Českotřebovský deník 90/2016 (6/4)    
Systém v aukcích vysoutěžených cen energií má i své stinné stránky

Českotřebováci se mohou přihlásit do aukcí energií např. prostřednictvím společnosti e-centre, která před časem zorganizovala nábor v našem městě s podporou města. Na městském úřadě bylo tehdy možné připravit návrhy smluv, na základě kterých pak společnost e-centre zastupovala žadatele v aukcích energií. Ve všech zprávách se uvádí, jak byla společnost e-centre v aukcích úspěšná a jaké procentrto ceny energie se však podařilo ušetřit.  Smlouvy jsou však na rok a pak následuje další aukce, často se změnou dodavatele energie. A tu přicházejí problémy. Soudím tak z telefonátů a ohlasů konkrétních osob z České Třebové. Tak např. se nepodaří s novým dodavatelem  uzavřit smlouvu ke správnému datu a zůstane tam nějaký čas, který není pokrytý smlouvou  s žádným dodavatelem. V tomto třeba krátkém intervalu se ovšem  jedná o nedovolený odběr energie a přichází do domácnosti, která nic nezavinila výhružný dopis a hrozba pokutou. Zajímavé také jsou nové podmínky, které odběratel od nové společnosti dostane.  Stane se totiž vazalem této nové společnosti třeba na tři roky, i když si tuto možnost nevybral. Přestože se uvádí opět nízká cena energie a úspora, tak zvyšují bez důvodu zálohy třeba na dvojnásobek (např. z 600 na 1200 Kč, přestože vznikla v předchozí smlouvě nutnost doplatku třeba jen v řádu desetikorun).   Město nemá s výběrem společnosti již nic nového, tam se není možné obracet.  Nutné jednat s e-centre nebo s tím novým dodavatelem, smlouvu má však podepsanou a jistě nebude chtít zákazníka, svého vazala  pustit jinam.  Bylo by dobře se tomuto problému více věnovat, může to být problém řady lidí, kteří po aukci putují k jinému často vbelmi  vzdálenému dodavateli energie. Úsporu asi nepocítí, mají-li platit najednou dvojnásobné zálohy, nemohou se vyvázat dříve než za 3 roky a ještě mají doma upozornění ERÚ na nedovolený odběr. Moc mi to jako výhoda nepřipadá. (mm)

Dovolujeme si Vás pozvat na přednášku na téma :
 
Navyšování příjmů a budování majetku

možnost většího propojení sponzorů s hokejovým klubem
 
Přednášející: Karel Langr a Jaromír Jindřich  Sales Director CZ,
Datum:         07.04.2016 od 18.00 hodin
prezentace:   17.30 hod.
Místo:          Hotel Bravo - Česká Třebová

 
Ústecká 21  se po 4 letech zopakuje, silnička na Andrlův chlum dostane nový povrch

Motoristická veřejnost se již těší na obnovený automobilový závod do vrchu „Ústecká 21", který se po čtyřleté pauze pojede ve dnech 27. až 29. května Pořadatelé předpokládají start zhruba stovky až sto patnácti jezdců.
 
Integrovaný dopravní systém IREDO pracuje bez problémů, infopanely ničí vandalové

Pardubice (5. 4. 2016) – Koncem června minulého roku byla dokončena druhá fáze projektu na modernizaci odbavovacího zařízení Královéhradeckého a Pardubického kraje.  V současné době pracuje systém bez vážných závad, nedochází k únikům tržeb, či vzniku jiných podobných škod. Problémem jsou pouze občasné výpadky informačním panelů v souvislosti s přerušením dodávky elektrické energie a útoky vandalů.
„Funkčnost panelů je ovlivňována dodávkou elektrické energie, připojením k mobilnímu internetu, ale také zasíláním informací ze strany Českých drah. V případě výpadků dodávky elektrické energie proto může dojít k zamrznutí komunikačních jednotek a nefunkčnosti panelů. Závady v komunikaci byly zaznamenány například v Králíkách, Lanškrouně nebo Žamberku, avšak byly neprodleně odstraněny,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Problém však způsobují také útoky vandalů na samotné panely. „V Králíkách, byla na žádost města snížena výška umístění panelu o jeden metr, což při vybudování chodníku na autobusovém nádraží způsobilo, že vandalové mají panel na dosah ruky a bohužel toho opakovaně zneužívají,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek s tím, že podobné problémy hlásí také Moravská Třebová či Svitavy.
V souvislosti s personálním obsazením pracoviště dispečinku a call centra IDS IREDO nalezli pracovní uplatnění dva absolventi Univerzity Pardubice. Pro každý z krajů byl přijat jeden dispečer a jedna zaměstnankyně na pozici informátorky call centra.
 
