Devět let v Osadě Křivolík                    

Po zjištění rozsahu aktivit spolku Bacrie o.s. v údolí Křivolického potoka podalo Město Česká Třebová pomocnou ruku organizátorům pro uvedení celého záměru do souladu s platnými právními předpisy. Město ve věci legalizace záměrů vyvolalo schůzku za účasti příslušných pracovníků městského úřadu, vlastníka a uživatele dotčených pozemků a zástupce města. Provozovatel areálu byl upozorněn na rozpor jeho počínání s platnou legislativou (užívání pozemků určených k plnění funkcí lesa v rozporu se zákonem o lesích, pořádání hromadných organizovaných akcí bez patřičného ohlášení, provedení stavby vodního díla (vodní nádrže) bez stavebního povolení a potřebného povolení k nakládání s vodami, pastvu hospodářských zvířat na lesních pozemcích).

K řešení výše uvedených nedostatků byla poskytnuta panu Maršálkovi, zastupujícímu spolek Bacrie o.s., maximální součinnost v podobě možnosti konzultace s příslušnými pracovníky městského úřadu tak, aby mohl být celý záměr co nejefektivněji uveden do souladu s platnými právními předpisy, které jsou při budování a provozování aktivit neustále porušovány. Úkony prováděné odborem životního prostředí nemohou být chápány jako konfrontace s provozovatelem areálu, ale jako pomoc při řešení výše uvedené situace.

Provozovatel pravěkého areálu však nespolupracuje, hledá způsoby jak obcházet platné zákony a svým počínáním se vystavuje možnosti uložení sankcí.

Na nelegálnosti stavu nic nemění ani fakt, že se jedná o soukromý pozemek, nebo že se jedná o činnost podporovanou z veřejných rozpočtů.

Ing. Jaromíra Žáčková,  Město Česká Třebová