Mistrovství světa Masters FIS WCM 

Zdena Hicklová vybojovala na MS Masters 2016 stříbrnou medaili
 
World Criterium Masters, Mistrovství světa kategorie Masters (30 let a starších) v alpském lyžování  se koná každoročně již od roku 1981. Kromě řady alpských středisek měly zatím tu čest hostit WCM jen 3 střediska v Pyrenejích v Andoře a  4 v USA. Pro letošní rok bylo pořádání WCM přiděleno ČR a uskutečnilo se ve dnech 21.3. – 24.3.2016  ve Špindlerově Mlýně a přihlášeno bylo více jak 550 závodníků z 27 zemí. Kromě evropských závodníků, závodníků z USA, Kanady, Japonska se přihlásili i závodníci z mnohdy lyžařsky velmi exotických zemí, jako je např. Austrálie, Brazílie, Dánsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Ukrajina,  nebo Řecko.
Účastníci závodů Světového poháru FIS FMC v Peci pod Sněžkou z několika  minulých let, Českotřebováci Zdeňka Hicklová a Oldřich Dostál využili možnosti zúčastnit se WMC v obřím slalomu a super G .
 
V pondělí 21.3.2016 byl v 9,30 hod. na červené sjezdovce odstartován první závod WCM, závod v super G  /SG/ žen. Zdeňka Hicklová z více než 96-ti žen skončila na 26. místě a ve své kategorii C3 na 4. místě za Doris Bergner, Alexandrou Zensauer z Rakouska, Andreou Červenou (ČR) a před Andreou Novell z Německa. Ve 12,00 hod. byl odstartován, díky drobnému dešti a teplotě, na již rozměklé trati obří slalom /GS/ mužů nad 55 let. Oldřich Dostál  při jízdě v hlubokých korytech po více než 100 závodnících nedokázal předvést standardní jízdu a skončil na 162. místě z více než 215 přihlášených, z nichž někteří do závodu raději ani nenastoupili. Ve své kategorii B8 obsadil 34. místo.
 
Ve středu 23.3.2016 opět na červené sjezdovce byl v 9.30 odstartován závod v super G  /SG/ muži, kategorie B. Počet přihlášených byl opět více než 215 závodníků, ne všichni ale do závodu nastoupili. Oldřich Dostál obsadil celkově 137. místo a v kategorii B8 v silné konkurenci 35. místo. Nejlepší závodník z ČR obsadil 22. místo.
 
Ve čtvrtek 24.3.2016 opět na červené sjezdovce byl 11,30 hod. odstartován závod v obřím slalomu /GS/ žen. Zdeňka Hicklová opět z více než 96-ti žen ve velké konkurenci skončila na 29. místě a ve své kategorii C3 vybojovala po výborném výkonu, druhým místem stříbrnou medaili za Rakušankou Doris Bergner. Nechala za sebou všechny ostatní sjezdařky a také vítězku Světového poháru Masters z roku 2012 Dagmar Kadulovou a druhou z téhož roku Andreu Červenou. Medaile kromě jiných význačných osobností nejen z oblasti sportu předával také pan exprezident Václav Klaus.
 
WCM se zúčastnil i další bývalý vynikající Českotřebovský závodník Bohuslav Vaňous, který závodil v kategorii mužů A do 55 let. V SG obsadil celkově 40. místo a ve své kategorii A 5 16. místo.
V GS skončil celkově na 22. místě a ve své kategorii A 5 opět na 16. místě. Další závodník z blízkého okolí, který se WCM zúčastnil byl Libor Felgr ze SKI KLUBU Ústí nad Orlicí. V SG celkově skončil na 70. místě a v kategorii A 5 na 31. místě. V GS se celkově umístil na 35. místě a v A 5 na 22. místě.
 
Tímto mistrovstvím byla ukončena jinak chudá sezóna Masters, poznamenaná mnoha vlivy, mimo jiné i rušením závodů z důvodu nedostatku sněhu.  (Zapsal Dostál Oldřich)