Českotřebovský deník 108/2016 (27/4)
Bike park Peklák zahajuje 7. května  

Otevřeno od 7.5.2016 vždy v sobotu a neděli v čase 10-18 hodin. Budou připraveny 2 tratě pro terénní káry (Slalomka a Super G) a 7 tratí pro kola. Dvě modré tratě budou opět nažehlené tak, aby si je užili jak začátečníci tak i zkušení jezdci. Dvě červené tratě pro technické jezdce se spoustou objízdných překážek a dvě černé pro opravdové experty. Sedmou tratí je Air line pro jezdce, kteří jsou rádi ve vzduchu nebo ty, kteří se chtějí naučit skákat. V provozu bude také půjčovna sjezdových kol a integrálních přileb.
 
Mařenčina Zlatá Studánka + exkurze za dravci

O uplynulém víkendu uspořádal Český svaz ochránců přírody Zlatá studánka Česká Třebová hned dvě zajímavé akce.
Tou první, která se konala v sobotu, bylo již tradiční otevírání Zlaté studánky. Za sborové recitace básně J V. Sládka " Znám křišťálovou studánku, kde nejhlubší je les..."se zlatým klíčem otevřela studánka. S příchodem jarního období nastává čas otevírání studánek, které představuje symbolické otevírání jara. Po předešlé zimě se studánka očistila od spadaného listí a uklidilo se okolí. Přítomné děti se zaujetím  vyplňovaly pracovní listy s úkoly o přírodě a pak už byl čas na přípravu nějaké dobroty na ohníčku. Letos byla akce i něčím vyjímečná, protože jsme se rozhodli pojmenovat  studánku Mařenčina Zlatá studánka. Byla to právě zesnulá paní profesorka Mařenka Pechancová, která vymyslela název organizace ČSOP podle této studánky. Po cestě  ke Kozlovské hájence se posbíraly i  odpadky kolem silnice. Účastníci  akce rozhodně nelitovali, protože procházka jarní přírodou,  vnímání okolních zvuků  a vůně lesa, jim byla dostatečnou odměnou.
Tou druhou akcí byla exkurze za dravci. V neděli neodradilo studené počasí  20 nadšenců, kteří se sešli na mostě Na Zámostí,
aby se vydali ke stanici s dravci pana Svobody Seiferos. Pan Svoboda nás provedl stanicí , vysvětlil význam dravců, představil  jednotlivé druhy dravců a seznámil s  mnoha dalšími zajímavostmi. Dotazy nebraly konce. Pan Svoboda provedl nejen poučný ale v mnoha případech i zábavný výklad.Ochrana dravých ptáků je často lidem naprosto neznámá už proto, že se s dravcem většinou nesetká a pokud ano, jedná se o poraněné jedince. Nestačili jsme obdivovat krásu dravců chovaných ve stanici.
Potom následovaly letové ukázky. Všem přítomným dětem byl odměnou i přílet dravce na ruku  a nadšení, že drží v ruce orla nebo sovu, které navíc mohou i pohladit. 
Všem  děkujeme za účast na těchto vydařených akcích a věříme, že se příště setkáme i na dalších exkurzích, výletech nebo přednáškách.

V Žamberku vzniká unikátní technické muzeum

Pardubice (26. 4. 2016) – V areálu bývalé Vonwillerovy továrny, pozdější MosilanyŽamberku vzniká ojedinělé Muzeum Starých Strojů, kde mohou návštěvníci vidět řadů starých vozů, parních strojů, válců nebo průmyslových lokomotiv. Se záměry na další rozšíření a úpravu areálu, které by mohly být podpořeny z Operačního program přeshraniční spolupráce Česká republika Polská republika, se dnes seznámil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
„Připravený projekt za souhrnnou částku necelých dva a půl milionu euro počítá s úpravami areálu, který by se jinak s velkou pravděpodobností stal brownfieldem. Místo toho zde vzniká unikátní muzeum, ve kterém jsou na rozdíl od Národního technického muzea v Praze všechny exponáty provozuschopné, což je pro mne jako milovníka historické techniky velký zážitek,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Aktivita muzea plynule navazuje na naši snahu o zatraktivnění celého regionu a podporu cestovního ruchu. Proto jsme se zástupci muzea jednali také o možném propojení jejich aktivity s našimi pravidelnými letními jízdami historických vlaků. Dovedu si také představit, že bychom se mohli finančně podílet na rekonstrukci lokomotivy řady 310, která by poté byla vyčleněna například pouze pro tyto historické jízdy,“ sdělil hejtman Netolický s tím, že projekt, který Pardubický kraj zahájil minulý rok jízdami z Letohradu do Hanušovic, je plánován jako dlouhodobý. „Vzhledem k obrovskému zájmu veřejnosti chceme tento projekt posouvat stále dál. Nabízí se proto případné upravení trasy jízd tak, abychom zázemí měli právě v Žamberku,“ dodal hejtman.
Zamýšlený projekt spadá v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika Polská republika do prioritní osy 2 Rozvoj potenciálu přírodních a kulturních zdrojů pro podporu zaměstnanosti. Přímím partnerem na polské straně je Muzum průmyslu a železniční dopravy ve Slezsku se sídlem ve Slezské Javořině.  „Žadatelé mohou z tohoto operačního programu získat dotaci až do výše 90 procent všech uznatelných nákladů. Projekt by měl být podán v květnu s tím, že na podzim letošního roku by měl být znám výsledek,“ řekl hejtman Martin Netolický. Muzeum je v současné době otevřeno dvakrát ročně a dále po domluvě s provozovateli muzea. „Lze však očekávat, že v případě úspěšného vyhodnocení projektu a jeho realizaci by se otevřelo široké veřejnost,“ dodal hejtman Netolický.
Nejbližší akce se v areálu Vonwillerovy továrny uskuteční v sobotu 21. května. Na návštěvníky čekají spanilé jízdy parních strojů, živé ukázky modelů, představení techniky, ale také bohatý celodenní doprovodný program. Bližší informace lze nalézt na internetových stránkách www.starestroje.cz 
 
