Třetí festivalový koncert Hudebního festivalu Antonína Bennewitze se konal v rodišti Antonína Bennewitze v Přívratu.  Již po osmnácté, koncert v Přívratu  nikdy v programu festivalu nechyběl. Hlásí se k přívratském u rodákovi, který byl nejslavnějším ředitelem pražské konzervatoře. Ač  měl národnost německou, propagoval českou hudbu a to zejména hudbu komorní. Přívratští odhalili v obci u příležitosti desátého ročníku   festivalu  památník, který je ozdobou obce.  Hudební festival Antonína Bennewitze a Antonín Bennewitz sám byl vzorem pro komorní soubor, který vznikl právě při prvním ročníku festivalu v době, kdy Třebovák Jiří Němeček byl posluchačem pátého ročníku Hudební akademie múzických umění. Studentský "HAMU kvartet" se při příležitosti festivalu proměnil na  Bennewitz quartet dodnes jezdí po vlastech českých a zejména pak v zahraničí šířit slávu české hudby a také propaguje jméno přívratského rodáka, i když Jiří Němeček již není asi dva roky primáriem  kvarteta, usídlil se ve Švýcarsku nedaleko Basileje a stal se po úspěšném konkurzu řádným profesorem na hudebním gymnáziu. Ve Švýcarsku se také oženil a mimo práce hudebního pedagoga má tak možnost se plně věnovat své rodině.
Antonín Bennewitz je také přítomen  na každém festivalovém koncertu, jeho velký portrét je vymalován na jevišti sálu hospody u Coufalů.  Festivalový koncert v Přívratě je očekávanou událostí, posle slov starosty obce Ing. Stránského jej zde považují za vrchol kulturní sezóny Tradičně se zde pořádá koncert pěvecký, jen s jednou jedinou výjimkou v prvním ročníku festivalu. Díky tradiční velmi známé pohostinnosti Přívratských  se každý koncert vydařil, stejně jako ten letošní, kdy Bendl přivítal v roli hostitele hosta poměrně velmi vzdáleného - smíšený pěveckých sbor Janáček z Luhačovic.  Bendl se jako hostitel prezentoval v první polovině koncertu se svým klasickým programem. Od letošního roku Bendl spolupracuje také s mladým litomyšlským dirigentem a skladatelem Davidem Lukášem, který se představil také na koncertu v Přívratu a přinesl do některých skladeb svoje vlastní pojetí. Bendl v letošním roce se pilně připravuje na červnový zájezd do italského města Seregno  (na pozvání  svého historického partnera Il Rifugio) a doma ve Třebové přivítá na podzim polský partnerský sbor z Tlumaczowa.
Pěvecký sbor Janáček, který vznikl v roce 1960 jako mužský sbor, teprve po dvou letech existence  působí jako sbor smíšený. Sbormistryní  je Ludmila Staňová. Sbor  má také za sebou velkou řadu koncertů v Česku i zahraničí. Na přívratském koncertě všechny přesvědčil o svém širokém repertoáru a převedl vynikající výkon.  Na závěr koncertu  oba sbory zazpívaly společně píseň M. Hroňka "Prší, prší", která je trvale v repertoáru obou sborů.  Líbila se i přítomnému hejtmanovi Martinu Netolickému, který (ač po letech) oprášil svoje pěvecké schopnosti a posílil mužské hlasy ve spojených sborech k plné spokojenosti sbormistryně i kolegů. Byl to opravdu pěkný večer.
Jistě se líbil nejen v sále trvale přítomnému Antonínu Bennewitzovi, ale i publiku ve zcela zaplněném sále.  (mm)
Fotografie Luboš Kozel a Milan Mikolecký