Městské muzeum Vás zve na akce pořádané v květnu 2016

Stálé expozice: Dopravní křižovatky
Otevřeno denně mimo pondělí od 8 do 18 hodin
Výstavní budova městského muzea (Klácelova 11, Česká Třebová)
 
Semináře
Seminář pro začínající rodopisce                                                                                            
Je určený zájemcům o poznání rodinných kořenů, probíhá vždy 1. úterý v měsíci (s výjimkou letních prázdnin). Příští setkání se uskuteční v úterý 3. května 2016 od 17 hodin v přednáškovém sále muzea. V rámci semináře zazní přednáška Mgr. Oldřicha Pakosty Úvod do heraldiky a vexilologie. Cena lekce je 20 Kč (na lekci není třeba se předem registrovat).
 
Seminář pro nejmenší návštěvníky muzea „Malý muzejník“
Je určen dětem od 5 do 12 let. Seminář probíhá vždy 2. úterý v měsíci (s výjimkou letních prázdnin). Příští setkání se uskuteční v úterý 10. května 2016, pro mladší děti (ve věku od 5 do 8 let) od 16 hodin, pro starší děti (ve věku od 9 do 12 let) od 17 hodin v přednáškovém sále muzea. V květnu si děti vyzkouší práci zahradníka.
Cena každé lekce je 20 Kč (na lekci není třeba se předem registrovat). Lektorka: Mgr. Radka Urbánková.
 
Seminář „Výtvarné umění v proměnách staletí“
Je určený nejširšímu okruhu zájemců o výtvarno, věnuje se přehledu slohového vývoje výtvarného umění evropského kulturního okruhu počínaje pravěkem. Seminář probíhá          3. úterý v měsíci (s výjimkou letních prázdnin).
Příští setkání se uskuteční v úterý 17. května 2016 od 17 hodin v přednáškovém sále muzea, tentokrát na téma Výtvarný projev barbarů (předrománské umění).
Cena každé lekce je 20 Kč (na lekci není třeba se předem registrovat). Lektor: PhDr. Ludmila Kesselgruberová, Ph.D.
 
Seminář pro pamětníky staré České Třebové
Je určen pamětníkům starých českotřebovských zákoutí, lektor semináře promítne                  a okomentuje fotografie vybrané českotřebovské lokality. Seminář probíhá poslední úterý v měsíci (s výjimkou letních prázdnin).
Příští setkání se uskuteční v úterý 31. května 2016 od 17 hodin v přednáškovém sále muzea. Tématem bude Serpentýna a okolí.
Cena každé lekce je 20 Kč (na lekci není třeba se předem registrovat). Lektor: Martin Šebela.
 
Stravování našich předků a válečné události v České Třebové
Městské muzeum Česká Třebová ve spolupráci se Ústecká a Habrmanova zve širokou veřejnost na prezentaci projektu Z dějin mého města, která proběhne ve středu 11. května 2016 od 17 hodin v přednáškovém sále muzea. Žáci výše zmíněných základních škol návštěvníky seznámí se svými pracemi na téma Stravování našich předků a Válečné události v České Třebové.
Během dopoledne budou probíhat prezentace určené žákům základních škol.
Vstup na akci je volný.
 
Výstava:
Výstava Život vtištěný do barev. Umělecké výrobky klientů Domova pod hradem Žampach. Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 28. dubna 2016 od 17 hodin.
Výstavu uvede ředitel Domova pod hradem Žampach PaedDr. Luděk Grätz, hudbou doprovodí skupina Barbušáci.
Výstava potrvá do neděle 5. června 2016.
Pro školní kolektivy je možné objednat doprovodný program.
Termín programu (nejen) pro rodiny s dětmi Sobota v muzeu bude upřesněn.
 
Muzejní noc v Chaloupce Maxe Švabinského v Kozlově   
Letošní turistická sezóna bude zahájena již tradičně v rámci Festivalu muzejních nocí.  Muzejní noc v Chaloupce Maxe Švabinského se uskuteční  v sobotu 28. května 2016         od  19 hodin.  Večer zpříjemní hudbou skupina Nahonem. Expozice  při nočním osvětlení a zahrada upravená pro neformální posezení  budou přístupné do 24 hodin
Otvírací doba: červen - srpen: denně mimo pondělí 9 - 17 hodin, září a říjen: soboty, neděle a svátky 12 - 16 hodin
 
Mezinárodní den muzeí a galerií              
V rámci Mezinárodního dne muzeí a galerií bude ve středu 18. května 2016 po celý den vstup do muzea volný
Informace o akcích Městského muzea Česká Třebová naleznete i na webových stránkách muzea www.mmct.cz  a na  facebooku  https://www.facebook.com/mmctcz