Pro milovníky památek, cykloturistiky i adrenalinu

Obnovený veletrh cestovního ruchu Regionpropag láká od dnešního dopoledne až do soboty návštěvníky pardubického IDEONu. Pod záštitou radního Pardubického kraje pro sport a cestovní ruch René Živného nabízí především společnou prezentaci značky Východní Čechy, ale také ukázky různých sportů a možností, jak trávit dovolenou aktivně. Na své si přijdou i příznivci lezení po skalách, takzvaného boulderingu, pro které je tu postavena cvičná stěna.
„Jsem rád, že byl v Pardubicích po pěti letech tento veletrh obnoven. Je to aktivní a sportovní město, takže věřím, že mu toto zaměření bude slušet a stane se novou tradicí,“ řekl René Živný. „Necílíme tady na lidi, kteří chtějí trávit dovolenou na pláži u moře, ale na ty aktivnější, kteří touží poznávat něco nového a pro které jsou nejdůležitější zajímavé prožitky z cest.“
Společným tématem Pardubického a Královehradeckého kraje je letos vojenská historie. Expozice v IDEONu tak připomíná bitvu u Hradce Králové v roce 1866 a láká i na nejzachovalejší zbytky československého opevnění před 2. světovou válkou na Králicku.
Svůj stánek má v IDEONu i letní olympijský park v Pardubicích, Dostihové závodiště a mnozí další. Zájemci mají po celý den k dispozici lezeckou stěnu na bouldering. V sobotu bude svědkem závodu dospělých Perníkový boulder a v neděli závodu dětí.
 
V sociálních zařízeních žijí kulturou

Pardubice (26. 4. 2016) – Festival Pod duhovými křídly už druhým rokem dokazuje, že v sociálních zařízeních v Pardubickém kraji žijí klienti bohatým kulturním životem. A to nejen jako diváci či posluchači, ale také jako spolutvůrci mnoha krásných vystoupení. Ta mají možnost prezentovat na dvou regionálních kolech festivalu v Poličce a v Pardubicích a někteří z nich i na závěrečném galavečeru vyhlášení cen Duhové křídlo.
„Festival se nám krásně rozrůstá, což je dobře, a je pozoruhodné, že tu máme účastníky snad všech generací - od dětí z nízkoprahových center ve Svitavách, Litomyšli či Práchovicích, přes klienty stacionářů a speciálních škol až po seniory,“ řekl v úvodu radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
 Druhé regionální kolo přivítalo v Pardubicích na 14 souborů a ABC klub na Olšinkách se rozezněl tanečními rytmy, recitací, pohádkou i zpěvem. „Na galavečer do Svitav postoupil taneční soubor Amare Základní školy a Praktické školy Svítání s vystoupením nazvaným Romantická třicátá, děti z litomyšlského nízkoprahového zařízení Naděje s vystoupením Tancuj a neodcházej a Country club Srdíčko Svitavy a jejich tanec s deštníky,“ vyhlásila za porotu krajská koordinátorka Národní rady osob se zdravotním postižením Radka Svatošová. Zvláštní cenu poroty dostal Pavel Diblík, absolvent Základní školy Svítání a Deylovy konzervatoře.
 
