Českotřebovský deník 95/2016 (12/4) 
Rekonstrukce 4. svazku směrových kolejí v žst. Česká Třebová ukončena

Správa železniční dopravní cesty pořádá zítra ve středu 13. dubna 2016 v hotelu Bravo slavnostní ukončení stavby s názvem Rekonstrukce 4. svazku směrových kolejí v žst. Česká Třebová. Hlavním přínosem projektu bylo zvýšení propustnosti stanice a zajištění větší provozní spolehlivosti kolejiště a bezpečnosti provozu. 
 
MŠ Habrmanova slaví padesátiny.

V úterý 12. dubna dopoledne se v prostorách mateřské školy Habrmanova konalo slavnostní zahájení oslav s pozvanými hosty. Mezi nimi byly např.zástupci MěÚ, ředitelky MŠ ve městě, nechyběl  starosta města Jaroslav Zedník, který do školky přinesl nejen květiny pro ředitelku školy p. Najmanovou, ale také  spoustu míčů pro děti, kteří v této největší mateřské škole v našem městě navštěvují sedm tříd.  Po přípitku byli hosté seznámeni s s 50 let dlouhou historií  školy, která vznikla jako tzv. "Společné zařízení jesle - mateřská školka v době přestavby železničního uzlu Česká Třebová, provozovatelem byly Československé státní dráhy. Od roku 1994 je provozovatelem MŠ Město Česká Třebová, které v roce 2002 převzalo do svého majetku také budovu školky včetně pozemků. Po zrušení tří oddělení jeslí se zvýšila kapacita na 7 tříd, do budovy byla přestěhována MŠ Křib. Pro slavnostní setkání  k 50 narozeninám školy připravily učitelky s dětmi pro hosty velmi pěkný program, ve kterém využily mnoho z toho, co se ve školce naučily. Zajímavostí bylo i vystoupení "odrostlých absolventek této školky", nyní žákyň ZUŠ Martiny Plockové, Špičákové a Martiny Mikulecké. Program oslav pokračoval odpoledne Dnem otevřených dveří, ve středu 13.4. se v mateřské škole uskuteční setkání  bývalých zaměstnanců školy nebo dřívějšího "společného zařízení jesle - mateřská škola".  Více ve zvláštním příspěvku ZDE
 
Transfer žab

Minulý víkend jsem se zúčastnila s dcerou a se svými čtyřmi  vnoučaty přenášení obojživelníků u přívratských rybníků. Akci pořádá Český svaz ochránců přírody Podorlicko Česká Třebová. Žáby v jarním období migrují z lesů do rybníků, kde se rozmnožují a protože musí překonat vozovky, mnohé zahynou pod koly aut. Kolem silnic jsou proto vybudovány zábrany a instalovány nádoby, které se musí každý den ráno vybírat a přenášet obojživelníky do blízkých rybníků. Jedná se o velmi záslužnou činnost a může se jí zúčastnit a pomoci každý, kdo si najde čas. Navíc mi byla i radost vnoučat z toho, že měli v ruce poprvé živou  ropuchu, blatnici, skokana nebo čolka a pocit , že jim zachránili život. Pak jsme si s p. Bednářem, který má akci na starost, o žábách povídali u rybníka a děti byly nadšené. Myslím, že až vyrostou, budou mít vztah k přírodě určitě odpovědnější, než děti, které sedí u počítače a na sociálních sítích a jsou na hony vzdálené realitě. Vidět malého Honzíka s žabkou na rukách, kterou se snaží zahřát na sluníčku, protože je studená, je prostě úžasný a nepopsatelný zážitek. Tak moje rada: příští rok sledujte web ČSOP Podorlicko a pokud už nebudou vybudovány zábrany trvalé, transfér žab bude určitě opět. Žáby se přenáší od roku 2004 a loni se přeneslo takto přes 10 000 obojživelníků.  H.D.
 
KLUB ČERVENKA z.s.

