Hudební festival Antonína Bennewitze zahájen                  

První zahajovací koncert 18. ročníku Hudebního festivalu Antonína Bennewitze 2016 byl velmi vydařený.   Hlavní posobností večera se stal houslový virtuóz Jaroslav Svěcený, který přijal pro nás důležitou roli patrona českotřebovského festivalu. Jeho jméno a věhlas dokázalo do velkého sálu Kulturního centra přilákat početné publikum, které přijalo koncert Jaroslava Svěceného a doprovázejícího komorního orchestru Virtuosi Pragenses s nadšením.
Jak se dalo očekávat, byl program koncertu z velké části věnován dílu A. Vivaldiho, které je velmi známé, příjemné a populární, ale především krásné.  Byl to koncert italských mistrovských houslí, o kterých dokáže Jaroslav Svěcený povídat celé hodiny a také na ně mistrně zahrát.  Soubor historických mistrovských houslí byl také součástí koncertního večera., A nejen jako vynikající koncertní kulisa,  ale jako soubor nástrojů, které Jaroslav Svěcený vyzkoušel a některou z vět koncertu přednesl na mistrovské housle  z vystaveného souboru. Především italské, ale také francouzské a jedny také (prakticky nové) z české mistrovské houslové školy (z Hradce Králové). 
Vystoupení Jaroslava Svěceného před českotřebovským publikem udělalo velký dojem. Mistr houslí zde však nehrál poprvé, v úvodu koncertu vzpomínal na  své již poměrně dávné vystoupení uskutečněné v rámci swingového večera.  Bude-li i nadále patronem našeho festivalu, tak máme šanci setkat se opět  s Jaroslavem Svěceným i na dalších ročnících našeho festivalu. Věřím, že nám opět připraví krásný koncertní zážitek.
Jak se sluší na úvod hudebního festivalu, bylo i slavnostní zahájení, které spolu s novým patronem festivalu provedl také ředitel Kulturního centra Josef Kopecký a starosta města Česká Třebová Jaroslav Zedník. Všichni společně popřáli našemu festivalu k osmnáctinám další úspěšný samostatný život.  (mm)