Krajští zastupitelé rozdělili dotace na kulturu a památky 

Pardubice (25. 4. 2016) – Zastupitelstvo Pardubického kraje schválilo také poskytnutí dotací na pořádání kulturních akcí, péči o sbírky muzeí a opravy kulturních památek. Kraj na podporu kultury uvolnil ze svého rozpočtu celkem 12,3 milionu korun, které byly rozděleny na podporu 177 kulturních aktivit, 29 muzejních projektů a 128 kulturních památek.
Jsem ráda, že se podařilo podpořit takové množství projektů, protože ještě v roce 2013 šlo na kulturu z rozpočtu kraje 7,5 milionu korun. Ovšem ani tento nárůst o pět milionů není dostatečný, protože každoročně se nám scházejí žádosti přesahující 45 milionů korun,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro oblast školství a kultury Jana Pernicová.
Podporu dostaly významné projekty
Další dotace byly poskytnuty v rámci Programu podpory subjektů činných v oblasti kultury na realizaci významných projektů s nadregionálním významem. Zde kraj podpořil například Československou obec legionářskou dotací na zahájení rekonstrukce Zámečku v Pardubičkách, nebo Spolek archaických nadšenců z Trstěnice při jejich snaze obnovit jednu z posledních roubených polygonálních stodol v kraji, která bude tvořit základ nově vznikajícího skanzenu. Příspěvek dostane i rekonstrukce jednoho z nejhodnotnějších kostelů v kraji – bývalého klášterního kostela Nejsvětější Trojice v Klášterci. Z pokračujících akcí byla podpořena sanace východní části hradeb hradu Svojanov a pokračování celkové opravy budovy PEN-klubu v Budislavi.
Knihy rotují mezi knihovnami
Veřejnosti je málo známo, že Pardubický kraj každoročně přispívá ze svého rozpočtu částkou 6 milionů korun na tzv. výkon regionálních funkcí knihoven. „Zjednodušeně řečeno, jsou tyto peníze určeny na nákup, evidenci a hlavně pravidelné kolování velkého množství knižních novinek, encyklopedií, ale i pohádek či her, určených všem vrstvám čtenářů, po celém Pardubickém kraji,“ vysvětlila Jana Pernicová. Tento tzv. výměnný fond postupně putuje mezi obecními a městskými knihovnami, tak aby většina ze 70 tisíc registrovaných čtenářů měla možnost si zapůjčit ty knihy, o které má zájem.
Knihovny v kraji ročně navštíví více než milion návštěvníků fyzicky a další více než dva miliony virtuálně prostřednictvím internetu.  V Pardubickém kraji funguje přibližně 360 knihoven ve 450 obcích a Pardubický kraj má zájem, aby služby i v těch nejmenších knihovnách byly na stejné úrovni jako ve větších městech, a to nejen při půjčování knih, ale i při odborné poradenské, konzultační a metodické činnosti. „Výdaje Pardubického kraje pro tuto oblast každoročně stoupají, a proto věřím, že poskytnuté finanční prostředky jsou pro občany kraje přínosem,“ dodala Jana Pernicová. 
 
Kraj schválil dotace k podpoře sociálních služeb i sociálního podnikání

Pardubický kraj podporuje dotacemi služby, které jsou navázány na sociální služby, jako je například zajištění dopravy pro zdravotně hendikepované i seniory, sociální šatníky, potravinovou banku, prorodinné aktivity, prostupné zaměstnávání, atp. Finanční podpory se tradičně dostává i dobrovolnickým organizacím. V letošním roce získá 15 organizací s dobrovolnickým programem 768 tisíc korun a podpoří tak 661 dobrovolníků. Potvrdili to dnes zastupitelé Pardubického kraje.
Příkladem jedné z těchto organizací je Mateřské a rodinné centrum Krůček, které přispívá k občanské angažovanosti na území města Svitav. Pomoc dobrovolníků je směrována zejména ve prospěch pomoci rodinám s dětmi. Krůček pracuje s dobrovolníky mimo jiné i v rámci Evropské dobrovolné služby v rámci programu Erasmus+.
„Pardubický kraj dlouhodobě podporuje ze svého rozpočtu nejen sociální služby, ale i služby, které se sociálními službami úzce souvisí. Jako příklad mohu uvést právě podporu dobrovolnictví nebo například potravinovou banku pro sociálně slabé rodiny,“ řekl radní Pardubického kraje pro oblast sociálních věcí a neziskového sektoru Pavel Šotola. „V letošním roce tak posílíme celkem 78 projektů na podporu služeb navazující na sociální služby a prorodinné aktivity v celkové výši přesahující 3,6 milionu korun,“ dodal radní.
Druhým rokem také Pardubický kraj podporuje rozvoj sociálního podnikání a fundraisingu. Cílem je pomoct již fungujícím sociálním podnikům nebo umožnit vznik nových a podpořit aktivní vyhledávání dalších finančních zdrojů formou fundraisingu. Celkem 17 projektů takto získá více než 1,2 milionu korun. Díky prostředkům z Pardubického kraje bude tak moci Křižovatka handicap centrum o.p.s. vybavit rehabilitační pracoviště a pořídit kromě jiného například Vojtův stůl, který je pro svou nižší nástupní výšku vhodný především pro imobilní klienty.
„Sociálním podnikáním a jeho podporou se zabýváme již několik let formou osvěty a vzdělávání. V loňském roce k tomu přibyla i finanční podpora a pro letošní rok připravujeme mezinárodní konferenci k tomuto tématu za účasti zástupců z Francie, kteří sociální podnikání již mají ukotvené v legislativě. Chceme tak v našem kraji motivovat k sociálnímu podnikání, které přináší zaměstnání osobám znevýhodněným na trhu práce a podporuje rozvoj komunitního života v obcích,“ vysvětlil Pavel Šotola.