Lavičky
 
Neměla jsem do Ústí jezdit. Na náměstí plno laviček s opěradly, totéž v Lanškrounu a ve Třebové ?  Českotřebovská  rarita - místo laviček pryčny.  Lavičky s opěradly by se daly, kromě Javorky, spočítat na prstech ruky. Pryčny se bohužel objevily i na hřbitově, kam chodí starší lidé, kteří si potřebují odpočinout. Na pryčně to moc nejde. Je vidět že ten, kdo cpe pryčny kam se dá, nemá o potřebách starších lidí ponětí.  Na první fotce je lavička původní, na které se můžete opřít.  Na dalších fotkách jsou nové  „lavičky“.  Jako pryčna dobré. Jen sedět bez opření a zavzpomínat na blízké, se na nich dlouho nedá.  Zkusila jsem na pryčně  posedět, ale radši jsem se vrátila na starou lavičku u odpadkových  košů.  Na posledních  dvou fotkách jsou lavičky z Litomyšle. O těch si můžeme jen nechat zdát. I opěrky na ruce mají při vstávání svůj význam.

(To nejsou snímky z České Třebové)

Je sice pravda, že lavičky bez opěradla se používají v situacích, kdy je žádoucí, aby si sedící mohl vybrat, kam chce být otočen čelem. Tento argument ale neobstojí, protože existuje i několik druhů  oboustranných laviček s opěradly – další foto, ale jen fotomontáž.  Stejně  neobstojí argument, že na opěradla sedá mládež a botami špiní sedací plochu. Mládež je v každém městě. Nejen ve Třebové.
Na stránkách  Městské části Praha 7 mají občané možnost se ptát zastupitelů a  zaměstnanců úřadu na různé věci. Narazila jsem tam na dotaz, který zajímal nejen  mě.
 Dotaz: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, proč nebyly nainstalovány normální lavičky s opěradlem a místo toho jsou tam pryčny, na kterých se nedá delší dobu sedět. Park využívali především starší občané. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, na Ortenově náměstí budou nainstalovány ještě 14 ks laviček s opěrkami v termínu do 26.6.2014.
Mám stejný dotaz, jen nevím, koho se ptát. Týká se pryčen rozmístěných po Třebové a nyní na hřbitově.  Citát z bakalářské práce: „ Lavice bez opěradla jsou málo pohodlné. Při sezení se víc zatěžují zádové svaly. Přelomový okamžik nastal tehdy, kdy se u lavic začalo objevovat opěradlo, které přineslo posun v pohodlí sedícího.“  A my se vracíme o několik staletí zpět.
Na závěr pár názorů na lavičkopryčny.
-- Názor paní z Lanškrouna, kde jsou lavičky s opěradly samozřejmostí: “Ty lavičky v ČT, to je síla. A v místech kde opravdu člověk uvítá příjemné posezení s opěradlem. Také radní šetří na nesprávném místě. Moc mě to zklamalo, ČT byla vždy před La, co se týká pořádku a parkových úprav, i květináče na pěší zóně byly pěkné, ale  teď se jim nějak nedaří. Je to škoda.“
-- Prosím vás, kterej blbec to vymyslel, umístit na hřbitov lavičky bez opěradel !!! To netušil, že na hřbitov chodí převážně starší lidé, kteří se potřebují opřít? To by snad chtělo dát do novin!
--Inu inovace musí být všude, na pohled jsou hezké, ale jako regál..........na zboží.
--Taky by šlo do laviček udělat kulaté otvory a používat jako latríny, ale jinak jsou k nepoužití.
-- Ty lavičky bez opěradel jsou nebetyčná blbost. Obzvlášť na hřbitově, kde je využívají převážně staří lidé. Ta fotomontáž  je o něčem jiném - dvojitá lavička poskytuje pohodlné sezení a i z hlediska estetického vypadá podstatně líp než pár prkýnek na nožkách.
-- Lavičky jsou vyrobeny se záměrem, aby kdo se bude chtít opřít tak se zvrátí dozadu, zlomí si vaz a potom ho už nebudou muset vozit z daleka na hřbitov.
-- Na hřbitově asi nebudou posedávat puberťáci na opěradle, ale nám, dříve narozeným se  pomstili. Je to o tom, že někdo neuvažuje. Hlava jen na parádu !
VV
P.S. Pro  zajímavost uvádím odkaz na stránky Městské části Praha 7, které by se hodily i u nás
http://www.praha7.cz/path/questions/l
 
 
 
Poznámka: poslední lavičku s opěradlem instaloval na městském hřbitově ještě Okrašlovací spolek v době vedení Josefem Nekvindou. Stejné lavičky s opěradly tehdy vyrobil pro hudební pavilon Antonína Bennewitze v Javorce a několik laviček bylo instalováno také na vyhlídková místa v okolí města.. Vyráběl je pan Charamza v Pražského ulici na zakázku Okrašlovacího spolku tehdy "za hubičku". Lavičky v Javorce vzaly za své, jsou nahrazeny skládacími lavičkami objednanými před  časem Kulturním centrem. Jsou složeny v hudebním pavilonu a instalují se na letní koncerty.