Podnikatelé Pardubického kraje mohou již pojedenácté poměřit síly v celorepublikovém klání

Inovativní, nápadití, originální, tradiční a poctiví. Přesně takové podnikatele hledáme pro nový ročník podnikatelských soutěží Vodafone Firma roku a Česká spořitelna Živnostník roku 2016, které se letos konají už pojedenácté. Registrace jsou bezplatné a budou probíhat do  15. června. Neváhejte a pomozte nám najít nové hvězdy českého podnikání!

V minulém roce se do soutěží přihlásilo více než 6600 firem a živnostníků z celé České republiky. Prvním krokem k celorepublikovému vítězství je úspěch v krajském kole. Soutěže jsou jedinečné právě díky tomu, že ty nejlepší podnikatele hledají ve všech čtrnácti regionech České republiky. Krajský vítěz pak v celostátním kole reprezentuje nejen sám sebe, ale celý region. U živnostníků rozhoduje o pořadí v kraji porota na základě podnikatelských příběhů, u firem je důležitým faktorem také finanční stabilita společností. Do soutěže se mohou přihlásit malé a střední firmy působící v České republice s nejméně dvouletou účetní historií a s obratem do 1,5 miliardy korun a živnostníci, kteří jsou minimálně jeden rok vlastníky platného živnostenského listu nebo jiného oprávnění k podnikání dle právních předpisů.
V roce 2015 se v Pardubickém kraji přihlásilo 224 firem a 224 živnostníků. Nejlepší firmou kraje se loni stala společnost FOREZ, která se zabývá výroba komponentů do automobilového a elektrotechnického průmyslu. Titul nejlepšího živnostníka si odnesl pěstitel jedlých hub Jiří Paseka. Již dvakrát se v této soutěži v rámci kraje na druhém místě umístila českotřebovská firma IMS Jiří Drašnar.  
 
Tradičním titulárním partnerem kategorie Firma roku, je již podeváté společnost Vodafone, která podporuje nové a zajímavé podnikatelské záměry  „V první řadě musí mít začínající firma dobrý nápad a chuť se vrhnout do podnikání. Bez odhodlání a víry ve vlastní produkt to nejde. Uspět na trhu není snadné, ale oproti předchozím generacím mají firmy možnost propagovat své produkty či služby prostřednictvím internetu. Webové stránky, sociální sítě, různá reklamní videa, možností je spousta, stačí si jen vybrat. Jednou z možností, jak se zviditelnit, je přihlásit se do soutěže Vodafone Firma roku 2016, rádi vás uvidíme,“ uvedla Renata Pazourková, National Sales Manager, společnosti Vodafone Czech Republic.
 
Titulárním partnerem kategorie Živnostník roku je Česká spořitelna  „Jako banka dokážeme provázet malé i střední firmy od jejich vzniku a pomáhat jim s rozvojem jejich podnikání nabídkou poradenství a služeb šitých na míru. Uvědomujeme si, jak jsou právě živnostníci a menší firmy pro ekonomiku důležití a že podnikání není vždy procházkou růžovým sadem. Jako titulární partneři soutěže Živnostník roku 2016 máme další možnost jak jim s rozvojem jejich podnikání pomoci,“ řekl František Krčil, ředitel segmentu podnikatelů a malých firem z České spořitelny.

Společnost Vodafone patří dlouhodobě k lídrům v oblasti společenské odpovědnosti v České republice. Tradičně vyhlašuje partnerskou kategorii Vodafone Odpovědná Firma roku. Ta už šest let oceňuje společnosti, které svým chováním šetří životní prostředí, nadstandardně naslouchají potřebám svých zaměstnanců nebo se výraznou měrou podílejí na rozvoji regionu, v němž působí. Ze 14 krajských finalistů si v roce 2015 tento celorepublikový titul odnesla společnost Etnetera, zabývající vývojem webů a webových aplikací. Vítězem Vodafone Firmy roku se stala společnost KOMA MODULAR s.r.o., která vyrábí speciální nízkoenergetické moduly. Kategorii Česká spořitelna Živnostník roku pak ovládla Rehana Ježková, která vyrábí oblečení pro rodiče, kteří nosí děti na těle.

„Vítězství ve Firmě roku nám přineslo především posílení hrdosti spolupracovníků, respekt dodavatelů, ale také velký závazek se neustále zlepšovat a držet firemní kulturu na vysoké úrovni. A úplně nejvíce hodně nových sil a energie,“ Stanislav Martinec, ředitel společnosti KOMA MODULAR, vítěze kategorie Vodafone Firma roku 2015.  „Pokud jsem si od této soutěže něco přála tak to, aby se k nám nebáli přijít noví zaměstnanci kvůli nejistotě nebo prostě proto, že nás neznají a to se vyplnilo. Našla jsem několik velmi dobrých zaměstnankyň a jsem za to velmi vděčná. Jeden z nejkrásnějších okamžiků bylo ráno po vyhlášení výsledků na Žofíně, kdy jsem přišla do práce, a holky mě vítaly se šampaňským a v očích se jim zračila taková hrdost a radost. Byla jsem šťastná, že mohou říct, že se ten jejich risk, odejít do neznáma a začít se mnou vyplácí. A že můžou být hrdé na to, že právě ony tvoří ta naše Andělská křídla,“ Rehana Ježková, vítězka kategorie Česká spořitelna Živnostník roku 2015.

Až do 15. června se mohou zájemci o účast v soutěžích registrovat na internetových stránkách www.firmaroku.cz a www.zivnostnikroku.cz. Prvních 100 soutěžících, kteří kompletně dokončí přihlášku, získává předplatné Hospodářských novin na rok zdarma. Podnikatelské subjekty mohou být do soutěží také nominovány. Třeba svými známými, kolegy, zaměstnanci nebo zákazníky. Účast v soutěžích je zcela bezplatná, za registraci nehradí soutěžící žádný poplatek. Ty nejlepší podnikatele v regionech budeme znát v průběhu podzimu letošního roku. O celorepublikovém vítězi se pak rozhodne začátkem prosince na slavnostním vyhlášení na pražském Žofíně.

HARMONOGRAM SOUTĚŽÍ

Krajské kolo - Pardubický kraj

21. 9. 2016

Volba Živnostníka roku 2016 v SMS hlasování veřejnosti

1. 11. - 15. 11. 2016

Volba Firmy roku 2016 - finálová porota

8. 11. 2016

Volba Živnostníka roku 2016 - finálová porota

23. 11. 2016

FINÁLE - Galavečer v Praze

Prosinec 2016