Českotřebovský deník  94/2016 (11.4.)
Před pěti lety zemřela Věra Ročková - Štěpániková

Letos by se dožila 90. let.
Její sametový has zněl dlouhá léta na všech koncertech pěveckého sboru Bendl, zazníval i při rozloučeních s našimi spoluobčany v obřadní síni městského krematoria.
Proslula také jako představitelka Boženy Němcové v opeře Františka Kajetána Zedínka "Obrázky z Hor". Milovala svou profesi, hudbu, své rodné město, ruční práce a umění.
Ještě nyní po pěti letech od jejího úmrtí na Věru Štěpánikovou - Ročkovou vzpomínají její přátelé a známí. S nimi i hudbymilovná veřejnost našeho města.
 
Novým zastupitelem města bude Josef Kyncl

Po úmrtí PaedDr, Zbyňka Slavíka nastoupí do zastupitelstva města první náhradník z kandidátky ČSSD, kterým je Josef Kyncl. Slib složí na nejbližším jednání zastupitelstva města dne 25. dubna 2016.
Na stejném jednání proběhne také volba radního, uvolnilo se totiž současně místo v radě města.
Na základě koaliční smlouvy  uzavřené mezi stranami radniční koalice by jím měl být opět  radní z kandidátky ČSSD.
Podle všech  předpokladů bude na toto místo navržen také Josef Kyncl. Volba proběhne také na nejbližším jednání ZM.
 
Pekelný kilometr je tu znovu

Dne 6. dubna odstartoval již 9. ročník populárního seriálu běhů do českotřebovské sjezdovky Pekelný kilometr. Pro závodníky je opět připraveno 5 běhů v tradičních termínech závěr bude 24. srpna, kdy proběhne vyhlášení celého poháru. Celkový výsledek běžce bude započítán do Iscarex cupu 2016.
Na pekelnou trať měřící 1 km a ani o metr méně jsou účastníci vypouštěni v půlminutových intervalech. Závodník bojuje nejvíce sám se sebou a s převýšením, které čítá na kilometrové trati téměř 150 m. Počasí letos bylo jarní, sněhové pole, obvyklá z minulých ročníků dávno roztála. Vítězem 1. závodu se stal  Pavel Hrdina z týmu AK Perná v čase rovných 5:00 minut. Nejrychlejší ženou v cíli  byla Hana Fojtíková ze Žamberka startující v kategorii Ženy B. Daleko nejrychlejší byla juniorka Michaela Stránská, která dosáhla času 5:56 min. Připomeňme, že první traťový rekord dlouho držel Michal Horáček 5:06 z roku 2010  v ženské kategorii Lea Johanidesová  (6:38,5). Prvního závodu sezóny 2017 běželo kilometrovou trať 57 závodníků.
A ani děti a mládež opět nepřišly zkrátka. Byly pro ně opět připraveny méně pekelné, ale přesto obtížné tratě v délce 100 m, 250 m a 500m. Prvního běhu se celkem na kratších tratích zúčastnilo 83 dětí.
Připomeňme, že před pěti lety  se v srpnu 2011 v areálu Peklák běžela kvalifikace na Mistrovství světa v běhu do vrchu, kdy muži A a B vyběhli českotřebovský pekelný kopec dokonce čtyřikrát.  Fotografie: Pavel Hrdina, vítěz závodu (foto Iscarex)
 
Ledovcová turistika desetiletá 
Výstupy na Mont Blanc, na Elbrus, trek pod Everestem i tatranský Prielom - to jsou kulisy, které se poskládaly kolem hlavního vnitřního příběhu knihy českotřebovské prozaičky a běžkyně. Jde o 25. vystoupení Blanky Kostřicové před českotřebovským publikem. Ledovcová turistika byla poprvé uvedena právě před deseti lety, autorka četla z této knihy podesáté - prezentovala ji již vícekrát v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci; Ledovcová turistika byla též vysílána - v autorském čtení - v Českém rozhlase na stanici Vltava jako třídílná četba na pokračování. Letos ještě přidala recenze, vlastně dopisy přátel Blanky Kostřicové, Jana Balabána a Jiřího Kratochvíla.  Pochvalné i částečně kritické. Jubilejní autorské čtení se konalo v pondělí 11. dubna 2016.
 
Kouzelná školka bude v Kulturním centrum ve velkém  sále v sobotu 14. května od 17:00 hodin!

Kvalitní zábava pro nejmenší děti 2 - 9 let, soutěže, aktivní zapojení všech dětí v sále do hodiny plné her s Michalem.
Michal letos přiváží své milé představení Michalovi mazlíčci - Michal Nesvadba. Vstupné 185 Kč
 
Městská knihovna upozorňuje na vyjímečné uzavírky dětského oddělení v dubnu

Omezení provozu na oddělení pro děti - mimořádné uzavírky. 
Z důvodu konání besed pro školy a projektu Knížka pro prvňáčka - Už jsem čtenář bude pro veřejnost oddělení uzavřeno takto:
13.4. středa 10-11 hodin zavřeno
14.4. čtvrtek 12:30-14 hodin zavřeno
21.4. čtvrtek 13:45-15 hodin zavřeno
22.4. pátek 10-11 hodin zavřeno
27.4. středa 10-11 hodin zavřeno
29.4. pátek celé dopoledne zavřeno
Děkujeme za pochopení. Vracet výpůjčky můžete i v I. patře na dospělém oddělení.  Kontakt: info.knihovna@ceska-trebova.cz, více aktualit najdete na Facebooku https://www.facebook.com/mekct/
 
