Komorní filharmonie Pardubice opět v České Třebové    

Na druhém koncertu letošního 18. ročníku Hudebního festivalu Antonína Bennewitze jsme ve velkém sále Kulturního centra přivítali  hudební těleso, které v našem městě vystupuje pravidelně a vždy s velkým úspěchem. Na letošní festivalový koncert si připravila nejen výborný program, ale  také vynikající osobnost evropské kultury - francouzského flétnistu a dirigenta Patricka Galloise.
Patrick Gallois vede velmi úspěšnou mezinárodní kariéru jako sólista a dirigent.  Od 17 let, studoval u Jean-Pierre Rampala na pařížské konzervatoři, 19 letech zde získal první cenu. Následně se stal hlavním flétnistou v orchestru Lille,  v roce 1977 se přestěhoval do Paříže a zaujal stejnou pozici  pozici ve Francouzské národní filharmonii , kde zůstal až do roku 1984. Poté založil vlastní komorní orchestr  l'Academie de Paris,od roku 1990 a od té doby byl hostujícím dirigentem významných orchestrů po celé Evropě. In 2003 se stal hudebním ředitelem  "Finland's Jyvaskyla Sinfonia."
Patrick Gallois pravidelně vystupuje a nahrává s významnými orchestry a vystupuje také v komorních formacích. Je často zván předními orchestry z celé Evropy a Asie, vystupuje na mezinárodních hudebních festivalech. Pravidelně cestuje po Německu, Japonsku a Izraeli a vede roční mistrovské kurzy na prestižní Academia Chigiana (Sienna) a Banff Centre for the Arts (Kanada). V České Třebové se uvedl jako dirigent i jako sólista v Mozartově   Koncertu č. 1 G dur.

Škoda, že návštěva na koncertu nevybočila z českotřebovského průměru. Přesto něco málo přes šest desítek posluchačů odměnilo pardubickou Komorní filharmonii i jejího hostujícího zahraničního dirigenta ovacemi ve stoje.

 

Program 2. festivalového koncertu:

9. 4. 2016 19.00 - velký sál Kulturního centra

Sólista a dirigent: Patrick Gallois - Francie
L. V. Beethoven: Coriolan. Předehra ke Collinově tragédii op. 62
W. A. Mozart: Koncert pro flétnu a orchestr č.1 G dur K 313 (285c)
F. Mendelssohn - Bartholdy : Symfonie č. 3 A moll op. 56 Skotská

Fotografie ze závěrečné skladby 2. festivalového večera - "Skotské symfonie" F. Mendelssohna - Bartholdyho z roku 1842, odrážející zvláštní melancholii skotské vysočiny její pamětihodnost i zážitky z cest.