8. ročník Českotřebovského cyklomaratonu se pojede 8. srpna

Nový termín, zkrácené tratě

Dvě zásadní novinky charakterizují letošní Českotřebovský cyklomaraton. Za prvé. Jeho 8. ročník se letos pojede oproti původnímu termínu téměř o dva měsíce později, přesněji v neděli 7. srpna. Za druhé. Bude se závodit na kratších tratích. Trénovaní bikeři změří síly na trati dlouhé 50 kilometrů, pro spíše rekreační cyklisty je určen závod na 25 km. Pořadatelem cyklomaratonu je Vladimír Vaněk, který avizoval obě novinky již před rokem

„Vloni na jaře jsem se nechtěl unáhlit a případně udělat zbytečnou chybu. V závěru loňského roku padlo rozhodnutí, že obě tratě zkrátíme. Hlavní závod měří 50 kilometrů, bikeři absolvují delší (36 km) a kratší okruh (14 km), převýšení činí 1 200 metrů. Kratší závod se pojede na okruhu dlouhém 25 kilometrů, s převýšením 500 metrů.“ Připomeňme, že v posledních letech se v České Třebové závodilo na tratích 65 a 35 km. „Registroval jsem řadu připomínek, že je náš závod příliš těžký, tak uvidíme, jak letošní změnu bikeři přijmou.“

Závodníci se mohou těšit na zbrusu nový tříkilometrový úsek terénem. Po přejezdu silnice II. třídy č.358 na Kohoutu a po sjezdu z kopce Mrázovec je čeká odbočka vlevo a zhruba dvoukilometrové stoupání lesem, po kterém se dostanou až na vrchol sjezdovky Přívrat, odkud se vydají k dolní části lanovky a při výjezdu z lyžařského areálu se napojí na původní tratu závodu. Zcela tak odpadne silniční průjezd obcí Přívrat.

Nový úsek absolvují borci na obou tratích, o dalších kilometrech to však platit nebude. Padesátka zavede bikery na dobře známý Andrlův chlum (horská prémie), po vrstevnici se vydají směr Kozlovec, projedou Dlouhou Třebovou (rychlostní prémie), na začátku České Třebové odbočí do terénu a pět kilometrů budou šplhat k vrcholu sjezdovky Peklák, potom je čeká sjezd do cíle na fotbalovém stadionu.

Závod na 25 km bude jednodušší. Po přejezdu hráze rybníka na Presích a následné louky vyjedou bikeři na silnici III. třídy č.36012 (statek u Patočků), tady odbočí vpravo a po silnici zamíří na Zacharův kopec. Po dvoukilometrovém lesním úseku vyjedou na louce pod Kozlovcem, kde se napojí na původní trať. Při závěrečném stoupání k rozcestníku (22,5.km) odbočí vlevo, vyjedou přibližně v polovině sjezdovky Peklák a zamíří dolů, do cíle na fotbalovém stadionu.

„I když byla trať o patnáct kilometrů krácena, hlavní závod má pořád velmi slušné parametry. Věřím, že výkonnostní a případně i vrcholoví bikeři, kterým je padesátka určena, tuto novinku ocení. Poloviční trať by měla na start přilákat více začínajících bikerů a rodičů s dětmi,“ říká Vladimír Vaněk.

Podstatnou změnou je rovněž přesun závodu z poloviny června na začátek srpna. „Termínový kalendář je v červnu nejhorší, každý víkend je prošpikován velkým počtem závodů. Zkusíme to na začátku srpna a uvidíme,“ míní Vladimír Vaněk a dodává: „Předpokládám, že ten, kdo má své horské kolo rád a chce si závodit, tak si čas udělá i o prázdninách. Určitou výhodu vidím i v tom, že se tady během jednoho týdne pojedou dva cyklomaratony. 7. srpna v České Třebové a 13. srpna v sousedním Rybníku.“

Centrem cyklomaratonu zůstává sportovní areál pod sjezdovkou Peklák s přilehlým parkovištěm, šatnami a dalším zázemím. Za parkování se v České Třebové neplatí, nikdo se nemusí omývat pod hadicí nebo v potoce. Na organizaci cyklomaratonu se podílí kolem šesti desítek osob. Klíčovou roli mají Chmelové šišky – volné sdružení amatérských cyklistů Milana Čechala, dále dobrovolní hasiči z Přívratu, Řetové, Dlouhé Třebové a České Třebové, městská policie, sportovní areál Peklák a českotřebovský fotbalový klub.

Českotřebovský cyklomaraton má velmi slušnou dotaci ve výši 17 000 Kč. Na finanční odměny se může těšit pět prvních mužů a tři nejlepší ženy v závodě na 50 km. Vítěz a vítězka hlavního závodu získají broušené poháry věnované starostou města Česká Třebová Jaroslavem Zedníkem, který se jako závodník zúčastnil pěti ročníků cyklomaratonu. Věcné ceny získají první tři závodníci a závodnice v každé kategorii, nejstarší a nejmladší účastník závodu. O další hodnotné věcné ceny se bude „bojovat“ v tombole. Nedílnou součástí programu Českotřebovského cyklomaratonu budou i letos dětské závody a doprovodný program pro nejmenší, připravovaný Domem dětí a mládeže Kamarád.

V galerii vítězů sedmi ročníků hlavního závodu mužů na 65 km figurují čtyři jména. V letech 2009, 2010 a 2013 vyhrál Jaroslav Kulhavý, v roce 2011 byl první Jiří Friedl, další dva ročníky ovládl Filip Adel, vloni byl v cíli první Jan Fojtík. Kdo vyhraje premiérový závod na nové trati 50km? Jméno vítěze budeme znát v neděli 7. srpna odpoledne.
Vloni se k Českotřebovskému cyklomaratonu přihlásilo 181 závodníků, v dětských závodech soutěžilo 50 dětí.
Informace a přihlášky na www.cyklomaraton-ceskatrebova.cz

(re)