Českotřebovský deník 97/2016 (13/4)  

Nemocnice řeší s městy hlavně dopravní problémy             

Pravidelné setkávání představenstva společnosti Nemocnice Pardubického kraje a 1. náměstka hejtmana pro zdravotnictví Romana Línka s představiteli sídelních měst nemocnic pokračovalo tento týden v Pardubicích a v Chrudimi.
Největší nemocnici čekají zásadní kroky
Pardubickou nemocnici, která zajišťuje téměř polovinu veškeré péče v Pardubickém kraji, naštěstí už netíží existenční problémy, jen se potřebuje nově rozkročit do 21. století a vyřešit především urgentní příjem pacientů, dopravní napojení a parkování. To se neobejde bez úzké spolupráce s městem. „Seznámili jsme pana primátora Martina Charváta s ekonomickými výsledky Nemocnice Pardubického kraje v loňském roce. Byly lepší, než předpokládal plán“ uvedl Roman Línek. Celkově to byl rekordní rok, kdy vrcholily investice často spolufinancované evropskými fondy. Letošní rok bude skromnější. „Největší akcí bude příprava demolice nejstarší budovy v nemocnici – dětské chirurgie a její přestěhování do pavilonu chirurgie. Nebude to jednoduché, protože přes starou budovu vede řada inženýrských sítí, které bude nutné přeložit. Za klíčovou záležitost ale považujeme projekt na vybudování centrálního příjmu a s tím spojenou centralizaci akutních oborů,“ dodal Línek. Na jeho výstavbu bude kraj hledat prostředky v dalších letech, stát to bude přibližně miliardu korun.
 „Z dalších projektů rozpracovaných v investičním výhledu je největší akcí vybudování nového pavilonu psychiatrie, zateplení kardiologie a rekonstrukce spalovny nebezpečných odpadů,“ představil nové akce generální ředitel společnosti Tomáš Gottvald.  Nemocnice by měla také pokračovat v obměně přístrojového vybavení, zejména pro návaznou péči, včetně nové magnetické rezonance. Na většinu z těchto projektů se kraj bude ucházet o evropské dotace z IROP, OPŽP a dalších zdrojů.
Klíčem bude dopravní napojení a využití areálu bývalé Tesly
Pardubická nemocnice netrpí ani kritickým nedostatkem lékařů či dalšího personálu, horší situace je například s parkováním a dopravou do nemocnice. Město Pardubice je v této záležitosti vstřícné, ale žádné jednoduché řešení se tu v omezeném prostoru nenabízí. „Pan primátor nás informoval o probíhajících jednáních v otázce dopravního napojení v různých variantách. Určitě by všem hodně pomohla realizace připravované dopravní propojky z Višňovky přes bývalý vojenský prostor k nemocnici, ale ve hře jsou i napojení z takzvané rychlodráhy a další možnosti včetně moderního řešení parkování,“ řekl Línek. Co se týká Tesly, všichni se shodli na důležitosti toho, aby nová náplň areálu doplňovala služby nemocnice a ekonomicky či jinak jí neškodila.
Velkou proměnou prošla i Chrudimská nemocnice
„Změny k lepšímu jsou viditelné v naší nemocnici na první pohled, ale důležité je, že nový systém spravování nemocnic v celém kraji prospěl jejich ekonomice a umožnil jejich další rozvoj,“ řekl starosta Chrudimi Petr Řezníček .Monoblok Chrudimské nemocnice dostal celkové zateplení včetně nových fasád. „Kromě nákupu nových přístrojů byla nemocnice v uplynulém roce kompletně vybavena moderními postelemi. Letos chystáme zateplení posledního křídla a z programu IROP bude možné financovat přístroje pro následnou péči, která je v této nemocnici významná. Dostane se i na úpravu parkoviště a rekonstrukci dvou výtahů,“ upřesnil další plány náměstek hejtmana Línek na chrudimské radnici.
Potřebným lékařům město nabídne byt
Chrudimská nemocnice poskytuje péči v celém svém spektru výkonů. „Navyšuje se chirurgická operativa, na porodnici máme nárůst 20 procent. Ale nejsložitější situace je na interně, kde nám vzhledem k mnoha sociálním pobytovým službám pro seniory na Chrudimsku přibývá starších pacientů a pacientů s dlouhodobými obtížemi a dlouhodobou hospitalizací. Personál je zde přetížený,“ informoval ředitel nemocnice Vladimír Kučera. Nedostatek lékařů řeší nemocnice zatím ze svých zdrojů, ale ředitel ocenil i stále platnou iniciativu města a jeho starosty nabídnout lékařům, které nemocnice potřebuje do Chrudimi dostat, městský byt.
Dopravu u nemocnice zklidní až dokončení obchvatu
Pouze částečné otevření obchvatu Chrudimi zkomplikovalo dopravní situaci v okolí nemocnice. Ulice Václavská, tedy silnice III. třídy, se stala spojnicí na Slatiňany a Vysočinu. Správa a údržba silnic zde chystá vybudování bezpečnějšího přechodu pro chodce a měl by tu platit zákaz vjezdu těžkých vozidel. Návštěvníkům nemocnice se uleví ale až po definitivním dokončení obchvatu, což nebude dříve než za dva roky.
Nemocnice chce být přátelská a lidská
České zdravotnictví se podle mezinárodního žebříčku EHCI začíná dotahovat na absolutní evropskou špičku, z 35 hodnocených států obsadilo 13. příčku. Problémem ve větších nemocnicích ale bývají vztahy pacientů s personálem a leckdy i přepracovanost lékařů a sester. Právě proto přišel Pardubický kraj s návrhem projektu Přátelská nemocnice, který začíná společnost uskutečňovat. Aby lidé mohli být na svoji nemocnici hrdí nejen po odborné, ale také po lidské stránce. Výrazem úspěšnosti takového zaměření se stávají mimo jiné i nadace, které vyjadřují vztah měst, obcí, podnikatelů, ale i běžných občanů ze spádového území k „jejich“ nemocnici. „Velmi dobře to už několik let funguje Orlickoústecku, a pokud bude zájem, může na podobném principu vzniknout místní nadace i v dalších oblastech. Výsledkem sbírky je vždy konkrétní přístroj nebo vybavení nemocnice, ale především fakt, že obyvatelé regionu a velcí zaměstnavatelé berou nemocnici za svou,“ nabídl zkušenosti od sousedů i Pardubicím a Chrudimi Roman Línek. Zatím obě města přispívala nemocnici na určité projekty nemocnici přímo.
Jednání v Ústí nad  Orlicí a Svitavách bude následovat.