Středisko Javor pokračuje v mezinárodních kontaktech   

Po každoroční podzimní návštěvě skautů a skautek ve slovenském Svitu se sem nově vydáváme na jaře 7. – 10. dubna 2016. Všichni plni očekávání i přes nepříznivou předpověď počasí, jsme vyrazili v pátek v časných ranních hodinách na cestu.
První den jsme využili k návštěvě jedné z části Vysokých Tater, konkrétně Štrbského plesa, kde jsme se rozhodli vystoupat na vodopád Skok, ze kterého, bohužel, nebyl pěkný výhled na ostatní vrcholky hor, protože kolem nás spadla mlha, se kterou nikdo nepočítal. Po sestoupání od vodopádu jsme měli hodně času, proto zastávka na svačinu, obchůzka jezera a prozkoumávání zchátralé vily neuškodilo, ale za to nás dohnalo mračno a začalo pršet, což nám nevadilo, protože jsme právě došli k zastávce, u které čekala zubačka do Štrby. Z obce Štrba se vydáváme vlakem do Svitu, kde na nás hned na nádraží čekají skauti a skautky, kteří nás vřele přivítají a zavedou do své pěkné klubovny, kde nám nabídnou pohoštění. Zahrajeme si pár seznamovacích i neseznamovacích her, a jelikož jsme všichni unavení, jdeme se s dobrou náladou a úsměvem vyspat do dalšího dne plného zážitků.
Druhý den nás nevzbudil budík, ale družina našich přátel. Za nepříznivého počasí se vydáváme autobusem do Popradu, kde nasedneme na električku, kterou jedeme do Starého Smokovce. Odtud pěšky přes Hrebienok, vodopády Studeného potoka až na Zamkovského Chatu, kam jdeme trochu loudavou chůzí, ale zato si stihneme prohlédnout krásy Slovenska. Po půldenní procházce nás všechny bolí nohy, tak se vydáváme do Popradu a jdeme si zaplavat do AquaCity. Když tam dojdeme, oznámí nám prodavač, že si dnes moc nezaplaveme, protože se tu konají plavecké závody. Zvážíme co dál, jestli najít náhradní program anebo jít už rovnou do klubovny. Zvolíme variantu náhradní program a jdeme na laser game, která nám všem bazén vynahradila. Teď už opravdu jdeme do klubovny, kde si opečeme špekáčky (trošku netradičně) v krbu, ale to proto (jak už jsem zmiňoval), že není vůbec přívětivé počasí. Po dobré večeři si všichni zahrajeme našeho oblíbeného Vládce Tokia anebo Bang! Skončíme pozdě večer a to už je čas jít spát.
Ráno po rozbřesku nás čekal poslední den naší návštěvy, a jelikož nám jel vlak už brzy v 9:27, tak jsme si museli přivstat, abychom se stihli nasnídat, poklidit a připravit se na odchod. Cestou k autobusu, který jede do Popradu, nás doprovází naši přátelé, se kterými se musíme rozloučit a zároveň se už dnes těšit na květnové setkaní se slovenskými skauty a polskými harcery v České Třebové. Když nastoupíme na vlak, čeká nás už jen jeden přestup a cesta do České republiky.
Spolupráce se slovenskými skauty je podpořena Městem Česká Třebová a Pardubickým krajem, kterým tímto děkujeme. Více o oddíle a fotografií z akcí najdete na našich stránkách: http://trojka.e-skaut.cz/
Za 3. chlapecký oddíl střediska Javor Česká Třebová tento článek napsal Michal Herynek – Brambora