Českotřebovský deník 91/2016 (7/4)    

Angličtina v naší mateřské škole U Koupaliště 

S výukou anglického jazyka jsme v naší MŠ začali od října loňského roku. Oslovili jsme firmu Holme-English, která k nám s milou paní lektorkou Diblíkovou, dojíždí dvakrát týdně. Tuto možnost využilo 16 dětí ve věku 4-6 let a myslíme, že příští rok bude malých studentů přibývat.
Děti se s angličtinou seznamují přirozenou formou. Například pomocí scének, her, soutěží, písniček, povídání a pohybu. Paní lektorka na děti hovoří anglicky. Mateřský jazyk používá, aby podpořila jejich sebejistotu  nebo jim umožnila vyjádřit to, co v cizím jazyce nedovedou. Při výuce používá maňásky, mimiku, gestikulaci, obrázky a písničky. Aby se děti vydržely soustředit celý požadovaný čas, musí být výuka pestrá, živá a spojená hrou i pohybem.
Podle reakcí dětí, ale i jejich rodičů je tato forma seznámení se s anglickým jazykem velice prospěšná. Dětem ulehčí výuka AJ na základní škole, u děti rozvíjí a trénuje paměť, vyjadřování, osobnost, myšlení ale i pozornost.
Děkujeme paní lektorce a těšíme se na další spolupráci.  Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště


Nemocnice musí udržet křehkou ekonomickou rovnováhu

Pardubice (7. 4. 2016) – Finanční plán na rok 2016, plán vlastních investic a koncepci obnovy vozového parku Nemocnice Pardubického kraje v letošním roce projednala Rada Pardubického kraje v roli valné hromady této akciové společnosti.
Představenstvo předložilo finanční plán s plánovanou ztrátou 9,5 milionu korun při čtyřmiliardovém obratu. Podstatný vliv na tuto skutečnost má mít opětovný růst osobních nákladů, a to o dalších 135 milionů korun. Dohromady by tak tyto náklady za období 2015-2016 vzrostly o 280 milionů korun. „Je velkou úlohou managementu, aby dokázal zajistit na jedné straně sociální smír, stabilizaci zaměstnanců a nábor nového personálu, ale zároveň se nedostal za hranu ekonomické únosnosti a neohrozil pracně získanou ekonomickou stabilitu společnosti,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Investice z vlastních zdrojů nemocnice počítají s částkou 93 milionů korun, a to zejména do pokračování obnovy přístrojů a budov a do informačních a komunikačních technologií.
 „Co se týká stavebních investic do budov, ty budou financovány z krajského rozpočtu, případně ze získaných státních dotací,“ řekl 1. náměstek hejtmana Roman Línek. „V letošním roce bude například vypracován projekt urgentního příjmu pro Pardubickou a Orlickoústeckou nemocnici, v Ústí se bude rekonstruovat vstupní část budovy a uskuteční se vnitřní úpravy pavilonu interny a neurologie, v Litomyšli se bude upravovat pavilon interny, neurologie a pediatrie a přestěhuje se tam Léčebna dlouhodobě nemocných, ve Svitavách je naplánována rekonstrukce vnitřních prostor polikliniky a řada projektů je i v Pardubicích. Tam bude zásadní například přemístění dětské chirurgie do rekonstruovaných prostor.“

 


Výstava „umprumky“ vůbec poprvé zdobí Roškotovo divadlo


Ústí n. O. – Jedenáct společných plenérů mají za sebou žáci Střední školy uměleckoprůmyslové Ústí nad Orlicí a jejich kolegové z partnerské školy v Prešově. Výstupem jejich snažení jsou výstavy, kterou mohou zhlédnout návštěvníci v Ústí i u našich východních sousedů. Expozice mapující tvorbu z posledního plenéru, jehož dějištěm byly loni v říjnu malebné prostory Spišské Kapituly, letos zažila stěhování. „Umprumka“ totiž vůbec poprvé vystavovala v prostorách Roškotova divadla.

Víc jak desetiletá tradice

Šestý dubnový den si našli cestu do divadla nejen žáci a pedagogové školy, zájem o vernisáž byl také mezi širokou veřejností a potěšující je, že se slavnostního zahájení zúčastnil rovněž zástupce Stredné odborné školy podnikania Prešov.

Úvodního slova se ujal ředitel ústecké „umprumky“ Zdeněk Rössler a připomněl dlouhotrvající spolupráci obou středních škol. „Jejím výsledkem je výstava, která má už více jak desetiletou tradici a koná se vždy u nás i na Slovensku,“ uvedl mimo jiné.

Zmínil také oboustranně prospěšnou spolupráci se zdejším Klubcentrem, díky níž se malby, kresby a fotografie studentů objevily v atraktivních prostorách funkcionalistického divadla. „Dostaly se tedy do prostředí, které je daleko více navštěvováno. Věříme, že tvorba našich žáků zaujme i další diváky,“ doplnil Zdeněk Rössler.

Náročnější tvorba přínosem

Podrobnosti z plenéru, který se konal v rozmezí 5. – 10. října, přidal vedoucí uměleckých oborů orlickoústecké školy Jaroslav Habrman. „Již potřetí jsme navštívili Spišskou kapitulu, jedná se o výjimečnou lokalitu zapsanou v seznamu Unesco. Malovat v této malebné oblasti je pro studenty přínosné už jen z důvodu, že právě pod širým nebem je tvorba mnohem náročnější než v ateliéru,“ vysvětlil Jaroslav Habrman a poděkování věnoval slovenským kolegům: „Jsme prešovské škole vděční, protože pro plenér zajišťuje vše potřebné.“

Děkovná slova si vyslechl výtvarník a pedagog Rastislav Mravec, který prešovskou školu na vernisáži zastupoval. Podle jeho slov je jedenáct let trvající plenérová tradice smysluplná a do budoucna by v ní obě školy měly pokračovat. „Jsem optimista. Funguje to, co si člověk zařídí a co chce, bez ohledu na situaci ve školství. Ta bude totiž vždy jiná, než si představujeme,“ doplnil krátce po zahájení výstavy.

Hudební doprovod vydařené vernisáže obstarala zdejší skupina PPS, výstava je zájemcům ve foyer Roškotova divadla k dispozici do konce dubna