Českotřebovský deník 109/2016 (28/4)
Stravování našich předků a Válečné události v České Třebové

Městské muzeum Česká Třebová ve spolupráci se ZŠ Ústecká a ZŠ Habrmanova zve širokou veřejnost na prezentaci projektu Z dějin mého města, která proběhne ve středu 11. května 2016 od 17 hodin v přednáškovém sále muzea. Žáci výše zmíněných základních škol návštěvníky seznámí se svými pracemi na téma Stravování našich předků a Válečné události v České Třebové. Během dopoledne budou probíhat prezentace určené žákům základních škol. Vstup na akci je volný.
 
Jak si vede hokejbalový tým žen 

V současné době hraje nový ročník Východčeského přeboru žen a má za sebou první turnaj v Letohradě na kterém obsadili po nájezdech s Hradcem Králové druhé místo. Dále pokračuje v turnajovém MČR na turnaji v Praze porazili hráčky pardubického Autoskla a podlehli úřadujícímu mistru ČR Slavii Praha. Tým trenéra Jebouska v Mčr čeká už jen závěrečný červnový finálový turnaj.
Loko ČT : Pirátky HK  1 : 0
Loko ČT : Autosklo Pardubice 3 : 1
Loko ČT : Rebels Skalica  6 : 1
Loko ČT : Svitkov Pardubice 1 : 1
 
Záchranný transfer obojživelníků v okolí přívratských rybníků skončil.

Ochránci přírody ze záchytných nádob do vody přenesli 7279 obojživelníků. Byly mezi nimi opět i vzácné druhy, jako jsou ropucha a rosnička zelená, čolek velký nebo blatnice skvrnitá. vedoucím skupiny, která letos záchranný transfer žb zajišťovala byl Vít bednář ze ZO ČSOP Podorlicko Česká Třebová. 

 
U Zámrsku má vyrůst okružní křižovatka, potřeba jsou však i jinde a možná víc

Jedním z velkých dopravních uzlů je křižovatka, na které se protíná „pětatřicítka" se silnicí ze Zámrsku a silnicí I/17 na Chrudim. 
Na papíře již vytvořeno řešení v podobě nového kruháku, který by samozřejmě také náležitě zpomalil dopravu na hlavní "pětatřicítce".  přitom většinu dopravy z tohoto místa by měla odvést projektovaná dálnice D35.  je tedy otázka, zda se nedá tato investice ušetřit a věnovat  finanční prostředky jinam. Podobně nebezpečná je křižovatka silnice I/11 na Šedivci, kde se před čase stala smrtelná dopravní nehoda právě občanům z České Třebové.  Zde se traky mluví o potřebě postavit okružní křižovatku. zde její význam s výstavbou dálnice nezanikne.  měla by tedy logicky dostat přenost.  Podobně je zapotřebí nový kruhák u tunelů v České Třebové, výjezd kamionů z tunelů bude pokračovat i po postavení dálnice a přivaděče. Nejlepší kdyby se postavil právě letos současně s rekonstrukcí tunelů, která se připravuje k zahájení.

 

Pardubický kraj pomáhá pečovat o životní prostředí

Pardubice (22. dubna 2016) Zastupitelstvo Pardubického kraje na svém čtvrtečním zasedání schválilo rozdělení řady dotací v oblasti životního prostředí. Obce, svazky obcí a místní akční skupiny si mezi sebe z Programu obnovy venkova rozdělí téměř 50 milionů korun. Kraj také přispěje na činnost ekovýchovných center pro mládež nebo na projekt zaměřený na podporu třídění odpadů.
„Dotace na obnovu venkova jsou pro menší obce velice důležité, jejich prostřednictvím mohou výrazně zlepšit občanskou vybavenost. Tato podpora je určena na financování běžného a investičního rozvoje, například na výstavbu či rekonstrukci venkovské zástavby, silnic, stezek nebo i veřejného osvětlení,“ uvedl radní Pardubického kraje zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil.
Kromě materiální pomoci se kraj zasazuje také o rozvoj vzdělávací činnosti v oblasti péče o životní prostředí. Za tímto účelem poskytne dvěma ekovýchovným centrům dotaci ve výši 340 tisíc korun. „Uvědomujeme si, že v této oblasti je důležitá zejména osvěta, se kterou je potřeba začínat už od dětí, aby si vštípily správné zásady. Snažíme se proto podporovat především projekty, které vedou děti k ekologickému myšlení,“ konstatoval radní Kroutil.
Pardubický kraj také poskytne dotaci na provoz ve výši 900 tisíc korun obecně prospěšné společnosti Agrovenkov, jejímž je zakladatelem. Agrovenkov má za cíl podporovat rozvoj zemědělství a venkova a organizuje například potravinářskou soutěž MLS Pardubického kraje. Tak jako v minulých letech bude za krajské pomoci ve výši 750 tisíc korun pokračovat projekt zaměřený na podporu třídění odpadů a zpětného odběru vysloužilých elektrických a elektronických zařízení na území Pardubického kraje, který zajišťuje Regionální rozvojová agentura. Zároveň byla schválena finanční podpora Statutárnímu městu Pardubice na provoz dvou stanic imisního monitoringu v Rosicích a na Dukle ve výši 100 tisíc korun.
 