4. květen 2016  v 16.00 hod. - první středa v měsíci  Kulturní centrum Česká Třebová, klubovna
5. DÍLNA: KARETNÍ TRIK
Lektorka:  Eva Pirklová
Pomůcky:   šicí a řezací pomůcky, šicí stroj (je k zapůjčení)
Tři druhy látek - světlou, střední a tmavou barvu, školní pevnou  průsvitnou folii cca 12x12cm (lze použít i stejně velký kus pevné krabice), nůžky na papír, pravítko, PASTELKY  V  BARVĚ  LÁTEK !!!
Je dobré si připravit doma z každé barvy látky :
2 čtverce 12 cm x 12 cm, 2 čtverce 10 cm x 10 cm
Všechny čtverce pečlivě rozříznout po úhlopříčce a vnikne dohromady
12 trojúhelníků velkých a 12 trojúhelníků menších.
Z látky tmavé nebo střední nakonec výsledný čtverec olemujeme.
Protože se bude dost řezat, je dobré vzít si podložku, pravítko a řezák vlastní.
Lektorné:  30,- Kč členky Klubu Červenka a 60,- Kč ostatní účastníci  http://www.ctrebova.cz/klub-cervenka
Finančně podpořeno Pardubickým krajem

http://www.uklidmecesko.cz/images/2016/logo-USUC-2016_WEB_72dpi_black_transparent.png

 
 
 
 
 
Protože víc rukou víc uklidí, rozhodl se Spolek Ekosmák spojit síly s Českým svazem ochránců přírody – dlouholetým organizátorem akce Ukliďme svět. Na začátku roku 2016 tak vznikla jediná úklidovka pod společným názvem Ukliďme svět, ukliďme Česko. Věříme, že společnými silami letos do úklidu zapojíme až 100 000 účastníků. Stanete se jedním z nich? ZO ČSOP Zlatá studánka pořádá 16. 4.  úklid příkopů okolo silnice do Přívratu. Sraz v 10 hodin na konci Č. Třebové (křižovatka ulic Kubelkova a Na Drahách), úklid proběhne po odbočku na Dlouhou Třebovou. Více informací na tel. 605 717350. Dobrovolníci vítáni!  S sebou pracovní oděv a obuv, reflexní vestu a pracovní elán. Drobné občerstvení, rukavice a pytle zajistíme. Pytle a odvoz nepořádku v pytlích zajišťuje fy Eko Bi, s.r.o.
 
Na Hradubické mohou řidiči ode dneška jet až 110 km/h

S platností od dnešního dne mohou řidiči, kteří pojedou po silnici I/37 v úseku mezi Pardubicemi a Hradcem Králové, zvýšit rychlost až na 110 kilometrů v hodině. Ředitelství silnic a dálnic od rána instaluje dopravní značky „Silnice pro motorová vozidla“, zvýšená povolená rychlost platí okamžitě.
„Po stavební stránce je silnice způsobilá, jelikož splňuje veškeré technické podmínky včetně dvou jízdních pruhů v každém směru, které jsou směrově oddělené. Nic tedy nebránilo tomu, aby se povolená rychlost mohla zvýšit na 110 kilometrů za hodinu. Během dneška by měl být úsek kompletně osazen trvalými dopravními značkami,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek.
Doposud mezi krajskými městy platila obvyklá „devadesátka“. Projekt na nové dopravní značení mohl být zadán až po definitivním schválení zákona a jeho podepsání prezidentem republiky. Původní termín byl stanovený na poslední dubnový den, osazení novými značkami se tak stihne ve značném předstihu.
 
Vítěz Festivalu vědy a techniky pomáhá v boji se závažnými infekcemi

Pardubice (12. dubna 2016) – Karbonická anhydráza Nce103p patogenní kvasinky Candida parapsilosis. Tak zní název projektu, díky kterému student přeloučského gymnázia Jan Blaha zvítězil na Festivalu vědy a techniky po děti a mládež v Pardubickém kraji. Záludný jazykolam v sobě skrývá ušlechtilou snahu, která může zachraňovat životy.
„Snažíme se popsat metabolismus Candidy parapsilosis, která člověku způsobuje velice závažné infekce. Přesněji se zabýváme dosud nestudovaným enzymem Nce103p, který se této kvasince pomáhá vyrovnávat s rozdílnými koncentracemi oxidu uhličitého. Zároveň pracujeme s hypotézou, že zablokováním zmíněného enzymu jsme schopni zamezit šíření této kvasinky,“ vysvětlil podstatu svého projektu Jan Blaha, který uspěl v konkurenci 41 projektů v kategorii středních škol.
Kvasinky rodu Candida patří mezi tzv. oportunní patogeny, pro zdravou lidskou populaci jsou neškodné, ale v určitých případech způsobují onemocnění zvaná kandidózy. U pacientů se silně oslabenou imunitou (AIDS, transplantace orgánů, atd.) mohou přerůst v systémové sepse, které se obtížně léčí a úmrtnost pak dosahuje až 75 %.
Blaha za vítězství v devátém ročníku získal cenu společnosti Foxconn CZ a se svým projektem se zúčastní také mezinárodní soutěže I-SWEEEP v Houstonu ve dnech 26. dubna až 1. května 2016. Do Ameriky se s ním vydá také Kateřina Stodolová z Gymnázia Dašická v Pardubicích, která skončila druhá s projektem Příprava a aplikace detektoru Medipix v dozimetrii.
Festival vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji je určen starším žákům základních škol a středoškolákům. Pardubický kraj, Asociace pro mládež, vědu a techniku, AMAVET, Univerzita Pardubice a další partneři jej organizují již od roku 2007. Novým generálním partnerem v Pardubickém kraji byla v roce 2016 společnost Foxconn.
„Pardubický kraj stál u zrodu této soutěže a za ty roky se stala součástí práce na mnoha základních a středních školách.  Účastníci z řad žáků i učitelů vidí, že má smysl. Ti nejlepší se mohou měřit s kolegy v zahraničí a nastartovat kariéru, ale význam má i pro všechny ostatní,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Kraj podporuje soutěž částkou 300 tisíc korun.
Transformace psychiatrické péče postupuje pomalu 