Cílovým stavem je plnohodnotný Krajský soud v Pardubicích

Pardubice (5. 4. 2016) – Koordinační schůzku na téma přestěhování pobočky Krajského soudu Hradec Králové v Pardubicích do rekonstruované budovy bývalé chemické průmyslovky a možnost vybudování samostatného Krajského soudu svolal tento týden na krajský úřad 1. náměstek hejtmana Roman Línek. Zúčastnili se jí předseda Krajského soudu v Hradci Králové Jan Čipera, místopředseda pro pobočku v Pardubicích Jan Ducháček, předseda Okresního soudu v Pardubicích Milan Špryňar a poslanec za Pardubický kraj Jan Chvojka.
„Je to problematika, kterou se zabývám už od obnovy krajů v roce 2000. Když se nám podařilo zákonnou cestou zřídit v Pardubicích v roce 2003 jako prvním z nově vzniklých krajů pobočku krajského soudu, doufali jsme, že ustavení plnohodnotného soudu bude trvat maximálně sedm let. Nyní uplynulo 13 let a stále není v této záležitosti jasno,“ konstatoval Roman Línek. Právě proto sezval všechny, kteří se v této oblasti angažují, aby se poradili o dalších možnostech.
Jaká je situace
V Pardubicích působí v ulici Na Třísle Okresní soud a od roku 2003 je tu v budově Plynostavu umístěna pobočka Krajského soudu v Hradci Králové. Ta by se měla na podzim přestěhovat do rekonstruované budovy bývalé chemické průmyslovky, která těsně sousedí s Okresním soudem a Pardubický kraj ji pro tento účel věnoval státu. Od ledna 2017 se tu bude nově soudit také prvostupňová trestní agenda. Vznik samostatného Krajského soudu by znamenal nárůst počtu zaměstnanců zhruba o třicet lidí, přičemž odborné personální zajištění není v Pardubicích problém. „Nedostatek přísedících Krajského soudu se nám podařilo spolu se starosty obcí vyřešit a proces jmenování přísedících by měl být ukončen na červnovém krajském zastupitelstvu,“ uvedl Línek.
Co dál?
„Shodli jsme se, že všichni považujeme za logické a přirozené, aby v reálném čase také soudní moc kopírovala v Pardubickem kraji územní členění České republiky a kraj měl plnohodnotný Krajský soud ve stejném rozsahu, jak se to postupně stalo u všech dalších státních institucí,“ shrnul jednání Roman Línek a pokračoval: „Jsem přesvědčen, že současná prostorově napnutá situace jak na Okresním soudu v Pardubicích, tak na budově pro pobočku Krajského soudu, ale i absence vlastních prostor pro Okresní či Krajské státní zastupitelství, si stejně dříve nebo později vyžádá nutnost postavení nové justiční budovy a také pokračování rekonstrukce současného Okresního soudu v ulici Na Třísle. A my bychom měli umět jít této potřebě aktivně naproti.“
Legislativní iniciativa
Nejblíže k vytvoření nového samostatného Krajského soudu má nyní pobočka v Liberci. Podle poslance Parlamentu ČR Jana Chvojky by stejnou šanci měly dostat i Pardubice a připravuje v tomto smyslu legislativní iniciativu. „Velmi oceňuji, že se pan poslanec Chvojka této problematice dlouhodobě věnuje a snaží se ji prosadit. Věřím, že se k němu v této záležitosti připojí a podpoří ho i další poslanci zvolení za Pardubický kraj,“ dodal Línek.
V bývalé průmyslovce budují stavbaři nové příčky
Po skončení jednání se všichni účastníci podívali na stavbu nové krajské pobočky v ulici Na Třísle. Při rekonstrukce vznikají ze školních tříd jednotlivé kanceláře. Pokud nenastanou žádné komplikace, má být vše hotovo ke stěhování v druhé polovině září.