Projekt Cesta k samostatnosti podporuje osoby s mentálním znevýhodněním

Pardubice (22. dubna 2016) – Může člověk s mentálním znevýhodněním pracovat v autodílně? A co třeba bydlet sám v bytě a starat se o sebe s minimální podporou okolí? Na tyto a další otázky kolem problematiky osob s mentálním znevýhodněním nabízí odpovědi projekt organizací Rytmus Východní Čechy a Energeia s názvem Cesta k samostatnosti, který se koná pod záštitou radního Pardubického kraje Pavla Šotoly.
„Tento projekt významně doplňuje aktivity Pardubického kraje vedoucí ke zlepšení kvality života lidí se zdravotním postižením. Vedle postupného opouštění ústavní formy péče usiluje o zvýšení sociálních kompetencí handicapovaných lidí tak, aby žili v běžném prostředí a našli uplatnění v osobním životě i v pracovních činnostech. O tom, že je to možné, svědčí již dnes řada lidí, kteří díky podpoře sociálních služeb nalezli plnohodnotný život a uplatnění ve společnosti,“ uvedl k významu projektu radní zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Pan Štěpán, mladý muž s mentálním znevýhodněním, dostal dlouho vytouženou příležitost pracovat s auty. Pomáhá je demontovat, a jak sám často opakuje, miluje vůni oleje, benzínu a pravou „chlapskou dřinu". Vysněnou práci získal díky podporovanému zaměstnávání. Sociální pracovníci mu pomohli nejen oslovit zaměstnavatele, ale poskytli také asistenci. Díky ní se pan Štěpán v práci během krátké doby zcela osamostatní.
Pan Josef ve svých 55 letech opustil domov sociálních služeb a v současné době již několik měsíců žije samostatně. Chodí do práce, stará se o byt, vaří, peče a pečuje o své zvířecí kamarády. To vše díky službě Podpora samostatného bydlení, kterou v posledních měsících využíval.
Tyto a další příběhy jsou důkazem toho, že i lidé se zdravotním postižením mají stejné potřeby a přání jako ostatní. Důkazem, že lidé se znevýhodněním chtějí žít, bydlet a pracovat jako jejich vrstevníci. Mnoho z nich však netuší o možnostech, jak se do společnosti zapojit.
Dostatečně bohužel není informovaná ani většinová společnost a rodiny lidířejse znevýhodněním. Na to reaguje společný projekt obecně prospěšných společností Rytmus Východní Čechy a Energeia. „Cílem projetu Cesta k samostatnosti je zvýšit povědomí veřejnosti o formách profesionální podpory pro lidi se znevýhodněním v oblasti zaměstnávání na otevřeném trhu práce a osamostatnění v bydlení,“ uvedla koordinátorka projektu Hana Kombercová. V rámci projektu proběhne v Pardubicích a České Třebové série seminářů mimo jiné s tématikou svéprávnosti, práce s riziky, sexuality a vztahů. Dále se veřejnost díky videospotům seznámí s možnostmi služeb podporované zaměstnávání a podpora samostatného bydlení. Nedílnou součástí bude také putovní výstava fotografií, která zavítá do vybraných měst Pardubického kraje. O jednotlivých akcích informují webové stránky rytmusvychod.cz a energeia.cz.

 

Pavel Šotola: Stávající systém je jako síť s příliš velkými oky

Závěrečnou odbornou konferencí vyvrcholil  26/4 více než rok trvající projekt hrazený z fondů Evropského hospodářského prostoru s názvem Transformace péče o ohrožené děti a mládež. Zúčastnilo se jí na 150 lidí z oboru, jak z Pardubického kraje, tak z krajů Zlínského a Královehradeckého, z jednotlivých zařízení i z institucí, z neziskového sektoru i státní správy. Za řídící tým konferenci zahájili 1. náměstek hejtmana Roman Línka a radní Pavel Šotola. Hosty byli také ředitelka odboru ochrany práv dětí na Ministerstvu práce a sociálních věcí Kateřina Šlesingerová a 1. tajemník velvyslanectví Norského království v České republice Frank Arne Johansen.
Výsledkem projektu jsou vypracované transformační plány pro všech osm pobytových zařízení pro ohrožené děti. Náměstek Línek ocenil na zahájení konference skutečnost, že zaměstnanci každého zařízení vložili do tvorby těchto plánů svůj lidský potenciál, znalosti a zkušenosti, které mají z každodenní praxe. Takový přístup má podle něj nezaplatitelnou hodnotu.
Samotné plány vyvrátily obavy zaměstnanců, že cílem je zrušit dětské domovy a centra. „V rámci procesu jsme si potvrdili, že současný systém péče o děti je děravý jako síť s příliš velkými oky a chytáme do něj jen ty největší ryby, tedy rodiny a děti s těmi největšími problémy. Přitom bychom zároveň potřebovali i síťky na motýly, prostě hustší síť služeb, abychom mohli ohrožené rodině a dětem pomoci co nejdříve,“ popsal situaci Pavel Šotola, který zmínil potřebu podpůrných služeb pro biologické i pěstounské rodiny.
S konkrétními projekty jednotlivých zařízení seznámí řešitelé projektu zítra novináře v Dětském domově Pardubice na tiskové konferenci.
 
