na podporu zdravých pohybových aktivit dětí a mládeže uskuteční také Trhová Kamenice. Na starší generace mysleli naopak v Chýšti, kde pro seniory vystaví fit park. Obec Mladějov díky krajské pomoci zakoupí novou travní sekačku.
 
Pardubický kraj přispěje i na další fázi obnovy lužského chrámu

Pardubice (25. dubna 2016) – Na začátku dubna byl po vnitřní rekonstrukci slavnostně otevřen chrám Panny Marie na Chlumku v Luži. Pardubický kraj na obnovu barokního interiéru přispěl celkovou částkou přes čtyři miliony korun. Opravy poutního místa však ještě nejsou kompletní a kraj finančně podpoří i jejich dokončení.
„První fáze rekonstrukce se velmi vydařila a interiér chrámu je nyní opravdu krásný. Nicméně k úplné spokojenosti je třeba ještě opravit fasádu a nejbližší okolí tohoto poutního místa,“ uvedl radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola, který se slavnostního otevření zúčastnil a při pohledu na obnovený interiér nešetřil chválou. Zároveň přislíbil další finanční pomoc. „Podstatná část další rekonstrukce bude hrazena z evropských zdrojů. Pardubický kraj přispívá 500 tisíci korunami na povinný pětiprocentní podíl žadatele, kterým je Římskokatolická farnost Luže,“ dodal Šotola.
Poslední etapa obnovy interiéru byla spuštěna v únoru 2015. Postupně byly demontovány postranní oltáře, ze zdi vysunuty všechny zpovědnice, spodní část kazatelny byla odstrojena od zdobeného dekóru a byly rozebrány lavice. Všechny tyto prvky se rozvezly do deseti ateliérů k restaurátorům. Následně byly vyspárovány dlažby v celé ploše kostela a restaurováno obložení mariánské kaple, sousoší kalvárie, všech dveří a interiérů. Restaurátorsky bylo opraveno schodiště k varhanám či točitá schodiště. Díky rekonstrukci se také zabránilo šíření červotoče a byla tak obnovena krása barokní výzdoby.
Pardubický kraj začal s finanční podporou na obnovu chrámu už v roce 2008. Nejprve přispěl dvoumilionovou dotací, která byla následně navýšena o další více než milion korun. V roce 2015 pak kraj pomohl milionovou částkou na dokončení prací. Před měsícem radní na svém zasedání schválili 500tisícový příspěvek na rekonstrukci okolního areálu a fasády chrámu. Tuto dotaci nyní posvětilo také zastupitelstvo,“ shrnul osmiletou historii krajské podpory hejtman Martin Netolický.