K ROZHLEDNĚ PO JEDENADVACÁTÉ

Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí připravil na neděli 15. května 20. ročník jarní cykloakce „K rozhledně Andrlův chlum“. Start je od 8,00 do 10,00 hodin z Mírového náměstí v Ústí nad Orlicí, cíl všech tras je u rozhledny na Andrlově chlumu do 20 hodin. Nejkratší osmikilometrová trasa je vypsána pro pěší i cyklisty, pro vzdálenější účastníky je vhodná i cílová jízda. K rozhledně dojedou po vlastní ose a svoji trasu doloží několika razítky. Nejdelší trasa 175 kilometrů je určena zkušeným cykloturistům, vede z Ústí nad Orlicí do České Třebové, Litomyšle, dále přes Choceň, Doudleby nad Orlicí, Vamberk, Slatinu nad Zdobnicí, Rychnov nad Kněžnou, Týniště nad Orlicí, Albrechtice, Borohrádek, Dobříkov, Sruby, Jehnědí, Sloupnici do cíle k rozhledně. Ostatní cyklotrasy 45 – 60 – 80 – 120 – 140 kilometrů jsou od nejdelší odvozeny. Pro obzvlášť otrlé jedince bude v cíli připraven výstup po 183 schodech na čtyřiatřicet metrů vysokou vyhlídkovou plošinu, ze které lze shlédnout čtvrtinu „Království českého“ s překrásnými partiemi Krkonoš, Orlických hor a Jeseníků. Výška Andrlova chlumu je 559 metrů nad mořem. Každý účastník obdrží vkusně řešený diplom. Akce se doposud zúčastnilo 15 223 turistů.    Pozor – mládež do 15 let se může akce zúčastnit pouze v doprovodu dospělé osoby. Dodržuj zákon 361/2000 o pozemních komunikacích! Akce je pořádána za finanční podpory Města Ústí nad Orlicí.
Rozhledna „Stříbrná krasavice“ oslaví letos dvacáté narozeniny. Slavnostně byla otevřena 19. května 1996. Do dubna 2016 na ni vystoupilo více jak 238 000 milovníků dalekých rozhledů. Přijďte ji k významnému jubileu pogratulovat i vy. Pořadatelé se na Vaši hojnou účast velice těší. MR.
 
Cena Českotřebovské Lokomotivy
pod záštitou hejtmana Martina Netolického
  • Jubilejní 30. ročník plaveckých závodů Cena Českotřebovské lokomotivy se uskuteční v českotřebovském plaveckém bazénu ve dnech 16. a 17. dubna 2016 s opět jako Memoriál MUDr. Petra Eisenvorta. 

    Přihlášen je rekordní počet oddílů a závodníků. Záštitu nad celou akcí převzal hejtman PK p. Martin Netolický. V sobotu 16.dubna je zahájení závodů ve 14 hodin ,ukončení kolem 19.30, v neděli 17.dubna  vrcholí závody od 9.00 hod. -  finále, štafety a Memoriál Dr. Eisenvorta, konec 12.30.  Přijďte povzbudit domácí plavce!
    Za pořádající oddíl plavání TJ Lokomotiva Česká Třebová R.Eisenvortová
  •  
    Migrace obojživelníků začala. Trvalého bezpečí se dočkají už brzy

    Pardubický kraj nechal zpracovat studii na instalaci trvalých zábran, které by v lokalitách Přívrat a Hradec nad Svitavou ochránily obojživelníky migrující přes silnici do rybníků, kde se rozmnožují. Do doby, než bude celý projekt hotový, pomáhají žábám a čolkům dočasné bariéry, díky nimž se výrazně snižuje úmrtnost těchto vzácných živočichů při jejich nelehké pouti.
    „Ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody Podorlicko jsme nechali zpracovat studii, která by nabídla trvalé řešení ve formě propustků pod vozovkou. V této chvíli se projekt dostává do finále, takže příští jarní migrace už by mohla být pro žáby mnohem bezpečnější,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že trvalé řešení usnadní práci nejen dobrovolníkům, ale cestu zjednoduší i obojživelníkům.
    Do té doby musí dobrovolníci instalovat k silnicím nejen téměř kilometr a půl dlouhé oplocení, ale také sběrné kbelíky. Do nich obojživelníci přes noc naskáčou a jejich zachránci je pak přenesou do bezpečí, což se opakuje ráno co ráno po dobu tří až pěti měsíců. Je to velmi náročné finančně a personálně, neboť každé ráno tam ti dobrovolníci musí být.
    Pardubický kraj pravidelně podporuje Český svaz ochránců přírody (ČSOP), jehož dobrovolníci záchranu obojživelníků zajišťují. „V rámci krajských dotací jsme pro letošní rok vyčlenili částku 25 tisíc korun pro základní organizace ČSOP,“ uvedl radní pro zemědělství, životní prostředí a venkov Václav Kroutil.