Jaké mají možnosti lidé s psychiatrickým onemocněním v našem kraji a co by se mělo v budoucnosti měnit? To byly v Domově na hradu Rychmburk hlavní otázky setkání pracovní skupiny, která by spolu s Pardubickým krajem měla připravit koncepční plány pro rozvoj této péče a její modernizaci v kraji. Jednání se účastnili zástupci kraje, sociálních a zdravotnických zařízení a neziskových organizací, které o tyto klienty pečují.
„Toto téma se samozřejmě týká i Pardubického kraje, protože zřizuje jak nemocnice akutní péče s psychiatriemi v Pardubicích a ve Svitavách, tak nemocnice následné péče s psychiatrickým pracovištěm v Žamberku a také sociální zařízení pro pacienty s psychiatrickými problémy, kteří nejsou schopni zcela samostatného života, a to právě v Domově na hradu Rychmburk,“ uvedl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola. „Pro část z těchto klientů je ale mnohem prospěšnější žít v komunitním bydlení, ať v bytech či domech, kde jim pomáhají pracovníci sociálního zařízení a případně i spolupracující neziskové organizace, a v tom se snažíme Domov na hradě Rychmburk podpořit,“ dodal.
Postupně z hradu do běžného typu bydlení
V současné době bydlí v Domově na hradu Rychmburk celkem 39 klientů, někteří s velkou potřebou ošetřovatelské péče. Je tu dokonce paní ve věku 104 let. „Část našich obyvatel ale už žije v takzvaném Integračním centru naproti hradu, kde je penzion se samostatnými byty a kde klademe důraz na sebeobslužné činnosti, a na hrad chodí pouze do aktivizační dílny,“ řekl ředitel Jakub Vávra a pokračoval: „Další klienti žijí bez problémů v bytech chráněného bydlení ve Skutči. Poté, co jsme si nemohli pronajmout domek v Hlinsku, hledáme ještě jiné lokality, které nebudou vzdálené od pracoviště odborného lékaře a případných možností sociální rehabilitace.“ Jedna z takových možností se nabízí ve spolupráci s firmou Ergotep.
Kapacita pardubické psychiatrie v nemocnici se zdvojnásobí
V Pardubickém kraji není umístěna ani jedna psychiatrická léčebna. Nemocnice Pardubického kraje ale počítá v nynějším plánovacím období Evropské unie s rekonstrukcí či dostavbou psychiatrického oddělení v Pardubické nemocnici, kde by se měl zvýšit počet akutních lůžek o dalších 25. To však nebude dříve než za 2–3 roky.
Služba má jít za člověkem
V rámci celostátní transformace psychiatrické péče by v České republice měla vzniknout síť Center duševního zdraví (CDZ). V Pardubickém kraji by mělo být v první etapě minimálně jedno, nejspíše v Pardubicích, podle možností financování by jich mohlo vzniknout do budoucna i více. „Je to služba, která by měla jít za člověkem podle jeho individuálních potřeb. Dnes je v nemocnicích mnoho lidí jen proto, že doma by neměli potřebnou péči, nikdo by jim podle aktuálního stavu neupravil dávkování léků a podobně. To všechno mohou CDZ zajistit. Lidé propuštění z nemocnice by se měli dostat do terénních služeb právě prostřednictvím těchto center. Bohužel zatím stále čekáme na dohodu o jejich financování, o kterém se rozhoduje mezi Ministerstvem zdravotnictví a Ministerstvem práce a sociálních věcí,“ vysvětlil Petr Hejzlar, ředitel spolku Péče o duševní zdraví.
Klientům pomáhají neziskovky i dobrovolníci
Velmi dobré zkušenosti s péčí o psychiatricky nemocné klienty má nezisková organizace Fokus Vysočina. Už více než dvacet let pomáhá lidem s duševním onemocněním, případně jiným handicapem, v posílení jejich samostatnosti a sebedůvěry. V Pardubickém kraji má svou pobočku v Hlinsku. Právě z tohoto města dojíždí za klienty na Rychmburk také několik dobrovolníků. „Když byla ta petice proti umístění klientů do domu v Hlinsku, říkala jsem si, že bych je chtěla sama poznat. Přihlásila jsem se, postupně si udělala i kurz sociálních služeb a moc ráda za nimi o víkendu jezdím. Je to pro nás vzájemné obohacení,“ prozradila svou motivaci na setkání s dobrovolníky v Hlinsku jedna z nich, Lada Pelikánová.
Automatická linka zrychlí a usnadní práci v laboratoři Pardubické nemocnice

