Nebuďme hlupáčky


Pokud se kolem sebe trochu rozhlédneme, tak na kdejakém nároží můžeme číst reklamy typu:  „Poskytujeme půjčky do 24 hodin, na telefonické zavolání…“ a podobně.  Někdy bývá u nabídky ještě specifikováno: „ Vhodné pro důchodce, ženy na mateřské dovolené“,  či jinak -  „Nepotřebujeme znát výši vašeho platu, konta, pomůžeme vám!“ Zní to nádherně! Bez jakýchkoliv záruk a bezmála okamžitá dispozice s penězi, které sis nevydělal. Zaměstnaný, nezaměstnaný, prostě pohádka. Je jen na tobě, za co obnos utratíš, stačí pouze podepsat kus papíru.

Obratně hovořící sebevědomý elegán, říkejme mu pracovně finanční poradce nebankovního subjektu XY, tě přesvědčí. Ujistí tě, že máš právo mít peníze na vše, co si představuješ mít. Nemusíš absolvovat jednání s bankami, složitě porovnávat úrokové sazby, RPSN (roční procentuální sazba nákladů = tedy veškeré náklady, které jsou s půjčkou spojeny). Nemusíš dokladovat své příjmy, majetek, svoji finanční spolehlivost, schopnost dlouhodobě pravidelně splácet! Sebevědomě se tvářící specialista, jež sype naučené fráze a paragrafy z rukávu, ti ukazuje onu částku, kterou právě teď potřebuješ, a dole ve spodní části listu – místo k podpisu. Text, kterému nerozumíš, s tebou příliš nerozebírá. „To se tak píše všude, to víte, těch nemožných zákonů je!“ Seznámí tě jistě s tím, jak velkou budeš muset měsíčně platit splátku, ale již nepropočítává, kolik společnosti zaplatíš celkově navíc. Ani ho nezajímá, jestli nemáš náhodou omezenu svéprávnost… „Když bude nějaký problém, tak ho spolu v klidu vyřešíme.“ Specialista spěchá, má toho hodně. „ To víte, o služby je zájem!“ U sotva zaschlého podpisu je malá větička typu, že smlouva byla uzavřena svobodně, srozumitelně, v žádné tísni či rozrušení, po uvážení…  Hm. A byla? Často o tom přemýšlím. Lidé, kteří se ocitnou v koridoru úzkosti, protože nemají na zaplacení splátek z nevýhodně uzavřených půjček – ti  svobodně a bez  pocitu tísně obvykle neuvažují! Pokud jste v krizi – máte chtíc nechtíc, tunelové vidění. Rychlost a styl jednání u uzavírání okamžité půjčky tohoto psychického rozrušení klientů využívá a zneužívá. 

Co může pomoci? Při nenadálé ztrátě výdělku nepřistupovat k dalším půjčkám způsobem „vytloukání klínu klínem“. Nenechat se zmanipulovat! Rozumně zhodnotit své možnosti. Požádat o pomoc širší rodinu – s písemnou zárukou uznání dluhu. Uvažovat o konsolidaci dluhů s pomocí bankovních ústavů i za cenu nepříjemných jednání. Uvažovat o eventualitě oddlužení (osobního bankrotu). Především pak radím - s věřiteli písemně jednat o sjednání nižších splátek. Vždyť objektivní situace ztráty zaměstnání může potkat každého z nás. Nebuďme hlupáčky a nenabíhejme na smeč chytráčkům.

 

Mgr. Jana Flídrová, Občanská poradna Polička, www.policka.charita.cz