Českotřebovský deník 87/2016 (3/4)    
Na měsíc červenec a srpen přijmu slečnu (paní) na hlídání dítě 4 roky, vhodné i pro studenty. Více info na tel. 602 615 309
 
Novinky v ZO ČSOP Podorlicko

Organizace získala diplom - ocenění Města Česká Třebová, za spolupráci s partnerskými organizacemi v Itálii.     Rozběhl se záchranný transfer obojživelníků a proběhlo jednání se zástupci kraje o projektu na výstavbu trvalých zábran. Více informací na webu http://www.csop-podorlicko.org/transfer-obsazeni.php.  Další dobrovolníci véítáni, Sběr obojživelníků se může protáhnout třeba na celý duben.   V neděli 10.4.odpoledne pořádá ZO ČSOP Podorlicko Česká Třebová tradiční akci "Hledání jara na stezce". Start u tenisových kurtů v Rybníku, další soutěžní stanoviště jsou  na hrázi srnovské nádrže , u totemu  u mostku  přes potok. Vždy je zde připravena zajímaví jarní přírodovědná činnost.  V cíli u restaurace na Hrázi bude tradiční cvrnkání kuliček.  Další dubnovou akcí , na které se podílí ZO ČSOP je jarní očista přírody"Ukliďme Křivolík!  Přijďte na jarní úklid a vezměte i své kamarády a rodiny!  probouzí se jaro a proto je třeba připomenout i naši fotografická soutěž na téma Probouzení jara! Tak nezapomeňte fotit.....
 
Velikonoční pátek ve Svinné na jedničku

 Využili jsme pozvání z březnového číla Českotřebovského zpravodaje a na velký pátek 25. března jsme navštívili velikonočně naladěnou Svinnou. A dobře jsme udělali stejně jako hodně dalších návštěvníků této akce.  Dobře jsme si zde pochutnali na obědě, k tomu nám hráli "Sousedé ze Svinné" a koupili jsme si krásně zdobené perníčky s velikonoční tématikou. Svinováci, jste jedničky!
 
Fotbalové výsledky

"A" mužstvo FK Č. Třebová vyhrálo nad Poličkou 2 : 1. Dorost deklasoval Svitavy 8 : 0.
Výsledky Krajského přeboru z 2. a 3. dubna
Holice - Letohrad B 4:0 (1:0)
Choceň - Moravany 2:0 (1:0)
Branky: 34. Myšák Lubomír, 69. Myšák Lubomír  Rozhodčí: Jačisko Jakub - Hořínek Lukáš, Depeš Michal. Delegát: Machala Jaroslav.
 
Třemošnice - Svitavy 1:1 (1:1) Pen: 2:4
Česká Třebová - Polička 2:1 (0:1)  130 diváků Česká Třebová 2015530A1A1905
Branky: 78. Novotný Vojtěch (pen.), 87. Grepl Filip - 22. Štěrba Roman  Rozhodčí: Schmeiser Kamil - Ujec Jiří, Klír Jonáš. Delegát: Faltus Jaroslav.
 
Chrudim B - Pardubice B 3:2 (2:2)
 
Slatiňany - Hlinsko   Slatiňany 2015530A1A1908  Rozhodčí: Beneš David - Lukes Zdeněk. Delegát: Filip Jan. 
V tabulce zůstává FK na 8. místě s 29 body, má k dobru utkání z 1. jarního  kola s týmem Moravan, které se uskuteční až 11. května.
Územní plán téměř za milion, naštěstí z dotace

INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM
specifický cíl 3.3 Podpora pořizování a uplatňování dokumentů územního rozvoje.
Název projektu: Zpracování Územního plánu Česká Třebová
Registrační číslo projektu: CZ.06.3.72/0.0/0./15_001/0000032
Cílem projektu je kvalitně zpracovaná, projednaná a vydaná územně plánovací dokumentace
Územní plán Česká Třebová Výše podpory: EU 832.056 Kč, SR 48.945 Kč
Zpracovatel: architektonický ateliér ARCHTEAM ÚZEMNÍ PLÁNOVÁNÍ s.r.o.,
se sídlem Dominikánská 342/19, 602 00 Brno
 
Europoslanci varují před podvodníky slibující snadné dotace z EU

Brusel/Pardubice – Evropské dotace snadno, rychle a na všechno ve výši 100 procent. To slibují obcím ve východních Čechách lidé z různých firem, které se prezentují jako specialisté na evropské dotace. Někteří starostové z Chrudimska, kteří byli osloveni s nabídkou přímých dotací z Bruselu, se tak ozvali východočeskému europoslanci Tomáši Zdechovskému. Ten jako člen kontrolního výboru Evropského parlamentu nechal nabídky prověřit a zjistil, že tyto nabídky a sliby podvodných firem se nezakládají na pravdě.
„Jedna ze společností ve svých prezentacích tvrdí, že přes partnerské firmy zajišťuje dotace z Evropské unie. Vše jsme ověřovali u Evropské komise, která nám uvedla, že slibované bruselské dotace na hřiště a sportovní areály neexistují,“ varuje člen kontrolního výboru europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a dodává, že mezi lidmi se velmi rychle rozšířila fáma o rychlých evropských dotacích, které lze získat na všechno. „Obracejí se na mě s tím, jak je možné, že neumíme zařídit přímé dotace z Evropské unie a poukazují na firmy, které to údajně dokážou. To je rozhodně nesmysl a s největší pravděpodobností i podvod,“ upozorňuje na nekalé jednání Zdechovský, který celou záležitost řešil i s vicehejtmanem Pardubického kraje Romanem Línkem.
Pardubický kraj chce udělat informační kampaň
„Chceme udělat informační kampaň tak, aby lidé nenalítli různým podvodníkům. Lidem by hlavně mělo být podezřelé, když jim někdo nabízí snadné dotace ve výši 100 procent. Takové dotace jsou zcela výjimečné,“ zdůraznil vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek, který o podvodech různých rádoby „zprostředkovatelů“ jednal s představiteli Evropské rady a Komise.
V období let 2008 až 2014 získala Česká republika  z Evropského fondu pro regionální rozvoj, z Evropského sociálního fondu a z Fondu soudržnosti celkem 490,2 mld. Kč. Obce bez Prahy se na tomto objemu podílely 16 % a získaly částku ve výši 79,3 mld. Kč. Více než polovina peněz přišla z Evropského fondu pro regionální rozvoj, 44 % připadlo na Fond soudržnosti a 2 % pak na Evropský sociální fond.