Díky špičkovému vybavení laboratoře v Pardubické nemocnici budou lékaři a pacienti znát kompletní výsledky většiny analýz už do hodiny. Nově instalovaná automatická linka Siemens Aptio™ Automation umožní pracovníkům v laboratoři rychlejší zpracování vzorků, a to navíc s větší přesností a nižší chybovostí. Výhodou pro pacienty budou nejen kratší čekací lhůty, ale také menší požadované množství krve, moči nebo jiného biologického materiálu.
Systém Aptio Automation firmy Siemens Healthcare umožňuje propojit jednotlivé části laboratoře dopravníkovým pásem, připojit k němu imunochemické, biochemické, hematologické a integrované systémy a celý diagnostický proces plně zautomatizovat. „Vše je plně automatizované,“ uvedl primář oddělení klinické biochemie a diagnostiky Jiří Skalický a dodal: „Největší posun oproti předchozímu systému nastal právě v rychlosti. Po předání krevního vzorku na náš příjem jsme schopni do jedné hodiny vydat výsledky. Zejména v ranní špičce, kdy se zpracovává třeba 250 vzorků, to dříve bylo velmi složité.“
Řešení se šije každé laboratoři na míru, aby co nejlépe vyhovovalo jejím potřebám. „Linku sestavujeme vždy v závislosti na organizaci práce, prostorových možnostech i časových nárocích dané laboratoře. Je navíc snadné ji v budoucnu přizpůsobit novým požadavkům a například doplnit nový modul. Pardubická laboratoř je v současnosti nakonfigurovaná tak, že bude schopna absorbovat až čtvrtinové navýšení kapacity,“ dodává Michal Čech, vedoucí obchodu divize laboratorní diagnostiky společnosti Siemens Healthcare, která je celosvětovým lídrem v oblasti instalací automatizovaných systémů v laboratořích.
Linka v Pardubické nemocnici obsahuje mimo jiné i dva výkonné analyzátory Siemens Dimension Vista. Každý z nich zvládne provést až 2 000 testů za hodinu. Rychlost zpracování je zásadní zejména u pacientů v akutním stavu, například z urgentního příjmu nebo neonatologie. Tyto vzorky přitom představují v ranním provozu až 80% z celkového množství analýz, které se v laboratoři provádějí.
Automatizace procesů v klinických laboratořích má v dnešní době naprosto zásadní význam. Zdravotnictví je výrazně personálně poddimenzované a zároveň se stárnoucí populací narůstá množství požadavků na diagnostické testy. Automatizace umožňuje tento nepoměr řešit.
Nejen pracovníci laboratoře, ale i pacienti ocení menší množství vzorku potřebné k celkové analýze. Linka hospodaří s materiálem velmi šetrně, do analyzátoru se odpipetuje jen nezbytné množství a zbytek se v přístroji uchovává pro případné dodatečné požadavky. Odpadá tak potřeba opakovaných velkých odběrů, které byly pro některé pacienty zatěžující.
K dosažení maximální efektivity pomáhá lince systém řízení dat CentraLink. Ten centralizuje kontrolu všech procesů, řídí tok informací, rozdělení vzorků k jednotlivým analyzátorům a optimalizuje využití reagencií i spotřebního materiálu, čímž šetří nejen čas, ale také náklady a v neposlední řadě i životní prostředí.


  •