S německým velvyslancem nejen o duálním systému vzdělávání

Pardubický kraj se stal třetím českým krajem, který v rámci svého působení v České republice navštívil velvyslanec Spolkové republiky Německo Arndt Freiherr Freytag von Loringhoven. S hejtmanem Martinem Netolickým diskutoval především o systému školství, podpoře výuky německého jazyka či investicích německých společností v Pardubickém kraji.
„Hovořili jsme se zejména o jazykové vybavenosti žáků základních a středních škol v našem kraji, protože pan velvyslanec dlouhodobě podporuje výuku němčiny i kvůli tomu, že je často žádána i zaměstnavateli s německým kapitálem, kterých je také v našem kraji celá řada,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který s velvyslancem diskutoval také o snaze kraje aplikovat některé prvky duálního systému vzdělávání, který úspěšně funguje právě v německy mluvících zemích. Hejtman také ocenil spolupráci s vládním krajem Tübingen, okresem Reutlingen, který patří mezi stabilní zahraniční partnery Pardubického kraje.
Arndt Freiherr Freytag von Loringhoven působí v České republice od září 2014. Předtím působil na velvyslanectvích v Paříží či Moskvě, ale také na spolkovém ministerstvu zahraničí. Vystudoval dějiny, filozofii a chemie v Bonnu a Berlíně, ale také biochemii na univerzitě v Oxfordu.
 
Modernizace silnic na Hlinecku bude pokračovat, ujišťuje hejtman Netolický

Hlinsko (22. 4. 2016) – Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil Hlinsko. Po setkání se starostou Miroslavem Krčilem a místostarostou Zdeňkem Eisem, zavítal do společnosti Technolen a hlinecké ŽŠ Resslova, kde si prohlédl zdejší tělocvičnu, kterou by v budoucnu měla nahradit moderní sportovní hala. Tématem setkání byly také záměry kraje v oblasti dopravní infrastruktury či školství.
„Dlouhodobým problémem Hlinecka je stav komunikací II. a III. třídy, a proto jsem zástupce města seznámil se záměry kraje na rekonstrukci silnice II/343 v úseku Jeníkov – Kameničky nebo silnice III. třídy z Hlinska do Studnice. Vyslechl jsem si také požadavky na úpravu dalších komunikací. Je však potřeba říci, že naše prostředky jsou limitované, ale rozhodně na Hlinecko nechceme zapomínat,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Město plánuje přestupní terminál a novou sportovní halu
Hejtman se v rámci diskuse seznámil také s investičními záměry města. Jedná se například o vybudování tělocvičny či sportovní haly v areálu Základní školy Resslova. „Tento záměr má mojí plnou podporu, jelikož stávající tělocvična o velikosti větší třídy ani zdaleka neodpovídá současným požadavkům. Město chce využít dotačních prostředků z ministerstva školství a já se budu snažit v tomto záměru pomoci,“ sdělil hejtman Netolický. Dalším plánem, je vybudování přestupního terminálu u vlakového nádraží, který by měl kromě propojení vlakového a autobusového nádraží zahrnovat také 80 parkovacích míst a zjednodušit tak cestujícím přesuny mezi různými druhy dopravy. Projekt, který je obecně podporovaný z Integrovaného regionálního operačního programu má město vyčíslený na 35 milionů korun.
Textilky ve městě hledají kvalifikované pracovníky
Také v Hlinsku schází některým důležitým zaměstnavatelům vybrané profese. To je případ také společnosti Technolen, která zaměstnává kolem 120 zaměstnanců a zabývá se zpracováním technického textilu pro automobilový či stavební průmysl. „V současné době řešíme s vedením města případné otevření některých učebních oborů v oblasti textilního průmyslu. Vedení společnosti má zájem spolupracovat a vytvořit studentům podmínky pro odborný výcvik přímo ve svém areálu, což je přístup, který se dlouhodobě snažíme prosazovat a je vidět, že se jedná o společnost s německým kapitálem, kde je takováto praxe běžná,“ řekl hejtman Martin Netolický.